Štrúdl je harmonií domácí pohody a vůně, která zaplní celý dům. Když ho ale připravíte z vlastního těsta, povýšíte tento tradiční dezert na úplně novou úroveň. Nejen že si vychutnáte plody své práce, ale budete mít kontrolu nad každou ingrediencí, což znamená bohatší chuť a dokonalou texturu. Ať už zvolíte šťavnatou jablečnou náplň nebo sladce kyselé třešně, výsledek bude vždy famózní. Začneme přípravou jablečného závinu včetně těsta a níže naleznete i recept na třešňový štrúdl.
Pokud jste nikdy těsto na štrúdl doma nepřipravovali, nemusíte mít obavy. Proces je možná trochu časově náročnější, ale samotná technika je jednoduchá a uspokojivá. Pojďme se pustit do díla!
Recept na jablkový štrúdl s domácím těstem
Ingredience pro přípravu
Těsto na štrúdl:
- 400 g hladké mouky
- 1 Hera
- 2 lžíce octa
- 1 vejce
- 6 lžic vody
Jablečná náplň:
- jablka dle chuti a potřeby
- cukr dle chuti (někdo má raději kyselejší, někdo zase sladší)
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- trochu ovesných vloček
- rozinky dle chuti
- ořechy
Postup přípravy těsta
1. V míse smícháme Heru, mouku, ocet, vejce a vodu.
2. Vypracujeme hladké těsto a vyválíme z něj co nejtenčí plát, silný asi 1 mm.
3. Jakmile máme vláčné těsto připravené na pracovní ploše, pustíme se do náplně.
Příprava jablečné náplně
1. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme a nadbytečnou šťávu vymačkáme.
2. Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozprostřeme na vyválené těsto a posypeme je cukrem, skořicí, ovesnými vločkami, rozinkami a vanilkovým cukrem.
3. Pokud máme rádi, můžeme přidat do náplně také trochu namletých ořechů dle chuti.
Dokončení
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a těsto s náplní zabalíme to tvaru štrúdlu.
2. Štrúdl potřeme vyšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby.
3. Pečeme dozlatova a po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.
Recept na netradiční výborný třešňový štrúdl
Ingredience pro přípravu třešňové náplně
- třešně nebo višně
- cukr dle chuti
- kukuřičný škrob
- vanilkový extrakt
- opražené vlašské ořechy
Postup přípravy třešňového štrúdlu
1. Těsto připravíme stejným způsobem, jako u prvního jablečného štrúdlu.
2. Do mísy vložíme vypeckované třešně a pokud používáme mražené, necháme přebytečnou vodu odkapat stranou.
3. Přidáme cukr dle chuti, trochu kukuřičného škrobu a vanilkového extraktu.
4. Na suché pánvi opražíme vlašské ořechy a poté je nasekáme a přidáme do mísy.
5. Vše dobře promícháme a rozprostřeme na vyválené těsto.
6. Srolujeme do tvaru závinu a přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vyšlehaným žloutkem.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut.
Tip na závěr
Hotové štrúdly nechte vychladnout alespoň 15 minut, aby se náplň ustálila. Před podáváním je bohatě posypte moučkovým cukrem. Krájejte na plátky a servírujte samotné, nebo se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.
TIP: Prohlédněte si další recepty na záviny – makové, jablečně, ořechové, perníkové.