Sladká jablka ukrytá v nadýchaném těstě patří mezi světově proslulé pochoutky. Vanilková omáčka mění tento po generace uznávaný recept na skutečný gurmánský zážitek. S jablky v županu se setkáte zejména u nás v Česku, případně pak ještě v Německu. I tak ale dost připomínají francouzský dezert en croûte, kdy se ovoce peče zabalené do těsta.

Křupavé těsto, které obepíná šťavnatá jablka v županu ještě v kombinaci s vanilkovou omáčkou tvoří harmonický celek. Těsto jablka nejen chrání před vysycháním během pečení, ale doplňuje je jako celek.

Recept na jablka v županu s vanilkovým přelivem

Ingredience pro přípravu

Těsto na jablka v županu:

  • 300 g hladké mouky
  • špetla soli
  • 50 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 150 – 200 ml vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí 10 g
  • 1 žloutek
  • 6 menších jablek
  • bílek na potření
  • mandlové lupínky na posyp

Náplň:

  • marmeláda
  • marcipán
  • vlašské ořechy

Vanilková omáčka:

  • 500 ml mléka
  • cukr dle chuti
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy krok za krokem

1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí.

2. Doprostřed vsypeme droždí, polijeme troškou vlahého mléka a přidáme trochu cukru.

3. Počkáme asi 5 minut, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.

Jablka v županu s vanilkovou omáčkou.
Foto: Romana Rubášová, Jablka v županu s vanilkovou omáčkou.

4. Necháme asi hodinu vykynout a mezitím jablka oloupeme a zbavíme jádřinců.

5. Těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozválíme.

6. Vykrájíme 6 čtverců a na každý čtverec doprostřed položíme jablko.

7. Do otvoru po jadřincích dáme marmeládu, marcipán a ořech.

Recept na Lahodné jablkové sušenky známé jako jablka v županu na plechu

Lahodné jablkové sušenky ve tvaru květů známé jako jablka v županu na plechu

8. Rohy těsta položíme na vrch jablka a slepíme je bílkem.

9. Povrch těsta potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky.

10. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C dozlatova.

11. Ve studeném mléce rozmícháme cukr a pudink a přivedeme k varu, za stálého míchání uvaříme.

12. Do hotového pudinku přidáme rum a podáváme s upečenými jablky.

Půvab jablek

V dnešní době bereme jablka jako naprostou samozřejmost. Jablka byla vždy považována za krále ovocných stromů a dezerty z nich připravené byly znakem hospodářské prosperity. Díky dlouhé trvanlivosti byly k dispozici i v zimě a proto si jablek vážili i ve středověku.

Jablka v županu se zavařeninou nebo naloženými rozinkami - recept na pravá jabka v županu

Kouzlo jablek v županu se zavařeninou, naloženými rozinkami a ořechy: Aneb jak župan sedí i jablku

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest