Sladká jablka ukrytá v nadýchaném těstě patří mezi světově proslulé pochoutky. Vanilková omáčka mění tento po generace uznávaný recept na skutečný gurmánský zážitek. S jablky v županu se setkáte zejména u nás v Česku, případně pak ještě v Německu. I tak ale dost připomínají francouzský dezert en croûte, kdy se ovoce peče zabalené do těsta.
Křupavé těsto, které obepíná šťavnatá jablka v županu ještě v kombinaci s vanilkovou omáčkou tvoří harmonický celek. Těsto jablka nejen chrání před vysycháním během pečení, ale doplňuje je jako celek.
Recept na jablka v županu s vanilkovým přelivem
Ingredience pro přípravu
Těsto na jablka v županu:
- 300 g hladké mouky
- špetla soli
- 50 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 150 – 200 ml vlažného mléka
- 1 sáček sušeného droždí 10 g
- 1 žloutek
- 6 menších jablek
- bílek na potření
- mandlové lupínky na posyp
Náplň:
- marmeláda
- marcipán
- vlašské ořechy
Vanilková omáčka:
- 500 ml mléka
- cukr dle chuti
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy krok za krokem
1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí.
2. Doprostřed vsypeme droždí, polijeme troškou vlahého mléka a přidáme trochu cukru.
3. Počkáme asi 5 minut, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
4. Necháme asi hodinu vykynout a mezitím jablka oloupeme a zbavíme jádřinců.
5. Těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozválíme.
6. Vykrájíme 6 čtverců a na každý čtverec doprostřed položíme jablko.
7. Do otvoru po jadřincích dáme marmeládu, marcipán a ořech.

Lahodné jablkové sušenky ve tvaru květů známé jako jablka v županu na plechu
8. Rohy těsta položíme na vrch jablka a slepíme je bílkem.
9. Povrch těsta potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky.
10. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C dozlatova.
11. Ve studeném mléce rozmícháme cukr a pudink a přivedeme k varu, za stálého míchání uvaříme.
12. Do hotového pudinku přidáme rum a podáváme s upečenými jablky.
Půvab jablek
V dnešní době bereme jablka jako naprostou samozřejmost. Jablka byla vždy považována za krále ovocných stromů a dezerty z nich připravené byly znakem hospodářské prosperity. Díky dlouhé trvanlivosti byly k dispozici i v zimě a proto si jablek vážili i ve středověku.

Kouzlo jablek v županu se zavařeninou, naloženými rozinkami a ořechy: Aneb jak župan sedí i jablku
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI