Toto je moučník, který se díky své jednoduchosti a vyvážeností chutí hodí nejen na podzim v sezóně jablek, ale po celý rok. Tento lahodný a šťavnatý dezert spojuje svěžest jablek s jemností pudinku a křehkostí máslového těsta. Je vhodný jak na rodinné oslavy, tak jako dezert ke kávě či čaji.
Jablka mají v české kuchyni hodné dlouhou tradici, protože jsou dostupná a dlouho skladovatelná. Léty se jablka stala symbolem domácího pečení a domácí úroda se na podzim zpracovávala do různých pokrmů. Tím postupně vznikali různé recepty na jablečné dobroty od štrúdlů přes jablečné koláče a jablečné řezy. Je proto nespočet možností, jak jablka v kuchyni můžeme použít.
Recept na Jablečné strouhané pudinkové řezy
Ingredience na přípravu
- 470 g prosáté hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 2 kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 250 g změklého másla
- 2 vejce
- tuk a mouka na vymazání plechu
- 1,2 kg jablek
- 30 g cukru krystal
- 2 balíčky skořicového cukru
- 4 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g cukru krystal
- 830 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 50 g másla
Postup přípravy
1. Všechny sypké ingredience pořádně promícháme. Přidáme máslo a vajíčka a ručně zpracujeme na těsto.
2 Těsto rozdělíme na jeden větší a 2 menší díly a zabalené dáme do mrazáku na 1 hodinu, než si budeme připravovat jablečnou směs a pudink.
3. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořicový cukr a zdáme na sporák. Vaříme 3 minuty a necháme vychladnout, než si připravíme pudinkovou směs.
4. Vajíčka, vanilkový cukr a cukr šleháme šlehačem na středních otáčkách 2 minuty.
5. Mléko mírně zahřejeme a odlijeme 150 ml do vaječné směsi. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek a za stálého míchání začneme zahřívat.
6. Vaječnou směs přilejeme do vlažného mléka, mícháme a vaříme cca 5 minut, než nám vznikne hustý pudink.
7. Do horkého pudinku přidáme máslo a rozmícháme.
8. Pečící plech si vymastíme sádlem a vysypeme moukou.
9. Na dno plechu nastrouháme na hrubém struhadle 2 menší díly těsta.
10. Na ně navrstvíme vychlazenou jableční směs, kterou lžící urovnáme.
11. Na jablečnou směs vylijeme vychladlou pudinkovou směs a opět lžící zarovnáme.
12. Navrch nastrouháme velký díl těsta.
13. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 50 minut.
Skladování a servírování
Tento dezert chutná nejlépe, když jej necháme přes noc v chladu odležet. Pudink se krásně usadí, jablka se propojí s těstem a chutě se rozvinou. Dezert můžeme skladovat v lednici až několik dní, ale musíme pamatovat na to, že těsto postupem času od jablek a pudinku začne měknout.