Sušené hovězí maso plné bílkovin oceníte jako svačinu, která dodá sílu na cestách a zároveň neobsahuje příliš sacharidů, nebo s dobře vychytanou pikantní marinádou i jako pohoštění na párty. Třeba silvestrovskou. Pro případy pohoštění mám oblíbenou právě marinádu podle tohoto receptu, kterou si můžete velmi snadno přizpůsobit přesně svým chuťovým buňkám – zázvor dodá asijský nádech, uzená paprika připomíná styl BBQ, hodí se rozmarýn nebo tymián jako bylinkovější varianta.

Maso suším v sušičce na ovoce. Aby bylo dobře usušené a chutnalo, jak má, dáváme pozor na následující body:
1/ Maso nakrájejte na stejné plátky, ideální tloušťka jsou 2–3 mm.
2/ Sušíme alespoň ze začátku na teplotu 70°C, aby maso prošlo tepelnou úpravou.
3/ Sušíme co nejlibovější maso. Tuk se špatně suší a nechutná v sušeném mase příliš lahodně.
Samotná aktivní práce při přípravě nezabere příliš času, ale marinování a sušení trvá několik hodin, proto s tím počítejte.

Recept na sušené maso jerky v marinádě

Doba přípravy: 10–16 hodin včetně sušení a marinování

Co potřebujeme

  • 2,5 kg masa (libové hovězí)
  • 4 panáky sójové omáčky
  • 3 panáky worcesterové omáčky
  • 1–2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky bílého pepře
  • sůl podle chuti
  • cca 4 lžíce hořčice
  • pár kapek tabasca
  • 1–2 lžíce čekankového sirupu (náhrada cukru)

Postup přípravy sušeného hovězího masa

1. Maso nakrájíme na plátky tenké asi 2–3 mm.

Obrázek k receptu na hovězí sušené maso
Foto: Facebook, Recept na hovězí sušené maso (nakrájené maso)

2. Z ostatních ingrediencí smícháme marinádu. Maso naložíme do marinády do uzavřené nádoby alespoň na 6 hodin, nebo přes noc.

Obrázek k receptu na hovězí sušené maso
Foto: Facebook, Recept na hovězí sušené maso (marinování)

3. Jednotlivé kousky masa rozložíme do sušičky na ovoce. Sušíme 4–8 hodin podle typu sušičky.

Obrázek receptu na Basturmu z vepřové panenky - alternativu španělské sušené šunky.

Basturma z vepřové panenky – alternativa španělské sušené šunky

Jak poznat, že jsou jerky hotové

  • Povrch masa je suchý.
  • Při ohnutí z masa neteče šťáva, proužek lehce křupe, ale nezlomí se.
  • Nejsou tvrdé, ale pružné, nekřupou jako chipsy.
Obrázek receptu na Poctivou šunku ve skle

Už žádné obchody: Vyzkoušejte domácí šunku vařenou ve skle a nebudete chtít kupovanou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest