Dort Harlekýn je velice starým dezertem s jemnými pláty s máslem a dostal svůj název podle barevné polevy, která jej pokrývá. Plátky (v počtu 4-5) jsou z jemného máslového těsta, náplň z jemné meruňkové a ostružinové marmelády a poleva ze žloutků utřených s cukrem a vanilkou. Barevná dekorace je složena z tenkých proužků kandované pomerančové kůry, mandlových tyčinek a rozinek.

Dort Harlekýn můžeme připravit 1-2 dny předem, přičemž před podáváním doporučujeme alespoň 24 hodin před podáváním nechat odležet . Pláty lze péct 2-3 dny před dokončením a po naplnění marmeládou a ozdobení lze ještě pár dní nechat. S každým dalším dnem je dort stále křehčí.

Dávka je vhodná na plech 33×42 cm a příprava dortu trvá cca 40 minut.

Recept na Harlekýnový dort s pláty, marmeládou a polevou

Ingredience pro přípravu

Těsto na pláty

  • 500 g prosáté bílé mouky
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 celé vejce
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr a 1/2 čerstvé vanilky
  • 200 ml smetany na šlehání (20%)
  • strouhaná kůra z půlky citrónu

Náplň

  • meruňková marmeláda
  • malinový džem

Poleva

  • 4 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr anebo půlka čerstvé vanilky
  • citrónová šťáva z půlky citrónu

Zdobení

  • 30 g mandlových lupínků
  • 30 g rozinek
  • 30 kandované pomerančové kůry nakrájené na proužky

Postup přípravy

Těsto

1. Ve šlehači si vyšleháme máslo s cukrem, vanilkou, solí a citrónovou kůrou do pěny. Poté přidáme vajíčka a smetanu a důkladně prošleháme. Přidáme mouku, kterou zamícháme do těsta ručně a vznikne nám krémové těsto.

2. Těsto rozdělíme na 4 stejné části, aby nám vznikli 4 pláty, doporučujeme zvážit, aby pláty byli stejné.

3. Těsto rozválíme na válu nejlépe přes potravinářskou folii, aby se na váleček nelepilo a válečkem přesuneme na plech s pečícím papírem. Pokud je těsto vláčnější, nepřidáváme mouku! Těsto natřeme na spodní stranu pekáče pomocí stěrky nebo nože s dlouhou a širší čepelí v co nejtenčí vrstvě.

Platy pečeme na opačné straně plechu.
Zdroj obrázku: Savori Urbane, Platy pečeme na opačné straně plechu.

4. V troubě upečeme 4 pláty pří teplotě 170 stupňů 8-10 minut, těsto by nemělo zhnědnout, když mají okraje zlatou barvu, platy vyndáme z trouby, ihned sloupneme pečící papír a necháme vychladnout na mřížce. Doporučuje se nechat odležet 24 hodin před finální úpravou dortu.

Náplň a zdobení

1. První plát těsta natřeme meruňkovou marmeládou, na nej přiložíme 2. plát, který namažeme malinovým džemem, přiložíme 3. plát, který natřeme meruňkovou marmeládou a přiložíme 4. plát těsta. Přes pečící papír dort zatížíme plechem a případně knihou alespoň na 1 hodinu.

Platy. natřeme marmeládou.
Zdroj obrázku: Savori Urbane, Platy. natřeme marmeládou.
Dort zatížíme přes pečící papír.
Zdroj obrázku: Savori Urbane., Dort zatížíme přes pečící papír.

2. Utřeme ingredience. na polevu, mícháme asi 10 minut, aby směs nabyla na objemu, měla by mít bílou barvu a vypadat jako krém.V případě, že máme strach z konzumace syrových vajec, polevu můžeme zahřívat v parní lázni až na 70 stupňů.

3. Hotovou polevu rovnoměrně vylejeme na dort.

Polejeme polevou.
Zdroj obrázku: Savori Urbane, Polejeme polevou.

4. Na měkkou polevu ihned přidáme zdobení ve formě mandlových plátků, rozinek a kandované pomerančové kůry. Při pokojové teplotě poleva zaschne asi za 24 hodin. Pláty od marmelády změknou a dort půjde velice snadno krájet.

Hotový dort ihned zdobíme.
Zdroj obrázku: Savori Urbane, Hotový dort ihned zdobíme.

Zajímavé

Dort Harlekýn je českou klasikou a svým vzhledem i chutí připomíná eleganci a zároveň hravost. Tento lahodný dort získal své jméno po postavě Harlekýna, která je známá z italské komedie dell’arte – a stejně jako Harlekýn na scéně, i tento dort působí hravě a zároveň elegantně.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest