Recept na Pařížské kostky vychází z tradičního českého pečiva a dezertů, které často využívají jemné tvarohové krémy, kakaové těsto a polevy z čokolády. Zajímavou přísadou je nastrouhaná Margotka, která dodává nejen jemně kokosovou chuť, ale také rumový tón, jenž Pařížským kostkám přináší jedinečný charakter. Kakaový korpus je jemný, měkký a ne příliš sladký, což vyvažuje sladkost krému i polevy. Navíc je pečení tohto dezertu velice jednoduché tím, že nepotřebujeme ingredience vážit, vše je dávkované na hrníčky.

Recept na Pařížské kostky s krémem a margotkou

Ingredience k přípravě

Těsto

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek vody
  • 4 PL kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva

Krém

  • 3 šlehačkové smetany (33%)
  • 2 ks čokolády Margot anebo Ledové kaštany
  • 1/2 čokolády na vaření
  • rum
  • marmeláda

K dokončení

  • čokoláda Margot

Postup

1. Suroviny na korpus (mouku, cukry, vejce, olej, vodu, kakao a prášek do pečiva) důkladně vyšleháme elektrickým šlehačem. Směs by měla být hladká a bez hrudek. Směs vylijeme na plech vymazaný olejem a vysypaný kokosem.

Vyšleháme si těsto.
Vyšleháme si těsto.

2. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Necháme vychladnout.

Upečeme v troubě.
Upečeme v troubě.

3.  Studenou smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a přidáme ve vodní lázni rozpuštěné a vychladlé tyčinky Ledové kaštany nebo Margot a čokoládu na vaření, šleháme, dokud není krém hladký.

Vyšleháme krém.
Vyšleháme krém.

4. Vychladlý korpus pokapeme rumem a potřeme pikantní marmeládou, na marmeládu naneseme připravený a studený krém.

5. Nakonec koláč posypeme nastrouhanou Margotkou a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.

Navrstvíme krém a posypeme tyčinkou Margot.
Navrstvíme krém a pospeme tyčinkou Margot.

Tip na servírování

Hrníčkové kostky s pařížským krémem nakrájejte na kostky a podávejte vychlazený s kopečkem neslazené šlehačky na vrchu koláče.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest