Sladké milujeme snad všichni. Buchty či koláče si rádi dopřáváme k snídani, ke svačině či jen tak ke kávě. Bojíte se složité přípravy? U tohoto receptu se bát opravdu nemusíte! Příprava strouhaného jablkového koláče je totiž velice jednoduchá, přitom si díky němu nádherně provoníte byt.
Gramáž je zde uvedena pouze pro jistotu, jde totiž o recept hrnkový, což práci výrazně zjednodušuje. Hrnkový strouhaný jablečný koláč snadno upečete nejen doma, ale i na chalupě či v apartmánu při užívání si zasloužené dovolené. Příprava je totiž nejen velice snadná, ale také extrémně rychlá. Žádné míchání, žádné špinění kuchyňského robota. Jednotlivé vrstvy jednoduše naskládáte na sebe.
Recept na strouhaný hrnkový jablečný koláč
Doba pečení v troubě: asi 60 minut
Ingredience:
- Krupice – 1 hrnek (160 g);
- Hladká mouka – 1 hrnek (140 g);
- Cukr krystal – 1 hrnek (200 g);
- Sůl – 1 g;
- Kypřicí prášek – 5 g;
- Máslo – 100 g;
- Jablka – 600 g.
Postup přípravy jablečného koláče krok za krokem
- Jablka namelte nebo nastrouhejte. Máte-li plody menší, s měkkou slupkou, není třeba je loupat, umlít je můžete pomocí mlýnku na maso. Větší jablíčka oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- V samostatné míse smíchejte mouku s krupicí, cukrem, solí a práškem do pečiva.
- Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem. Ideální velikost hranaté nádoby je 13 x 23 cm, kulatou formu volte s průměrem 20–22 cm.

Jednoduchý jablečný koláč Hurikán ze 2 jablek
- Na dno nastrouhejte asi polovinu studeného másla.
- Na nastrouhané máslo vsypte třetinu suché směsi.
- Navrstvěte polovinu jablek.
- Uhlaďte, poté znovu přidejte suchou směs.
- Stejným způsobem přidejte další jablka a zasypte je zbytkem suché směsi.

Strouhaný koláč s jogurtovou náplní
- Navrch nastrouhejte zbylé máslo, které posypejte cukrem. Při pečení se máslo vsákne a společně s cukrem vytvoří lahodnou, křupavou krustu.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláč pečte dorůžova, tedy přibližně 60 minut.
- Lahodný, navrch křupavý, uvnitř vláčný a šťavnatý dezert je na světě. Užijte si jeho osvěžující chuť!

Hraběnčiny řezy: Strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní
Zdroj: Autorský text