Dezertů s jahodami a želatinou je mnoho, ale co takový dortík, který je plný zdravých ingrediencí a navíc vypadá tak lákavě. Samozřejmě hlavně v sezóně jahod, ale jahody seženete v obchodech bez větších problémů celoročně. No ale jahody už jsou i stále plodící, samozřejmě je to trochu přehnaný název, protože v mrazech asi plodit nebudou, ale opravdu jsem měla takové, které plodily od jara až do podzimu stále dokola. To nás pak láká tvořit z jahod všelijaké dobrůtky.
Pravdou je, že v dnešní době už dostat koupit jahody i v zimě, jistě, jejich cena je poněkud jiná a jejich vůně taky. Určitě. nejdou srovnat s těmi ze zahrádky. Ještě jsem narazila na výborné a krásné mražené jahody od firmy Nowaco, mají je úplně nádherné, ale taky záleží na tom, na co je chceme použít. Protože v dortu s krémem by mohly dělat neplechu, tedy pustit více vody a to by asi nebylo úplně optimální. Takže radši jdeme do těch čerstvých. A pozor, dort je bez vážení, tedy hrnkový, takže hodně snadný a bez použití váhy.
Recept na Pořádně jahodový dort se želatinou
Ingredience na přípravu
Kakaové těsto na dort
- 4 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3 PL teplé vody
- 2 PL kakaa
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku dopečiva
Náplň
- 1 smetana na šlehání (33%)
- 2 plnotučné tvarohy v alobalu
- cukr dle chuti
- Jahodová náplň od Dr. Oetkera
- čerstvé jahody / maržené
- jahodová želatina od Dr. Oetkera
Postup
1. V šlehači vyšleháme vejce s vanilkovým a krupicovým cukrem do pěny, postupně přidáváme olej, vodu a kakao, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a pořádně promícháme, než nám vznikne hladké těsto.
2. Těsto vylijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 15 minut.
3. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.
4. Zatím si připravíme náplň. Tvaroh vyšleháme s jahodovou náplní a cukrem, nakonec přidáme vyšlehanou smetanu (šlehačku). Do hotové náplně opatrně zamícháme jahody nakrájené na menší kousky.
5. Náplň navrstvíme na vychladlý korpus a husté poklademe celými jahodami.
6. Zalijeme želatinou připravenou podle návodu od Dr. Oetkera.Necháme v chladu ztuhnout.
Tip k servírování
Jahodový dort podáváme vychlazený s kopečkem šlehačky navrchu. Jahody se šlehačkou jsou skvělou kombinací.