Hrnková fanta buchta je takový malý zázrak z dob, kdy se vše měřilo hrnky, kdy víčka od jogurtu sloužila jako odměrky a dětem se nechávaly lízat vařečky od krému. Je to buchta s dětskou duší, ve které šumí pomerančová limonáda, nejčastěji Fanta , která se peče, když nám přijde nečekaná návštěva, nebo když je doma chuť na něco sladkého a nám se nechce stát hodiny u plotny.
Fanta buchta vznikala v 90. letech, kdy se v Česku začaly objevovat barevnější a modernější dezerty. Pekařky experimentovaly s limonádami, želatinami a krémy za studena. Oblíbená je pro rychlost a jednoduchost její přípravy, pro její hravost, že můžeme měnit chutě limonád a přidávat ovoce, nebo ovocné želé, dále pro její vzhled – působí totiž slavnostně i když se jedná o obyčejný hrnkový moučník a také pro její skvělou chuť, kterou dělá kombinace pomerančů a čokoládové polevy.
Recept na bublinkovou vzpomínku: Fanta buchtu
Ingredience potřebné na přípravu Hrnkové Fanta buchty s čokoládovou polevou
- hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky cukru krupice
- 1 hrnek limonády Fanta
- 4 vajíčka
- tuk a mouka na vysypání plechu
Poleva a zdobení
- 1 smetana ke šlehání
- hořká čokoláda
- strouhaný kokos
Postup přípravy fanta buchty
1. Smícháme a vyšleháme všechny ingredience na buchtu.
2. Těsto nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.
4. V kastrolku ohřejeme smetanu, rozpustíme v ní hořkou čokoládu a buchtu polijeme.
Buchtu je nejlepší ihned po polití posypat strouhaným kokosem. Podávat se může ihned čerstvá, ale i vychlazená.

Úžasně pomerančový Fanta dort – retro tvarohový dezert, který rozhýbe každou oslavu

Fanta řezy, lahodná chuť oblíbeného nápoje v dezertu
pozn.: částečně upraveno AI