Pouze tři suroviny vám stačí k tomu, abyste vytvořili dezert, který vám do úst přinese doslova nebe. Čokoládová pěna patří k těm sladkostem, které se na jazýčku rozplynou, přičemž nepotřebují složitou přípravu. Základem je čokoláda, pochopitelně v ideálním případě kvalitní, smetana a špetka rozpustné kávy, která chuť krásně podtrhne a zvýrazní kakaové tóny, aniž by působila rušivě. Kombinace se smetanou vytváří nadýchanou konzistenci, kterou si zamilujete.
Kvalitní suroviny přinesou chuť i zdraví
Použijete-li kvalitní suroviny, může tento dezert být nejen příjemným hříchem, ale také zdravotním přínosem. Vysokoprocentní čokoláda je bohatá na antioxidanty, její konzumací tedy prospějete své náladě i svému srdci. Smetana dodá nejen krémovou hebkost, ale také klíčové vitaminy rozpustné v tucích, zejména A a D. Káva v rozumném množství dodává energii a podporuje soustředění (mimochodem, i toto máme vyzkoušeno sami na sobě), aniž by zatěžovala. Výsledek vás zcela jistě potěší stejně jako nás. Může být milou tečkou třeba po dobrém obědě.
Ingredience:
- Instantní káva – 3 čajové lžičky;
- Mléčná čokoláda – 150 g;
- Smetana ke šlehání (alespoň 36 %) – 250 ml.
Postup:

Dokonalý čokoládový dort z několika vrstev a polevy – bez mouky
- Smetanu nalijte do rendlíku.
- Na mírném plamenu zahřívejte, nechte prohřát, ale pozor, nesmí se vařit!
- Čokoládu nasekejte na drobné kousky.
- Nasekanou čokoládu přidejte do prohřáté smetany.
- Odstavte z ohně a nechte několik minut stranou, poté promíchejte dohladka.
- K čokoládové smetaně přisypte instantní kávu.
- Míchejte, dokud se káva zcela nerozpustí.
- Směs přikryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na hodinu do chladničky.
- Vychlazenou hmotu mixérem vyšlehejte do nadýchané, polotuhé pěny.
- Dezert rozdělte do skleniček a podle chuti ozdobte. Použít můžete nastrouhanou čokoládu, kakao, kousky ovoce nebo třeba lístečky čerstvé máty.
- Tip na servírování: Podávejte vychlazené jako elegantní dezert ke kávě, skvěle bude chutnat i ke capuccinu či latté. Děláte-li verzi pro děti, můžete při výrobě dezertu použít kávu bez kofeinu nebo rozpustnou kávovinu (meltu), čímž dodáte další zdravotní benefity.

Tmavé piškotové řezy s kakaovým krémem a čokoládovou polevou: čokoládové nebe na talířku
Zdroj: Autorský text, Healthline