Jablečná galetka, známá také jako selský jablečný koláč, je rustikální francouzský dezert, který si získal oblibu po celém světě. Poprvé jsem ho upekla, protože jsem očekávala návštěvu a ve spíži nebylo absolutně nic kromě jablek a několika základních surovin. Tento recept není v podstatě ničím složitým nebo výjimečným. A i z toho důvodu je velmi zajímavý a často podceňovaný.

Koláč je ideálním dezertem během podzimu a zimních měsíců. Navíc skvěle vypadá a připomíná venkovský styl života. S přehledem si ho dokážu představit na tradiční české veselce jako hlavní sladkou tečku po obědě.

Recept na jablečnou galetku – rustikální jablečný koláč s jednouchou přípravou

Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na galetky:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Jablkovo-skořicová náplň:

  • 7 jablek (nebo mix jablek a hrušek)
  • 40 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • hrst brusinek, rozinek nebo nasekaných ořechů
  • 20 g másla

Postup přípravy

Recept na jablečnou galetku - rustikální selský jablečný koláč
Foto: freepik.com, Jablečná galetka – rustikální jablečný koláč

1. V misce smícháme změklé máslo s moukou, cukrem a špetkou soli.

2. Přidáme vejce a vypracujeme těsto, které se velmi podobá lineckému.

3. Těsto rozdělíme na 2 části, každou zvlášť zabalíme do sáčku a dáme na 30 minut do lednice.

4. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na cca 5 mm silné plátky.

5. Nakrájená jablka vložíme do mísy s cukrem, skořicí, perníkovým koření a mokou. Dobře promícháme a jablka obalíme.

6. Dáme si předehřát troubu na 180°C a 2 plechy si vyložíme pečícím papírem.

7. Vychlazené těsto, tedy obě části, vyválíme v požadovaný tvar silný asi 3 mm.

Obrázek receptu na jablečný koláč z lineckého těsta.

Výborný jablečný koláč z křehkého lineckého těsta a dokonalé šťavnaté náplně se skořicí a vanilkou

8. Pláty těsta přesuneme na plechy a každý posypeme z poloviny brusinkami, rozinkami nebo ořechy.

9. Jablečnou náplň nyní rovnoměrně rozdělíme na oba pláty tak, aby po obvodu zůstalo asi 3 cm bez náplně.

10. Tuto část těsta přehneme přes náplň a lehce zamáčkneme, poté nakrájíme máslo na plátky a ty vyskládáme na jablečnou náplň. Místo plátků másla si můžete nechat máslo ohřát, vmíchat do něj cukr a koření a zalít jablečnou a hruškovou směs na těstě.

11. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut dozlatova.

Odkud pochází?

Galetku známe podle francouzského slova “galette”, což označuje plochý kulatý koláč nebo placku. Tento dezert vznikl na francouzském venkově, kde hospodyně připravovaly jednoduché koláče z dostupných surovin.

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest