Dort Harlekýn je velice starým dezertem s jemnými pláty s máslem a dostal svůj název podle barevné polevy, která jej pokrývá. Plátky (v počtu 4-5) jsou z jemného máslového těsta, náplň z jemné meruňkové a ostružinové marmelády a poleva ze žloutků utřených s cukrem a vanilkou. Barevná dekorace je složena z tenkých proužků kandované pomerančové kůry, mandlových tyčinek a rozinek.
Dort Harlekýn můžeme připravit 1-2 dny předem, přičemž před podáváním doporučujeme alespoň 24 hodin před podáváním nechat odležet . Pláty lze péct 2-3 dny před dokončením a po naplnění marmeládou a ozdobení lze ještě pár dní nechat. S každým dalším dnem je dort stále křehčí.
Dávka je vhodná na plech 33×42 cm a příprava dortu trvá cca 40 minut.
Recept na Harlekýnový dort s pláty, marmeládou a polevou
Ingredience pro přípravu
Těsto na pláty
- 500 g prosáté bílé mouky
- 250 g másla pokojové teploty
- 150 g moučkového cukru
- 2 celé vejce
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr a 1/2 čerstvé vanilky
- 200 ml smetany na šlehání (20%)
- strouhaná kůra z půlky citrónu
Náplň
- meruňková marmeláda
- malinový džem
Poleva
- 4 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr anebo půlka čerstvé vanilky
- citrónová šťáva z půlky citrónu
Zdobení
- 30 g mandlových lupínků
- 30 g rozinek
- 30 kandované pomerančové kůry nakrájené na proužky
Postup přípravy
Těsto
1. Ve šlehači si vyšleháme máslo s cukrem, vanilkou, solí a citrónovou kůrou do pěny. Poté přidáme vajíčka a smetanu a důkladně prošleháme. Přidáme mouku, kterou zamícháme do těsta ručně a vznikne nám krémové těsto.
2. Těsto rozdělíme na 4 stejné části, aby nám vznikli 4 pláty, doporučujeme zvážit, aby pláty byli stejné.
3. Těsto rozválíme na válu nejlépe přes potravinářskou folii, aby se na váleček nelepilo a válečkem přesuneme na plech s pečícím papírem. Pokud je těsto vláčnější, nepřidáváme mouku! Těsto natřeme na spodní stranu pekáče pomocí stěrky nebo nože s dlouhou a širší čepelí v co nejtenčí vrstvě.
4. V troubě upečeme 4 pláty pří teplotě 170 stupňů 8-10 minut, těsto by nemělo zhnědnout, když mají okraje zlatou barvu, platy vyndáme z trouby, ihned sloupneme pečící papír a necháme vychladnout na mřížce. Doporučuje se nechat odležet 24 hodin před finální úpravou dortu.
Náplň a zdobení
1. První plát těsta natřeme meruňkovou marmeládou, na nej přiložíme 2. plát, který namažeme malinovým džemem, přiložíme 3. plát, který natřeme meruňkovou marmeládou a přiložíme 4. plát těsta. Přes pečící papír dort zatížíme plechem a případně knihou alespoň na 1 hodinu.
2. Utřeme ingredience. na polevu, mícháme asi 10 minut, aby směs nabyla na objemu, měla by mít bílou barvu a vypadat jako krém.V případě, že máme strach z konzumace syrových vajec, polevu můžeme zahřívat v parní lázni až na 70 stupňů.
3. Hotovou polevu rovnoměrně vylejeme na dort.
4. Na měkkou polevu ihned přidáme zdobení ve formě mandlových plátků, rozinek a kandované pomerančové kůry. Při pokojové teplotě poleva zaschne asi za 24 hodin. Pláty od marmelády změknou a dort půjde velice snadno krájet.
Zajímavé
Dort Harlekýn je českou klasikou a svým vzhledem i chutí připomíná eleganci a zároveň hravost. Tento lahodný dort získal své jméno po postavě Harlekýna, která je známá z italské komedie dell’arte – a stejně jako Harlekýn na scéně, i tento dort působí hravě a zároveň elegantně.