Toto je klasika, která nestárne. Bábovka má výsostné místo mezi jídly, které nejsou jen dobrotou, ale i vzpomínkou. Je to první moučník, který děti pečou se svojí maminkou nebo babičkou a který nechybí na rodinným nedělním stole, či provází různé svátky a nečekané návštěvy. Bábovka má spoustu podob, ale ta mramorová je asi nejoblíbenější, tvoří ji světlé a tmavé těsto, někdy i oříšky a co je důležité, její snadná příprava, většinou ta hrnková.
Mramorová bábovka se pekla už v 19. století v celé Evropě a říkalo se jí dvoubarevná, kakaová, později i mramorová podle prolínání světlého a tmavého těsta. Později se začali přidávat do bábovky vlašské ořechy, dnes už i lískové ořechy, mandle nebo kokos. Ať už jí upečete k ranní kávě, nebo k pohoštění přátel, či jen tak tajně pro sebe, mramorová bábovka s oříšky nikdy nezklame.
Recept na bábovku, která voní dětstvím a nedělním odpolednem
Ingredience potřebné na přípravu Hrníčkové mramorové bábovky s oříšky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- nasekané oříšky dle chuti
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
Postup přípravy bábovky
1. V misce smícháme všechny ingredience na bábovku.
2. Rozmíchané těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme kakao.
3. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme světlé těsto a hned na to tmavé těsto. Nemícháme, jen necháme volně splynout.
4. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 45 minut.
Je to jeden z receptů, které s námi zůstávají, i když všechno ostatní se mění.
pozn.: částečně upraveno AI

Bábovka jako dort: bábovka plněná broskvovým krémem je vlastně dokonalá
