Tento farmářský dort připravíte a upečete z předem vykynutého těsta a čerstvého tvarohu. Babička ho dělávala, když jsme byli malí a vždy jsme si na něm velmi pochutnali. Máme na výběr, zda použijeme tvaroh ve vaničce nebo tvrdý tvaroh zbavený syrovátky. Ať tak nebo jinak, obojí stojí za to a výsledek je velmi chutný. Nejdříve si připravíme kynuté těsto a poté samotnou tvarohovou náplň.

Na náplň potřebujeme tvaroh, cukr, mléko, skořici, vanilkový a cukr. Takže nic speciálního, všechno to jsou běžné suroviny. Tak co, nevzpomínáte si, jestli vám tento dezert babička taky nepekla během vašeho dětství?

Recept na farmářský kynutý dort

Délka přípravy včetně kynutí těsta 1h 30 min.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 1 droždí
  • 8 hrnků mouky
  • 2 hrsti cukru
  • voda
  • prášek do pečiva
  • olej

Náplň:

  • tvaroh
  • cukr
  • mléko
  • skořice
  • vanilkový cukr

Postup přípravy těsta

1. Hrnek vlažného mléka si v míse smícháme se 4 lžícemi cukru a rozdrobeným droždím.

2. Mísu dáme na teplé místo, přikryjeme a necháme tak 10 minut vzejít kvásek.

3. Do jiné velké mísy dáme zbytek mouky, prášek do pečiva, panáka oleje a hrst cukru.

4. Po vzejití kvásku ho přidáme také do velké mísy s trochou vody a ručně vypracujeme těsto.

Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Vypracujeme těsto.

5. Těsto je hotové, jakmile se přestane lepit na hrnec, případně přilejeme vodu.

6. Nyní z těsta vypracujeme bochník, poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu vykynout na teplé míst.

7. Po vykynutí přesuneme těsto na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme bochánek.

8. Z bochánku vytvarujeme rukama plát, který potřeme olejem, těsto přeložíme a znovu pomažeme.

Těsto potřeme olejem.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Těsto potřeme olejem.

9. Těsto znovu přeložíme a vytvarujeme bochánek, který můžeme rozdělit až na 2 – 3 části, podle toho jak tlustě těsto chceme.

Těsto rozdělíme dle potřeby.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Těsto rozdělíme dle potřeby.

Příprava náplně a dokončení

1. Během kynutí těsta si připravíme náplň a v míse smícháme tvaroh, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr a 1/2 hrnku mléka.

2. Přidáme také 1 lžíci skořice a vše dobře promícháme.

Tvarohovou náplň promícháme.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Tvarohovou náplň promícháme.

3. Vyválíme si těsto tlusté asi 1 cm a položíme ho na vymazaný plech.

4. Vrch těsta pomažeme olejem a můžeme nařezat kraje pro atraktivnější vzhled, ale není to nutné.

Kraje těsta můžeme nařezat.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Kraje těsta můžeme nařezat.

5. Tvarohovou náplň natřeme na těsto, tu opět lehce potřeme olejem a necháme 10 minut odpočinout.

Naneseme náplň a tu potřeme olejem.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Naneseme náplň a tu potřeme olejem.

6. Pečme na vysoký stupeň dozlatova.

Vylepšení a zpestření dortu

Farmářský dort můžeme vylepšit například švestkami nebo jablky na tvarohovou náplň. Vhodné bude jakékoliv ovoce, které máte doma.

Můžete připravit také celozrnnou variantu, když místo obyčejné mouky použijete celozrnnou.

Místo cukru můžeme použit zdravější sladidla ve formě medu, javorového sirupu nebo stévie.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest