Hrnková fanta buchta je takový malý zázrak z dob, kdy se vše měřilo hrnky, kdy víčka od jogurtu sloužila jako odměrky a dětem se nechávaly lízat vařečky od krému. Je to buchta s dětskou duší, ve které šumí pomerančová limonáda, nejčastěji Fanta , která se peče, když nám přijde nečekaná návštěva, nebo když je doma chuť na něco sladkého a nám se nechce stát hodiny u plotny.

Fanta buchta vznikala v 90. letech, kdy se v Česku začaly objevovat barevnější a modernější dezerty. Pekařky experimentovaly s limonádami, želatinami a krémy za studena. Oblíbená je pro rychlost a jednoduchost její přípravy, pro její hravost, že můžeme měnit chutě limonád a přidávat ovoce, nebo ovocné želé, dále pro její vzhled – působí totiž slavnostně i když se jedná o obyčejný hrnkový moučník a také pro její skvělou chuť, kterou dělá kombinace pomerančů a čokoládové polevy.

Recept na bublinkovou vzpomínku: Fanta buchtu

Ingredience potřebné na přípravu Hrnkové Fanta buchty s čokoládovou polevou

  • hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky cukru krupice
  • 1 hrnek limonády Fanta
  • 4 vajíčka
  • tuk a mouka na vysypání plechu

Poleva a zdobení

  • 1 smetana ke šlehání
  • hořká čokoláda
  • strouhaný kokos

Postup přípravy fanta buchty

1. Smícháme a vyšleháme všechny ingredience na buchtu.

2. Těsto nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.

4. V kastrolku ohřejeme smetanu, rozpustíme v ní hořkou čokoládu a buchtu polijeme.

Buchtu je nejlepší ihned po polití posypat strouhaným kokosem. Podávat se může ihned čerstvá, ale i vychlazená.

Obrázek receptu na Fanta dort - osvěžující spojení kakaa, tvarohu a pomeranče

Úžasně pomerančový Fanta dort – retro tvarohový dezert, který rozhýbe každou oslavu

Fanta řezy - Celý dort

Fanta řezy, lahodná chuť oblíbeného nápoje v dezertu

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest