Připravte do za pár minut, který si zamilují všichni, kdo ho ochutnají. Je tak rychlý, protože jako korpus použijeme listové těsto, které pečeme 18 – 20 minut. Tento dort má své kořeny ve Francii a k přípravě krému použijeme známý smetanový sýr mascarpone. Přípravu dortu doporučujeme všem, kteří nemají čas, aby připravovali složité dezerty pro případnou návštěvu nebo rodinu a přesto se od váš očekává nějaké chutné pohoštění.
Recept na francouzský dort z listového těsta
Délka pečení dortu o průměru 18 cm asi 18 – 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 ml mléka
- 60 g kukuřičného škrobu
- 120 g cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 2 vejce
- 250 g listového těsta
- 250 g mascarpone
- 1 lžička moučkového cukru
Postup přípravy
1. Nejprve si dáme do hrnce cukr, vanilkový cukr, vejce a rozšleháme metličkou.
2. Přidáme kukuřičný škrob a promícháme.
3. Dále přilejeme mléko, promícháme a dáme za stálého míchání vařit na sporák, dokud hmota nezhoustne.
4. Dáme krém do misky, přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému a necháme vychladnout.
5. Z rozváleného listového těsta vykrojíme 2 kusy o průměru 18 cm, z nichž jeden kus propícháme vidličkou.
6. Oba kusy potřeme vodou a posypeme cukrem.
7. Listové těsto dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na 18 – 20 minut dozlatova.
8. Vychladnutý krém promícháme ručním šlehačem a přidáme k němu mascarpone.
9. Promícháme šlehačem a naplníme krémem cukrářský sáček na vytlačování.
10. Nyní krouživými pohyby naneseme polovinu krému na propíchanou část listového těsta.
11. Silnější, nepropíchanou část těsta podélně rozpůlíme.
12. Spodní polovinu položíme na krém, na kterou opět stejným způsobem dáme zbytek krému.
13. Zakryjeme zbytkem listového těsta a získáme krásný vanilkový hamburger.
14. Posypeme moučkovým cukrem.
Proč a co je mascarpone?
Mascarpone je v podstatě sýr vyrobený ze smetany z kravského mléka. Je vhodný pro přípravu nejen sladkých, ale také slaných pokrmů. Lze ho použít jako alternativu místo smetany. Mascarpone se používá pro přípravu velké části krémů, protože má ideální strukturu v podobě pomazánkového másla.