Představte si, jak kráčíte podél britského pobřeží, v jedné ruce novinový kornout plný čerstvých, horkých Fish and Chips, v druhé ruce hrníček s tatarskou omáčkou. Každé sousto vás okouzlí kontrastem mezi měkkou rybou a křupavým těstíčkem, doplněným o jemnou chuť čerstvých bramborových hranolků. Je to nejen kulinářská klasika, ale i pocitový zážitek, který v sobě nese nostalgii, pohodlí a radost z dobrého jídla. Tento recept na domácí Fish and Chips vám umožní přenést si kousek britské tradice až do vaší kuchyně.
Recept na fish and chips s hranolkama a tatarkou
- filety tresky
- obalovací směs tempura
- voda
- olej
- kari omáčka
- hranolky
- sůl
- tatarka, nejlépe domácí (Recept na skvělou domácí tatarku ZDE)
Postup
1. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje a usmažíme hranolky.
2. Do misky nasypeme směs na obalování a postupně přimícháváme vodu do konzistence těstíčka.
3. Přidáme kari omáčku a očistíme si rybu.
4. Rybí filety obalíme ve směsi a usmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Dozlatova z obou stran.
5. Hranolky osolíme a podáváme s rybou a tatarskou omáčkou.
Historie tohoto celosvětově známého pokrmu
Historie Fish and Chips sahá až do 19. století, kdy se tento pokrm stal oblíbeným jídlem v britských dělnických rodinách. Přestože je dnes považován za jedno z nejznámějších jídel britské kuchyně, jeho kořeny jsou pestré a ovlivněné mnoha kulturami.
Ryba smažená v těstíčku má své původy v židovské kuchyni. Židovští přistěhovalci ze Španělska a Portugalska, kteří se usadili v Anglii v 17. století, přinesli recept na smaženou rybu, která se stala základem pro dnešní “fish”. První zmínky o smažené rybě v Anglii pocházejí z Londýna kolem roku 1830.
Hranolky, které jsou “chips” v tomto pokrmu, pocházejí z Francie nebo Belgie, kde se smažené brambory staly oblíbeným jídlem již v 17. století. V Anglii se hranolky začaly objevovat v 19. století jako levné a dostupné jídlo pro dělníky.