Moučník, který vás potěší hned dvakrát: poprvé při přípravě, která je až legračně jednoduchá a zvládne ji i naprostý začátečník, podruhé, až ho ochutnáte. Kombinace tvarohu, šlehačky a jahod navozuje pocit léta. Chlazený dort vás osvěží a nezapotíte se při pečení.
Nepečené dorty vládnou letním rodinným sešlostem, zpestří grilovačku a jsou skvělou volbou pro oslavy narozenin v teplých dnech. Ačkoli na vás místo těsta po rozkrojení vykouknou piškoty, nepečený dort klasickému dortu může hrdě konkurovat. Pokud by se vám recept přece jen zdál příliš obyčejný, můžete do krému přidat třeba mascarpone, které mu dodá na vážnosti a půvabu.
Recept na nepečený dort s piškoty a jahodami
Doba přípravy: 20 minut + chlazení
Co potřebujeme
- 1–2 balení dětských piškotů (podle velikosti formy a cílové výšky)
- 300–400 g čerstvých jahod
- Ovocná šťáva nebo džus na pokapání piškotů (např. pomerančová, jahodová, malinová)
Na krém:
- 250 g tvarohu (nejlépe plnotučného ve vaničce)
- 1 smetana ke šlehání (200–250 ml)
- 2 kelímky zakysané smetany (2 × 200 g)
- 1 vanilkový cukr
- Moučkový cukr – dle chuti
Postup přípravy letního nepečeného dezertu
1. Na dno dortové formy rozprostřeme piškoty. Pokapeme je ovocnou šťávou, aby trochu . změkly.
2. Z tvarohu, šlehačky, zakysané smetany a vanilkového cukru smícháme krém, který podle chuti přisladíme moučkovým cukrem.
3. Na piškoty ve formě rozetřeme polovinu krému, poklademe vrstvou jahod a celé kolečko ještě jednou zopakujeme.
4. Dáme chladit do lednice, nejlépe přes noc, aby piškoty nasákly vlhkost a vrstvy se propojily.
Na zdobení se můžete vyřádit
Dortovou formu můžeme nejprve vymazat a vysypat kokosem nebo drcenými mandlovými plátky.
Na vrchní vrstvu jahod lze nalít želatinu, nebo je posypat grankem či strouhanou čokoládou.
A aby těch možností nebylo málo, jahody lze vyměnit za jiné ovoce: banán, kiwi, maliny nebo zkombinovat více druhů ovoce.

Nepečený jahodový dort se smetanou a piškoty – sladké chuťové pohlazení
