Tento nepečený dort z jablek je pro mě čistá nostalgie. Připomíná mi dětství a babičku, která ho dělala z padaných jablek z velkého hospodářství v sousedství. Bylo to rychlé, jednoduché a hlavně osvěžující víkendové mlsání po pracovním týdnu. I moje mamka v tradici pokračovala, a já jsem ho naposledy dělala, když byly dcery malé. Po letech jsem tento starý recept oprášila a také ho vyzkoušela. Teď ho sdílím, aby se na něj znovu nezapomnělo.
Z vlastní zkušenosti vím, že u tohoto dortu je klíčová správná konzistence jablečné hmoty, aby piškoty krásně nasákly a dort držel tvar. Můj tip zní: I když se dort dá krájet hned po ztuhnutí, doporučuji ho nechat v lednici minimálně přes noc. Piškoty tak dokonale nasáknou jablečnou hmotu a dort získá tu správnou “želatinovou” strukturu. Na ozdobení vždy používám šlehačku ke šlehání s 33% obsahem tuku, která je pevná a krásně drží tvar. Na závěr nezapomeňte na strouhanou čokoládu – ta dodá dezertu slavnostní vzhled.
Recept na nepečený piškotový dort s jablky
- Celková doba přípravy (aktivní čas): zhruba 25 minut
- Doba tuhnutí v lednici: alespoň 3 hodiny
- Počet porcí: 8 až 10 porcí
Ingredience k přípravě nepečeného jablečného dortu
Jablečný základ:
- 750 gramů oloupaných jablek nakrájených na menší kousky (asi 750 gramů)
- 1 sklenička vody (asi 250 mililitrů)
- 7 lžic cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 2 balení vanilkového pudinku (prášku)
- 500 mililitrů vody (na rozmíchání pudinku)
Zbytek:
- Piškoty (kulaté, množství dle potřeby)
- Šlehačka ke šlehání 33 %
- Strouhaná čokoláda (na ozdobení)
Postup při přípravě jablečného dortu s piškoty

1. Nejdříve oloupejte jablka a nakrájejte je na menší kousky.
2. Jablka vložte do většího hrnce. Přidejte jednu skleničku vody (250 mililitrů), sedm lžic cukru a šťávu z jednoho citronu.
3. Jablečnou směs přiveďte k varu a nechte mírně rozvařit, dokud jablka nezměknou.
4. Mezitím si připravte zahušťovací směs. V jedné sklenici rozmíchejte dva vanilkové pudinky s 500 mililitry studené vody do hladka.
5. Rozmíchané pudinky vmíchejte do jablečné hmoty a vařte společně ještě asi 5 minut, dokud hmota nezhoustne.
6. Nyní začněte s vrstvením. Na dno dortové formy (ideálně s odnímatelným dnem) vyskládejte piškoty. Měly by tvořit souvislou vrstvu.
7. Na piškoty nalijte část teplé jablečné hmoty.
8. Následuje další vrstva piškotů a poté další část jablečné hmoty. Opakujte, dokud máte suroviny. Vrchní vrstvu by měla tvořit jablečná hmota.
9. Dort nechte zchladnout při pokojové teplotě a poté ho přesuňte do ledničky a nechte ztuhnout.
10. Těsně před podáváním vyšlehejte šlehačku ke šlehání 33 % do pevné konzistence.
11. Ztuhlý dort opatrně vyjměte z formy, ozdobte ho šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.
Obrácený jablečný dort: vůně zkaramelizovaných jablek aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše
Tipy redakce
- Pudinková pojistka: Použijte kvalitní vanilkový pudink, který zajistí, že jablečná hmota bude pevná a dort se při krájení nerozpadne.
- Citron pro vyvážení: Citronová šťáva je nezbytná pro vyvážení sladké chuti jablek a cukru, dodá dortu svěžest.
- Ozdoba čokoládou: Na ozdobu použijte hořkou čokoládu, jejíž mírná hořkost skvěle kontrastuje se sladkou šlehačkou a jablečnou náplní.
- Stabilizace šlehačky: Šlehačku vyšlehejte s trochou ztužovače, pokud ji potřebujete mít extrémně pevnou a stabilní pro delší dobu podávání.