Jablečná galetka, známá také jako selský jablečný koláč, je rustikální francouzský dezert, který si získal oblibu po celém světě. Poprvé jsem ho upekla, protože jsem očekávala návštěvu a ve spíži nebylo absolutně nic kromě jablek a několika základních surovin. Tento recept není v podstatě ničím složitým nebo výjimečným. A i z toho důvodu je velmi zajímavý a často podceňovaný.
Koláč je ideálním dezertem během podzimu a zimních měsíců. Navíc skvěle vypadá a připomíná venkovský styl života. S přehledem si ho dokážu představit na tradiční české veselce jako hlavní sladkou tečku po obědě.
Recept na jablečnou galetku – rustikální jablečný koláč s jednouchou přípravou
Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na galetky:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Jablkovo-skořicová náplň:
- 7 jablek (nebo mix jablek a hrušek)
- 40 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1 lžíce hladké mouky
- hrst brusinek, rozinek nebo nasekaných ořechů
- 20 g másla
Postup přípravy
1. V misce smícháme změklé máslo s moukou, cukrem a špetkou soli.
2. Přidáme vejce a vypracujeme těsto, které se velmi podobá lineckému.
3. Těsto rozdělíme na 2 části, každou zvlášť zabalíme do sáčku a dáme na 30 minut do lednice.
4. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na cca 5 mm silné plátky.
5. Nakrájená jablka vložíme do mísy s cukrem, skořicí, perníkovým koření a mokou. Dobře promícháme a jablka obalíme.
6. Dáme si předehřát troubu na 180°C a 2 plechy si vyložíme pečícím papírem.
7. Vychlazené těsto, tedy obě části, vyválíme v požadovaný tvar silný asi 3 mm.
Výborný jablečný koláč z křehkého lineckého těsta a dokonalé šťavnaté náplně se skořicí a vanilkou
8. Pláty těsta přesuneme na plechy a každý posypeme z poloviny brusinkami, rozinkami nebo ořechy.
9. Jablečnou náplň nyní rovnoměrně rozdělíme na oba pláty tak, aby po obvodu zůstalo asi 3 cm bez náplně.
10. Tuto část těsta přehneme přes náplň a lehce zamáčkneme, poté nakrájíme máslo na plátky a ty vyskládáme na jablečnou náplň. Místo plátků másla si můžete nechat máslo ohřát, vmíchat do něj cukr a koření a zalít jablečnou a hruškovou směs na těstě.
11. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut dozlatova.
Odkud pochází?
Galetku známe podle francouzského slova “galette”, což označuje plochý kulatý koláč nebo placku. Tento dezert vznikl na francouzském venkově, kde hospodyně připravovaly jednoduché koláče z dostupných surovin.
pozn.: částečně upraveno AI