Toto je moučník, který se díky své jednoduchosti a vyvážeností chutí hodí nejen na podzim v sezóně jablek, ale po celý rok. Tento lahodný a šťavnatý dezert spojuje svěžest jablek s jemností pudinku a křehkostí máslového těsta. Je vhodný jak na rodinné oslavy, tak jako dezert ke kávě či čaji.

Jablka mají v české kuchyni hodné dlouhou tradici, protože jsou dostupná a dlouho skladovatelná. Léty se jablka stala symbolem domácího pečení a domácí úroda se na podzim zpracovávala do různých pokrmů. Tím postupně vznikali různé recepty na jablečné dobroty od štrúdlů přes jablečné koláče a jablečné řezy. Je proto nespočet možností, jak jablka v kuchyni můžeme použít.

Recept na Jablečné strouhané pudinkové řezy

Ingredience na přípravu

  • 470 g prosáté hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 250 g změklého másla
  • 2 vejce
  • tuk a mouka na vymazání plechu
  • 1,2 kg jablek
  • 30 g cukru krystal
  • 2 balíčky skořicového cukru
  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g cukru krystal
  • 830 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 50 g másla

Postup přípravy

1. Všechny sypké ingredience pořádně promícháme. Přidáme máslo a vajíčka a ručně zpracujeme na těsto.

Ručně zpracujeme těsto.
Ručně zpracujeme těsto.

2 Těsto rozdělíme na jeden větší a 2 menší díly a zabalené dáme do mrazáku na 1 hodinu, než si budeme připravovat jablečnou směs a pudink.

3. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořicový cukr a zdáme na sporák. Vaříme 3 minuty a necháme vychladnout, než si připravíme pudinkovou směs.

Nastrouhaná jablka s cukrem a vanilkou podusíme.
Nastrouhaná jablka s cukrem a vanilkou podusíme.

4. Vajíčka, vanilkový cukr a cukr šleháme šlehačem na středních otáčkách 2 minuty.

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkou.
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkou.

5. Mléko mírně zahřejeme a odlijeme 150 ml do vaječné směsi. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek a za stálého míchání začneme zahřívat.

6. Vaječnou směs přilejeme do vlažného mléka, mícháme a vaříme cca 5 minut, než nám vznikne hustý pudink.

Uvaříme hustý pudink.
Zdroj obrázku: lahodnytv, Uvaříme hustý pudink.

7. Do horkého pudinku přidáme máslo a rozmícháme.

8. Pečící plech si vymastíme sádlem a vysypeme moukou.

9. Na dno plechu nastrouháme na hrubém struhadle 2 menší díly těsta.

Na dno plechu nastrouháme těsto.
Zdroj obrázku: lahodnytv, Na dno plechu nastrouháme těsto.

10. Na ně navrstvíme vychlazenou jableční směs, kterou lžící urovnáme.

Navrstvíme vychlazenou jablečnou směs.
Zdroj obrázku: lahodnytv, Navrstvíme vychlazenou jablečnou směs.

11. Na jablečnou směs vylijeme vychladlou pudinkovou směs a opět lžící zarovnáme.

Vylejeme pudinkovou směs.
Zdroj obrázku: lahodnytv, Vylejeme pudinkovou směs.

12. Navrch nastrouháme velký díl těsta.

Nastrouháme zbytek těsta.
Zdroj obrázku: lahodnytv, Nastrouháme zbytek těsta.

13. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 50 minut.

Upečeme v troubě.
Zdroj obrázku: lahodnytv, Upečeme v troubě.

Skladování a servírování

Tento dezert chutná nejlépe, když jej necháme přes noc v chladu odležet. Pudink se krásně usadí, jablka se propojí s těstem a chutě se rozvinou. Dezert můžeme skladovat v lednici až několik dní, ale musíme pamatovat na to, že těsto postupem času od jablek a pudinku začne měknout.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest