Pouze tři suroviny vám stačí k tomu, abyste vytvořili dezert, který vám do úst přinese doslova nebe. Čokoládová pěna patří k těm sladkostem, které se na jazýčku rozplynou, přičemž nepotřebují složitou přípravu. Základem je čokoláda, pochopitelně v ideálním případě kvalitní, smetana a špetka rozpustné kávy, která chuť krásně podtrhne a zvýrazní kakaové tóny, aniž by působila rušivě. Kombinace se smetanou vytváří nadýchanou konzistenci, kterou si zamilujete.

Kvalitní suroviny přinesou chuť i zdraví

Použijete-li kvalitní suroviny, může tento dezert být nejen příjemným hříchem, ale také zdravotním přínosem. Vysokoprocentní čokoláda je bohatá na antioxidanty, její konzumací tedy prospějete své náladě i svému srdci. Smetana dodá nejen krémovou hebkost, ale také klíčové vitaminy rozpustné v tucích, zejména A a D. Káva v rozumném množství dodává energii a podporuje soustředění (mimochodem, i toto máme vyzkoušeno sami na sobě), aniž by zatěžovala. Výsledek vás zcela jistě potěší stejně jako nás. Může být milou tečkou třeba po dobrém obědě.

Obrázek k receptu: Hříšně lahodné pokušení: Čokoládová pěna
Foto: Uživatel JIP/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Hříšně lahodné pokušení: Čokoládová pěna

Ingredience:

  • Instantní káva – 3 čajové lžičky;
  • Mléčná čokoláda – 150 g;
  • Smetana ke šlehání (alespoň 36 %) – 250 ml.

Postup:

Obrázek receptu na čokoládový dort bez mouky.

Dokonalý čokoládový dort z několika vrstev a polevy – bez mouky

  • Smetanu nalijte do rendlíku.
  • Na mírném plamenu zahřívejte, nechte prohřát, ale pozor, nesmí se vařit!
  • Čokoládu nasekejte na drobné kousky.
  • Nasekanou čokoládu přidejte do prohřáté smetany.
  • Odstavte z ohně a nechte několik minut stranou, poté promíchejte dohladka.
  • K čokoládové smetaně přisypte instantní kávu.
  • Míchejte, dokud se káva zcela nerozpustí.
  • Směs přikryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na hodinu do chladničky.
  • Vychlazenou hmotu mixérem vyšlehejte do nadýchané, polotuhé pěny.
  • Dezert rozdělte do skleniček a podle chuti ozdobte. Použít můžete nastrouhanou čokoládu, kakao, kousky ovoce nebo třeba lístečky čerstvé máty.
  • Tip na servírování: Podávejte vychlazené jako elegantní dezert ke kávě, skvěle bude chutnat i ke capuccinu či latté. Děláte-li verzi pro děti, můžete při výrobě dezertu použít kávu bez kofeinu nebo rozpustnou kávovinu (meltu), čímž dodáte další zdravotní benefity.
Obrázek receptu na tmavé piškotové řezy s kakaovým krémem a čokoládovou polevou.

Tmavé piškotové řezy s kakaovým krémem a čokoládovou polevou: čokoládové nebe na talířku

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest