Hraběnčiny řezy, stará, dobrá klasika, která nikdy nezklame. Už samotný název napovídá, že jde o elegantní a chutný dezert, který se hodí ke každému pohoštění. Tajemství jeho úspěchu spočívá v kombinaci křehkého máslového těsta, šťavnaté jablečné náplně a křupavého sněhu s nastrouhaným těstem. Připravíte je rychle a výsledek stojí za to. Hraběnčiny řezy si zamilujete, pokud máte rádi poctivé a jednoduché moučníky, které chutnají jako od babičky.
Příběh tohoto koláče se váže k období, kdy se začaly v kuchyni objevovat pečené moučníky z křehkého těsta. Dříve se koláče dělaly převážně z kynutého těsta. Křehké těsto se zpracovávalo s máslem, a proto si ho mohly dovolit jen majetnější rodiny. Odtud i honosný název “Hraběnčiny řezy”. Název, který měl značit, že jde o moučník hodný těch nejlepších. Sladká jablka, která jsou v tomto receptu, se v evropských kuchyních používají po staletí. Změnily se jen způsoby jejich zpracování, ale ve své podstatě zůstaly jednoduché a chutné. Zde, v Hraběnčiných řezech, je jejich jemná chuť ještě podtržena skořicí a vanilkou.
Recept na eňo ňuňo hraběnčiny řezy s jablky
Délka přípravy 30 minut, doba chlazení 20 minut, doba pečení 30 minut.
Ingredience k přípravě
- 420 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 1 Hera nebo máslo
- 4 žloutky
- půl balení prášku do pečiva
- citronová kůra
- 5 větších jablek, nahrubo nastrouhaných
- mletá skořice
- vanilkový cukr
- vanilkový pudinkový prášek, bez vaření
- moučkový cukr (podle chuti)
- mleté ořechy, dle chuti
- sníh ze 4 bílků
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte těsto. Do velké mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru.
2. Přidejte na kousky nakrájenou Heru nebo máslo a žloutky. Ze všech ingrediencí důkladně zpracujte vláčné a hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části.
3. Tři čtvrtiny těsta zabalte do potravinové fólie a dejte ho do lednice na přibližně 10 až 15 minut. Zbylou čtvrtinu dejte do mrazáku, aby dobře ztuhla.
4. Jakmile těsto v lednici ztuhne, rozetřete ho rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem. Nejlépe to půjde, pokud si ho rozválíte a poté přenesete na plech, kde ho dorovnáte do stran.
5. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a smíchejte se skořicí, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a moučkovým cukrem.
6. Množství cukru upravte podle kyselosti jablek. Jablečnou směs rovnoměrně rozetřete na těsto a posypte mletými ořechy.
7. Z bílků, které vám zbyly, vyšlehejte pevný sníh a rozetřete ho na jablečnou vrstvu. Nakonec nastrouhejte zbylé ztuhlé těsto z mrazáku na hrubém struhadle a posypte jím koláč.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte řezy zcela vychladnout, teprve potom je nakrájejte a podávejte.

Švestkové hraběnčiny řezy – šťavnatá obměna klasiky
Tipy redakce
- Zjednodušte přípravu: Pokud nechcete těsto strouhat, můžete ho po vytáhnutí z mrazáku rozdrolit prsty na menší kousky a ty pak posypat na vrchní část koláče. Výsledek bude stále stejně dobrý.
- Pro extra křupavý sníh: Do sněhu z bílků můžete přidat špetku soli, která pomůže bílkům lépe ztuhnout. Pokud se bojíte, že sníh spadne, můžete do něj přidat lžíci kukuřičného škrobu.
- Jablečná náplň s ořechy: Do jablečné náplně můžete kromě skořice přidat i trochu rumu. Ten dodá jablečné chuti ještě větší hloubku. Také můžete přidat vlašské ořechy pro extra křupavost.
- Při nedostatku pudinku: Pokud nemáte pudinkový prášek bez vaření, můžete místo něj použít 2 až 3 lžíce strouhanky. Ta absorbuje šťávu z jablek a zabrání tomu, aby těsto bylo příliš mokré.

Vynikající koláč z kompotovaných jablek: Jde o krále všech oslav, na kterého hosté nezapomenou
