Z jablíček toho lze udělat hrozně moc, ať už jsou to dezerty, dorty, koláče či jiné dobroty. Ale co tak si udělat ten úplně obyčejný jablečný koláč, který pekly už naše babičky, Přitom je tak nezapomenutelný, bez zbytečných složitostí, s vůní skořice a másla, co naplní celý dům svojí vůní a hřejivou náladou. A který si rádi dáme ke kávě, k čaji, anebo jen tak pro radost, protože prostě voní domovem.
A proč jsou tyto jablečné řezy tak výjimečné, i když jsou obyčejné? Protože k jejich přípravě nepotřebujeme žádné speciální suroviny, jsou měkké a vláčné i druhý den a voní skořicí a nostalgií.
Recept na nedělní jablečný koláč pro každého
Ingredience potřebné na přípravu jablkových řezů
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 Hera
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 7 lžic mléka
- 1 vejce na potření
- Jablka, skořice, cukr -dle chuti
- rozinky a ořechy – volitelné
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy jablečných řezů
1. Z ingrediencí pro těsto vypracujeme hladké těsto a rozdělíme na 2 poloviny.
2. Z každé poloviny vyválíme 1 placku na velikost plechu.
3. Jednu placku položíme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
4. Navrstvíme nastrouhaná jablka, posypeme skořicí a cukrem. Můžeme přidat rozinky i ořechy.
5. Navrch položíme druhou placku, kterou popícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
6. Koláč upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
7. Řezy necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Řezy chutnají teplé ale i studené a výborné jsou s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

Jablečné řezy s vanilkou a tvarohovo-šlehačkovou peřinkou: Jablečné pohlazení

Jablečné řezy s tvarohovou šlehačkou: Jemný moučník s jablky a čokoládou v několika vrstvách
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková