Babeta korpus je vlastně jednoduchý, nadýchaný piškotový základ, který se v některých regionech, zejména na Moravě a Slovensku, označuje právě tímto jménem. V základu připomíná klasickou piškotovou bábovku, ale lze ho upéct i jako dortový korpus nebo ve formě na plech. Často se setkáte i s kupovanou verzí, prodává se jako suchý piškotový kruh, připravený k naplnění a dozdobení.
Předností tohoto druhu je univerzálnost. Můžete ho obměnit na kakaový pouhým přidáním kakaa a ubráním části mouky. Po upečení se hodí jak k rozkrojení a naplnění krémem, tak i k jednoduchému polití čokoládou nebo potření marmeládou. Výsledkem je lehký základ, který se dobře hodí k dalším chutím a surovinám. Vzhledem k tomu, že se blíží období jahod, tak si dnes náš korpus potřeme krémem a přidáme jahody, to vše zalijeme želé polevou. Pojďme se do toho pustit.
Recept na přípravu domácího Babeta moučníku s jahodami
Ingredience potřebné na Babeta korpus
- plech o velikost 36×20 cm
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- šťáva z 1 citronu
- 100 ml oleje
- 1 balíček vanilkového pudinku (nebo Zlatého klasu)
- 100 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Z čeho uděláte krém
- 1 Zlatý klas nebo poctivý pudink
- 400 ml mléka
- 250 g másla
- moučkový cukr dle chuti
Na krém položíte a na polevu potřebujete
- Jahody
- Cukrářenské želé od Dr. Oetker
- 500 ml vody nebo ovocné šťávy
- cukr dle chuti (cca 2 lžíce)
Postup přípravy jahodového zákusku
1. V šlehači vyšleháme vejce s cukrem do husté světlé pěny. Poté přidáme šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
2. Poté přidáme olej, mléko, pudink a vanilkový cukr a opět prošleháme.
3. Přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a opět přošleháme.
4. Vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 20 minut.
5. Zatím si připravíme krém. Mléko na krém s cca 2 lžícemi cukru (dle chuti) přivedeme k varu, ale v trošce studeného rozmícháme Zlatý klas. Když mléko začne vařit, vlijeme Zlatý klas rozmíchaný v mléku a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Pudink necháme vychladit a do studeného zašleháme celé máslo a 1 a půl lžičky vanilkové esenei, vyšleháme na hladký krém.

Sladké ráno s malinami aneb piškotové řezy s krémem, malinami a kokosem
6. Vyšlehaný krém narovnáme na vychladlý korpus až ke krajům, aby želé nestékalo.
7. Jahody si nakrájíme na plátky a posypeme povrch krému. Uložíme na chvíli do lednice.
8. Želé si smícháme s cukrem a rozmícháme ve vodě nebo šťávě z kompotu a přivedeme k varu, Vaříme asi 1 minutu za stálého míchání. Necháme vychladit na teplotu, aby se nerozpustil krém ale aby želé šlo nalít a netuhlo, a polijeme jahody na dezertu. Poléváme postupně lžící. Uložíme do lednice.
Servírování
Dezert podáváme vychlazený s kopečkem šlehačky nebo jen tak samotný se šálkem dobrého kafe.

Babeta, koláč plný citrónové chuti a vzpomínek na dětství – navíc s jednoduchou přípravou

Jahodový dort bez smetany a želatiny: Svěží zákusek s přírodní chutí, který zvládne každý
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková