5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pokud hledáte extrémně jednoduchý, rychlý a zároveň výborný dezert, pak jsou Hasselback jablka na grilu tou správnou volbou. Tento recept na skvělý malý sladký dezert je ideálním zakončením většího grilování. Jablka připravená tímto způsobem jsou nejen lahodná, ale také vizuálně atraktivní, což z nich dělá perfektní dezert z grilu. Kombinace horkých, měkkých jablek se skořicí a křupavou oříškovou drobenkou vytváří neodolatelný zážitek, který už při grilování nevynecháte.

Tento dezert je nejen originálním nápadem na grilování, ale také skvělým způsobem, jak zakončit vaši grilovací party sladkou tečkou. Hasselback jablka osloví svou jednoduchostí přípravy, rychlostí a lahodnou chutí, která potěší všechny vaše chuťové buňky. Jako bonus se k jablkům skvěle hodí také vanilková omáčka nebo vanilková zmrzlina, případně vychlazená zakysaná smetana.

Proč se jmenují Hasselback, kde se to vzalo a co to znamená?

Hasselback jablka jsou variací na švédský pokrm zvaný Hasselback potatis, což jsou pečené brambory nakrájené na tenké plátky, ale neproříznuté úplně skrz, takže zůstanou pohromadě. Tento způsob krájení pochází z hotelu Hasselbacken ve Stockholmu, kde byl poprvé představen v 50. letech 20. století jako inovativní způsob přípravy brambor. Méně známou zajímavostí je, že technika Hasselback byla původně vymyšlena jako metoda pro rychlejší a rovnoměrnější pečení, což zajišťuje křupavou texturu na povrchu a měkký střed. Ačkoliv je nejčastěji spojována s bramborami, tato technika byla přenesena i na ovoce, jako jsou jablka, čímž vznikl lahodný dezert s křupavou drobenkou a bohatou chutí másla a skořice. Tento způsob přípravy nejen zvyšuje estetickou přitažlivost, ale také maximalizuje absorpci chutí.

Zdroj: topgrily, Jablka Hasselback s oříškovou drobenkou

Recept na Jablka Hasselback s oříškovou drobenkou

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut
Porcí 4 porce
Skvělý dezert na gril – tato jablka podáváme s oříškovou drobenkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Potřebné vybavení

  • Gril

Suroviny

  • 4 ks velkých jablek (např. Pink Lady, Evelina, Red Delicious)
  • 40 g másla
  • 40 g hnědého cukru
  • 20 g mouky
  • 40 g ovesných vloček
  • špetku mleté skořice
  • 40 g vlašských ořechů (nasekaných, můžeme zvolit i jiné ořechy nebo kombinaci)
  • trošku medu
  • zakysaná smetana (vychlazená)
  • vanilková zmrzlina

Postup 

  • Omyjte jablka a každé jablko rozřízněte podélně napůl. Odstraňte jadřince.
  • Položte půlku jablka rovnou stranou na stůl a nožem nařezávejte rovnoběžné zářezy (cca půl cm od sebe), aniž byste prořízli celé jablko. Spodní část musí zůstat neporušená. Pro ulehčení můžete použít zarážky, např. vařečky po stranách jablka.
    Dezert z grilu: Jablka Hasselback s oříškovou drobenkou

    Zdroj: topgrily, Jablka Hasselback s oříškovou drobenkou

  • Rozpusťte polovinu másla a smíchejte se skořicí a polovinou hnědého cukru. Připravená jablka dejte na grilovací desku nebo do hliníkové misky, rovnou stranou dolů, a potřete je rozpuštěným máslem.
  • Zbytek másla nakrájejte na kostičky a promíchejte s moukou, ovesnými vločkami, solí, zbytkem hnědého cukru, ořechy a medem. Vytvoříte drobenku, kterou dejte stranou.
  • Gril nastavte na nepřímé grilování a teplotu přibližně 180°C. Vložte desku nebo misku s jablky na gril a grilujte přibližně 15 minut.
  • Po 15 minutách posypte jablka připravenou drobenkou a lehce ji vetřete do zářezů. Nechte jablka ještě pár minut na grilu.
  • Vytáhněte jablka z grilu a nechte je chvilku vychladnout. Podávejte s vanilkovou omáčkou, vanilkovou zmrzlinou nebo vychlazenou zakysanou smetanou.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká, Německá
Klíčové slovo: dezert, dezert na gril, grilování, jablka, jablka Hasselback, sladký dezert z grilu


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest