Štrúdl je harmonií domácí pohody a vůně, která zaplní celý dům. Když ho ale připravíte z vlastního těsta, povýšíte tento tradiční dezert na úplně novou úroveň. Nejen že si vychutnáte plody své práce, ale budete mít kontrolu nad každou ingrediencí, což znamená bohatší chuť a dokonalou texturu. Ať už zvolíte šťavnatou jablečnou náplň nebo sladce kyselé třešně, výsledek bude vždy famózní. Začneme přípravou jablečného závinu včetně těsta a níže naleznete i recept na třešňový štrúdl.

Pokud jste nikdy těsto na štrúdl doma nepřipravovali, nemusíte mít obavy. Proces je možná trochu časově náročnější, ale samotná technika je jednoduchá a uspokojivá. Pojďme se pustit do díla!

Recept na jablkový štrúdl s domácím těstem

Ingredience pro přípravu

Těsto na štrúdl:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 Hera
  • 2 lžíce octa
  • 1 vejce
  • 6 lžic vody

Jablečná náplň:

  • jablka dle chuti a potřeby
  • cukr dle chuti (někdo má raději kyselejší, někdo zase sladší)
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • trochu ovesných vloček
  • rozinky dle chuti
  • ořechy

Postup přípravy těsta

1. V míse smícháme Heru, mouku, ocet, vejce a vodu.

2. Vypracujeme hladké těsto a vyválíme z něj co nejtenčí plát, silný asi 1 mm.

Vyválíme tenké těsto.
Vyválíme tenké těsto.

3. Jakmile máme vláčné těsto připravené na pracovní ploše, pustíme se do náplně.

Příprava jablečné náplně

1. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a nadbytečnou šťávu vymačkáme.

2. Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozprostřeme na vyválené těsto a posypeme je cukrem, skořicí, ovesnými vločkami, rozinkami a vanilkovým cukrem.

3. Pokud máme rádi, můžeme přidat do náplně také trochu namletých ořechů dle chuti.

Dokončení

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a těsto s náplní zabalíme to tvaru štrúdlu.

2. Štrúdl potřeme vyšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby.

Potřeme vyšlehaným vejcem.
Potřeme vyšlehaným vejcem.

3. Pečeme dozlatova a po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.

Jablkový štrúdl z vlastního těsta.
Jablkový štrúdl z vlastního těsta.

Recept na netradiční výborný třešňový štrúdl

Ingredience pro přípravu třešňové náplně

  • třešně nebo višně
  • cukr dle chuti
  • kukuřičný škrob
  • vanilkový extrakt
  • opražené vlašské ořechy
Recept na třešňový štrúdl
Třešňový štrúdl z domácího těsta a originální náplň

Postup přípravy třešňového štrúdlu

1. Těsto připravíme stejným způsobem, jako u prvního jablečného štrúdlu.

2. Do mísy vložíme vypeckované třešně a pokud používáme mražené, necháme přebytečnou vodu odkapat stranou.

3. Přidáme cukr dle chuti, trochu kukuřičného škrobu a vanilkového extraktu.

4. Na suché pánvi opražíme vlašské ořechy a poté je nasekáme a přidáme do mísy.

5. Vše dobře promícháme a rozprostřeme na vyválené těsto.

Třešňovou náplň rozprostřeme na těsto.
Třešňovou náplň rozprostřeme na těsto.

6. Srolujeme do tvaru závinu a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vyšlehaným žloutkem.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut.

Třešňový štrúdl z vlastního těsta.
Třešňový štrúdl z vlastního těsta.

Tip na závěr

Hotové štrúdly nechte vychladnout alespoň 15 minut, aby se náplň ustálila. Před podáváním je bohatě posypte moučkovým cukrem. Krájejte na plátky a servírujte samotné, nebo se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

TIP: Prohlédněte si další recepty na záviny – makové, jablečně, ořechové, perníkové.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest