Sušené hovězí maso plné bílkovin oceníte jako svačinu, která dodá sílu na cestách a zároveň neobsahuje příliš sacharidů, nebo s dobře vychytanou pikantní marinádou i jako pohoštění na párty. Třeba silvestrovskou. Pro případy pohoštění mám oblíbenou právě marinádu podle tohoto receptu, kterou si můžete velmi snadno přizpůsobit přesně svým chuťovým buňkám – zázvor dodá asijský nádech, uzená paprika připomíná styl BBQ, hodí se rozmarýn nebo tymián jako bylinkovější varianta.
Maso suším v sušičce na ovoce. Aby bylo dobře usušené a chutnalo, jak má, dáváme pozor na následující body:
1/ Maso nakrájejte na stejné plátky, ideální tloušťka jsou 2–3 mm.
2/ Sušíme alespoň ze začátku na teplotu 70°C, aby maso prošlo tepelnou úpravou.
3/ Sušíme co nejlibovější maso. Tuk se špatně suší a nechutná v sušeném mase příliš lahodně.
Samotná aktivní práce při přípravě nezabere příliš času, ale marinování a sušení trvá několik hodin, proto s tím počítejte.
Recept na sušené maso jerky v marinádě
Doba přípravy: 10–16 hodin včetně sušení a marinování
Co potřebujeme
- 2,5 kg masa (libové hovězí)
- 4 panáky sójové omáčky
- 3 panáky worcesterové omáčky
- 1–2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- ½ lžičky bílého pepře
- sůl podle chuti
- cca 4 lžíce hořčice
- pár kapek tabasca
- 1–2 lžíce čekankového sirupu (náhrada cukru)
Postup přípravy sušeného hovězího masa
1. Maso nakrájíme na plátky tenké asi 2–3 mm.

2. Z ostatních ingrediencí smícháme marinádu. Maso naložíme do marinády do uzavřené nádoby alespoň na 6 hodin, nebo přes noc.

3. Jednotlivé kousky masa rozložíme do sušičky na ovoce. Sušíme 4–8 hodin podle typu sušičky.
Basturma z vepřové panenky – alternativa španělské sušené šunky
Jak poznat, že jsou jerky hotové
- Povrch masa je suchý.
- Při ohnutí z masa neteče šťáva, proužek lehce křupe, ale nezlomí se.
- Nejsou tvrdé, ale pružné, nekřupou jako chipsy.