Tento král letních dezertů je jako polibek léta, zralých jahod a čerstvě vyšlehané šlehačky. Není do dezert na odkládání, je to sladkost něčeho čerstvého jen pro tento okamžik. Upéct a sníst. Peče se z radosti, oslavy a nedělního ticha po obědě, kdy voní čerstvé jahody na zahradě.
Představte si ten obyčejný ale nadýchaný piškot, který se krásně drolí, pokrytý sladkými červenými plody a korunovaný hebkou, jemnou šlehačkou. Je to zákusek s úsměvem, který upečou klidně i děti, jednoduchý, nádherný a voňavý, s tou úžasnou chutí domova a zahrady. Upečte si ho třeba na zahradní slavnost, nebo jen tak, protože někdy všichni potřebujeme kousek sladkého nebe.
Recept na jahodové nebe
Ingredience potřebné na přípravu Piškotu s jahodami a šlehačkou
- 8 ks vajec
- 240 g cukru
- 240 g polohrubé mouky
- 100 g jahodové marmelády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 g jahod
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup přípravy jahodového dezertu
1. Oddělíme si bílky od žloutků a z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
2. Postupně do sněhu zašleháme žloutky po jednom.
3. Opatrně přimícháme mouku a těsto narovnáme na vymazaný a vysypaný plech.¨
4. Piškot upečeme ve vyhřáté troubě na mírné teplotě do růžova. Vyklopíme a necháme vychladnout.
5. Vychladlý piškot rozřízneme na půl a jednu část namažeme jahodovou marmeládou.
6. Přikryjeme druhou částí piškotu.
7. Ze smetany si vyšleháme hustou šlehačku, kterou potřeme vrchní piškot.
8. Na šlehačku poklademe plátky čerstvých jahod. Uložíme zchladit do lednice.
Dezert podáváme čerstvý, ale dobře vychlazený.

Řezy Florida: Exotická pochoutka s téměř tropickou chutí

Nepečený dort z piškotů a jahod: To pravé letní osvěžení
pozn.: částečně upraveno AI