V Česku se jablka pěstují od nepaměti a jablkové koláče byly oblíbené hlavně na venkově, protože jabloňové sady byly u každé chalupy. Když se v pečení začala používat skořice a hřebíček, dodalo to koláčům jinou vůni a tak vznikly tradiční české jablečné koláče většinou pečené na plechu jako buchta.
Později se k nim přidali různé tvarohové krémy a šlehačka a z obyčejných buchet se stávaly často i dezerty kavárenského typu. Tyto buchty jsme doma pekly nejčastěji a to v různých podobách, či už to byly kynuté koláče, plněné buchty, jablečné záviny, nebo i řezy, vždycky jablka hráli hlavní roli a nikdy nezklamali.
Recept na jablečný sen se šlehačkou
Ingredience potřebné k přípravě Řezu s jablečným pyré a šlehačkou
Těsto
- 4 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g krupicového cukru
- 120 ml oleje
- 130 ml vody
- 1 prášek do pečiva
- 200 g hladké mouky
Náplň
- 1 kg jablek
- 150 g krupicového cukru
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 200 ml vody
Navrch
- 2 smetany ke šlehání
- 1 skořicový cukr
Postup přípravy jablečného snu
1. Troubu si zapneme na 170 stupňů.
2. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh, který necháme stranou.
3. Žloutky vyšleháme s oběma cukry, přidáme ostatní ingredience a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
4. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě cca 20 minut.

5. Během pečení si oloupeme jablka, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do hrnce a vaříme s cukry do změknutí.
6. Před koncem vaření přidáme vanilkové pudinky a podle potřeby zředíme trochou vody. Necháme mírně projít varem.
7. Naplň namažeme na vychladlý korpus a necháme řádně vychladnout.
8. Na studenou náplň namažeme vyšlehanou šlehačku, kterou posypeme skořicovým cukrem.
Je to koláč, který nikdy nevyjde z módy a dokáže vždy potěšit ať už je podávaný kdekoliv. Objevíte v něm kus léta, kus podzimu a kus domova.
Strouhaný jablečný koláč podle staročeského receptu: I bez smetany a tvarohu bude dokonale krémový