Tato farmářská krkovička připravená na pivě skvěle vystihuje venkovskou pohodu a poctivou kuchyni v českém stylu. Spolu s cibulovým zeleninovým závojem, která má typicky karamelovou příchuť, tvoří vydatné a atraktivní jídlo. Připravte se na explozi vůní i chutí, které vás budou provázet hned od prvního sousta.

Krkovička obecně patří mezi nejšťavnatější čísti vepřového masa. Díky přítomnosti tuku zůstává měkká i po delší tepelné úpravě. Pivo pak dodává jídlu tu žádoucí specifickou chuť, který skvěle ladí se zkaramelizovanou cibulí.

Recept na vepřovou krkovičku na pivu s cibulí

Ingredience pro přípravu 4 porcí

  • 800 g vepřové krkovice s kostí (nebo 4 plátky)
  • 4 větší cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce steakového koření
  • 400 ml světlého piva
  • 100 ml vývaru nebo vody
  • 2 lžíce sádla

Postup přípravy farmářské krkovice z pekáče

1. Připravíme si plátky krkovice, které by měly být silné asi 2 cm a zakápneme si je olejem.

2. Maso nyní okořeníme, vložíme do misky, přikryjeme a tu dáme na 24 hodin do lednice, aby se maso namarinovalo.

3. Přibližně 1 hodinu před pokračováním vyndáme maso z lednice a na pánvi si rozpálíme olej.

4. Maso pokojové teploty zprudka osmahneme z obou stran, za každé strany asi 3 minuty.

Obrázek receptu na živáňskou pečínku.

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu

Recept na pečenou krkovici

Pečená Krkovice na cibuli se sýrem v jednom pekáči, božská chuť pečeného masa

5. Do zapékací mísy dáme sádlo a vyskládáme do ni 2 cibule nakrájené na měsíčky.

6. Na cibuli nyní rozložíme maso a na něj zbytek nakrájené cibule.

7. Vše podlijeme pivem a zapékací mísu zakryjeme víkem nebo alobalem.

8. Vložíme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme asi 1 hodinu.

9. Po hodině pečení odkryjeme, podlijeme vodou nebo vývarem a dopečeme do růžova.

10. Zredukujeme výpek a podáváme se šťouchanými bramborami.

Pečená vepřová krkovice.
Foto: freepik.com, Pečená vepřová krkovice.

Pivo v jídlech

Pivo se přidává do pokrmů již velmi dlouho nejen v Česku, ale v celé Evropě. Samozřejmě je nejcennější jako nápoj, ale má svoji přidanou hodnotu i jako surovina pro vaření. Dodává pokrmům hlubší chuť a karamelovou barvu. Běžně se přidává do spousty omáček, marinád a také do pečení. Naprosto běžně se používá světlé i tmavé pivo, záleží na tom, co od něj čekáme. Světlé dodává jemnější chuť, tmavé zase zvýrazňuje kořeněné tóny.

Krkovička na víně se zeleným chřestem

Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest