Tento nepečený dort z jablek je pro mě čistá nostalgie. Připomíná mi dětství a babičku, která ho dělala z padaných jablek z velkého hospodářství v sousedství. Bylo to rychlé, jednoduché a hlavně osvěžující víkendové mlsání po pracovním týdnu. I moje mamka v tradici pokračovala, a já jsem ho naposledy dělala, když byly dcery malé. Po letech jsem tento starý recept oprášila a také ho vyzkoušela. Teď ho sdílím, aby se na něj znovu nezapomnělo.

Z vlastní zkušenosti vím, že u tohoto dortu je klíčová správná konzistence jablečné hmoty, aby piškoty krásně nasákly a dort držel tvar. Můj tip zní: I když se dort dá krájet hned po ztuhnutí, doporučuji ho nechat v lednici minimálně přes noc. Piškoty tak dokonale nasáknou jablečnou hmotu a dort získá tu správnou “želatinovou” strukturu. Na ozdobení vždy používám šlehačku ke šlehání s 33% obsahem tuku, která je pevná a krásně drží tvar. Na závěr nezapomeňte na strouhanou čokoládu – ta dodá dezertu slavnostní vzhled.

Recept na nepečený piškotový dort s jablky

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): zhruba 25 minut
  • Doba tuhnutí v lednici: alespoň 3 hodiny
  • Počet porcí: 8 až 10 porcí

Ingredience k přípravě nepečeného jablečného dortu

Jablečný základ:

  • 750 gramů oloupaných jablek nakrájených na menší kousky (asi 750 gramů)
  • 1 sklenička vody (asi 250 mililitrů)
  • 7 lžic cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 balení vanilkového pudinku (prášku)
  • 500 mililitrů vody (na rozmíchání pudinku)

Zbytek:

  • Piškoty (kulaté, množství dle potřeby)
  • Šlehačka ke šlehání 33 %
  • Strouhaná čokoláda (na ozdobení)

Postup při přípravě jablečného dortu s piškoty

Foto: Cooky.cz, recept na nepečený jablečný dort

1. Nejdříve oloupejte jablka a nakrájejte je na menší kousky.

2. Jablka vložte do většího hrnce. Přidejte jednu skleničku vody (250 mililitrů), sedm lžic cukru a šťávu z jednoho citronu.

3. Jablečnou směs přiveďte k varu a nechte mírně rozvařit, dokud jablka nezměknou.

4. Mezitím si připravte zahušťovací směs. V jedné sklenici rozmíchejte dva vanilkové pudinky s 500 mililitry studené vody do hladka.

5. Rozmíchané pudinky vmíchejte do jablečné hmoty a vařte společně ještě asi 5 minut, dokud hmota nezhoustne.

6. Nyní začněte s vrstvením. Na dno dortové formy (ideálně s odnímatelným dnem) vyskládejte piškoty. Měly by tvořit souvislou vrstvu.

7. Na piškoty nalijte část teplé jablečné hmoty.

8. Následuje další vrstva piškotů a poté další část jablečné hmoty. Opakujte, dokud máte suroviny. Vrchní vrstvu by měla tvořit jablečná hmota.

9. Dort nechte zchladnout při pokojové teplotě a poté ho přesuňte do ledničky a nechte ztuhnout.

10. Těsně před podáváním vyšlehejte šlehačku ke šlehání 33 % do pevné konzistence.

11. Ztuhlý dort opatrně vyjměte z formy, ozdobte ho šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

Domácí obrácený jablečný dort

Obrácený jablečný dort: vůně zkaramelizovaných jablek aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše

Tipy redakce

  • Pudinková pojistka: Použijte kvalitní vanilkový pudink, který zajistí, že jablečná hmota bude pevná a dort se při krájení nerozpadne.
  • Citron pro vyvážení: Citronová šťáva je nezbytná pro vyvážení sladké chuti jablek a cukru, dodá dortu svěžest.
  • Ozdoba čokoládou: Na ozdobu použijte hořkou čokoládu, jejíž mírná hořkost skvěle kontrastuje se sladkou šlehačkou a jablečnou náplní.
  • Stabilizace šlehačky: Šlehačku vyšlehejte s trochou ztužovače, pokud ji potřebujete mít extrémně pevnou a stabilní pro delší dobu podávání.
Obrázek k receptu na piškotový dort s jablečnou želatinou

Piškotový dort z jablečné želatiny: Výtečný retro želé dezert

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest