V Česku se jablka pěstují od nepaměti a jablkové koláče byly oblíbené hlavně na venkově, protože jabloňové sady byly u každé chalupy. Když se v pečení začala používat skořice a hřebíček, dodalo to koláčům jinou vůni a tak vznikly tradiční české jablečné koláče většinou pečené na plechu jako buchta.

Později se k nim přidali různé tvarohové krémy a šlehačka a z obyčejných buchet se stávaly často i dezerty kavárenského typu. Tyto buchty jsme doma pekly nejčastěji a to v různých podobách, či už to byly kynuté koláče, plněné buchty, jablečné záviny, nebo i řezy, vždycky jablka hráli hlavní roli a nikdy nezklamali.

Recept na jablečný sen se šlehačkou

Ingredience potřebné k přípravě Řezu s jablečným pyré a šlehačkou

Těsto

  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g krupicového cukru
  • 120 ml oleje
  • 130 ml vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g hladké mouky

Náplň

  • 1 kg jablek
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 200 ml vody

Navrch

  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 skořicový cukr

Postup přípravy jablečného snu

1. Troubu si zapneme na 170 stupňů.

2. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh, který necháme stranou.

3. Žloutky vyšleháme s oběma cukry, přidáme ostatní ingredience a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

4. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě cca 20 minut.

Hotový koláč posypeme skořicovým cukrem.
Foto: cooky.cz, Hotový koláč posypeme skořicovým cukrem.

5. Během pečení si oloupeme jablka, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do hrnce a vaříme s cukry do změknutí.

6. Před koncem vaření přidáme vanilkové pudinky a podle potřeby zředíme trochou vody. Necháme mírně projít varem.

7. Naplň namažeme na vychladlý korpus a necháme řádně vychladnout.

8. Na studenou náplň namažeme vyšlehanou šlehačku, kterou posypeme skořicovým cukrem.

Je to koláč, který nikdy nevyjde z módy a dokáže vždy potěšit ať už je podávaný kdekoliv. Objevíte v něm kus léta, kus podzimu a kus domova.

Obrázek k receptu: Slavný strouhaný koláč z dob našich babiček: bez tvarohu či smetany!

Strouhaný jablečný koláč podle staročeského receptu: I bez smetany a tvarohu bude dokonale krémový

Recept na jablečný koláč z jablečného těsta

Jablečný koláč ze strouhaných jablek s pudinkovou vrstvou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest