Pečený sladký perník je opravdová lahůdka. Pokud ho polejete čokoládovou polevou, je ještě mnohem chutnější. Perník je tradiční a velmi oblíbený moučník, který je výtečný k čaji, kávě nebo mléku. Je to jeden z prvních dezertů, který jsem se naučila jako mladá holka péct, protože na něm nelze v podstatě co zkazit a recept je jednoduchý. Je extrémně snadný a hned si ho zamilujete. Mají ho velmi rády také děti a vůně perníku se během pečení rozplyne po celé domácnosti.

Pro přípravu perníku s polevou budete potřebovat následující ingredience: tři vejce, půl šálku oleje (120 ml), jeden a půl šálku cukru, jeden šálek horké vody (240 ml), jednu lžíci margarínu, dvě šálky hladké mouky (bez prášku do pečiva), jednu lžíci prášku do pečiva a jeden šálek kakaa nebo čokoládového nápoje. Pro polevu budete potřebovat jeden šálek mléka, jednu lžíci hladké mouky, jednu plechovku nebo krabici slazeného kondenzovaného mléka (395 g), tři lžíce kakaa nebo čokoládového nápoje a jednu lžíci margarínu. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto nalijte do formy o rozměrech 28×19 cm, kterou jste vymazali a vysypali moukou nebo kakaem. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia po dobu přibližně 30-40 minut.

Recept na perník s čokoládovou polevou

Doba pečení v troubě: 30-40 minut, kontrolujeme špejlí nebo párátkem, jestli je těsto uvnitř upečené.

Ingredience pro přípravu

  • 3 vejce
  • 120 ml oleje
  • 1,5 hrnku cukru
  • 240 ml horké vody
  • 1 lžíce másla
  • 2 hrnky mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 hrnek kakaa

Poleva:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce mouky
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

1. V míse si rozšleháme vejce, olej, cukr, horkou vodu, máslo a kakao.

2. Do hladké kakaové směsi zapracujeme mouku a prášek do pečiva. Dobře promícháme metličkou, abychom měli těsto bez hrudek.

Do hladké kakaové směsi zapracujeme mouku a prášek do pečiva.
Zdroj obrázku: Canal Marcos Lima, Do hladké kakaové směsi zapracujeme mouku a prášek do pečiva.

3. Plech si vymažeme a vysypeme moukou a nalejeme do něj hotové těsto.

Do plechu nalejeme těsto.
Zdroj obrázku: Canal Marcos Lima, Do plechu nalejeme těsto.

4. Plech dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme, dokud neprojde párátkovým testem nebo testem špejlí.

5. Během pečení si uděláme polevu a do hrnce si dáme mouku, mléko a dobře promícháme.

6. Dále přidáme kondenzované mléko, kakao a opět zamícháme, abychom neměli hrudky.

Dále přidáme kondenzované mléko, kakao a opět zamícháme, abychom neměli hrudky.
Zdroj obrázku: Canal Marcos Lima, Dále přidáme kondenzované mléko, kakao a opět zamícháme, abychom neměli hrudky.

7. Nakonec přidáme máslo a hrnec dáme na oheň na střední plamen.

8. Za stálého míchání vaříme a jakmile máme hustou polevu, naneseme ji na upečený perník.

Polevu nalejeme na perník.
Zdroj obrázku: Canal Marcos Lima, Polevu nalejeme na perník.
Perník s čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: Canal Marcos Lima, Perník s čokoládovou polevou.

Vylepšení perníku

Máme pro vás 2 super tipy, jak můžete perník vylepšit a zvětšit tak chuťové spektrum.

Zamíchejte do tekutého těsta 1 – 2 lžíce povidel nebo jiné marmelády. Těsto se tím zvláční a získá nevšední chuť.

Čokoládovou polevu posypte nastrouhaným kokosem, perník poté vypadá úžasně a má mírně exotický nádech.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest