Recept na Pařížské kostky vychází z tradičního českého pečiva a dezertů, které často využívají jemné tvarohové krémy, kakaové těsto a polevy z čokolády. Zajímavou přísadou je nastrouhaná Margotka, která dodává nejen jemně kokosovou chuť, ale také rumový tón, jenž Pařížským kostkám přináší jedinečný charakter. Kakaový korpus je jemný, měkký a ne příliš sladký, což vyvažuje sladkost krému i polevy. Navíc je pečení tohto dezertu velice jednoduché tím, že nepotřebujeme ingredience vážit, vše je dávkované na hrníčky.
Recept na Pařížské kostky s krémem a margotkou
Ingredience k přípravě
Těsto
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek vody
- 4 PL kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
Krém
- 3 šlehačkové smetany (33%)
- 2 ks čokolády Margot anebo Ledové kaštany
- 1/2 čokolády na vaření
- rum
- marmeláda
K dokončení
- čokoláda Margot
Postup
1. Suroviny na korpus (mouku, cukry, vejce, olej, vodu, kakao a prášek do pečiva) důkladně vyšleháme elektrickým šlehačem. Směs by měla být hladká a bez hrudek. Směs vylijeme na plech vymazaný olejem a vysypaný kokosem.
2. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Necháme vychladnout.
3. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a přidáme ve vodní lázni rozpuštěné a vychladlé tyčinky Ledové kaštany nebo Margot a čokoládu na vaření, šleháme, dokud není krém hladký.
4. Vychladlý korpus pokapeme rumem a potřeme pikantní marmeládou, na marmeládu naneseme připravený a studený krém.
5. Nakonec koláč posypeme nastrouhanou Margotkou a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.
Tip na servírování
Hrníčkové kostky s pařížským krémem nakrájejte na kostky a podávejte vychlazený s kopečkem neslazené šlehačky na vrchu koláče.