Klíčovou složkou tohoto receptu je mascarpone, které zajišťuje, že bude koláč krásně hustý a dlouho vláčný. Mascarpone je luxusní italský krémový sýr vyrobený ze smetany z kravského mléka, charakteristický svou bohatou krémovou texturou a vysokým obsahem tuku, okolo 70 %. Tento sýr je ideální pro pečení, protože dodává koláčům a dezertům mimořádnou jemnost a vlhkost.
Jahodový koláč s mascarpone je příliš dobrý na to, abyste si ho nevyzkoušeli! Jeho vláčný a nadýchaný vršek skvěle doplňuje voňavé ovoce. Takže už teď lituji, že jsem si nevybrala při přípravě větší plech. Pustila jsem se tedy do přípravy jednoho z nejjednodušších a nejrychlejších ovocných koláčů, který byl za 15 minut v troubě. Nejvíc času mi zabralo krásně naaranžovat jahody. Původně jsem chtěla udělat jednoduchý piškotový dort, rozhodla jsem se ale pro tento a nakonec to byla výborná volba. Měla jsem v lednici připravenou krabičku jahod a mascarpone, takže volba byla jasná. Výsledek byl nadýchaný a lehce vláčný koláč, ideální ke snídani o víkendu nebo jako odpolední dezert. Skutečně se jedná o snadný a v poměru cena, výkon, chuť a vizuální stránka, ideální koláč. Určitě stojí za to vyzkoušet.
8 užitečných tipů, rad a alternativ při pečení tohoto koláče
- Dort z mascarpone lze připravit s jakýmkoli sezónním ovocem: třešně, meruňky, borůvky, maliny, broskve, švestky. U většího ovoce, jako jsou broskve, jablka nebo hrušky, je nakrájejte na tenké plátky. Ovoce, které rychle oxiduje, ponořte do studené vody a přelijte šťávou z půlky citronu.
- Mascarpone by mělo mít pokojovou teplotu. Nepoužívejte ho přímo z lednice.
- Použijte neutrální olej, například slunečnicový. Oleje s výraznou chutí, jako je olivový olej, změní chuť dortu!
- Vejce by měla mít pokojovou teplotu, aby se snadněji rozšlehala. Každé vejce rozklepněte nad sklenicí, abyste se ujistili, že není zkažené.
- Pro zlepšení chuti můžete do směsi na jahodový koláč přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru (ideálně bio).
- Směs na koláč s mascarpone a ovocem by měla být mnohem hutnější než na běžný piškot.
- Jahodový koláč můžete připravit také ve formě dortu nebo ovocných muffinů.
- Během prvních 15 minut pečení neotvírejte dvířka trouby, aby nedošlo k tepelnému šoku a propadnutí vršku koláče – velmi důležité! 🙂
Recept na jahodový koláč s mascarpone
Potřebné vybavení
- Forma nebo plech na pečení
- Miska
Suroviny
- 300 gramů mouky
- 0,5 sáčku prášku do pečiva
- 4 vejce
- 200 gramů hnědého cukru
- 250 gramů mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g jahod
- sůl
- 100 ml oleje
Postup
Příprava jahod a suchých surovin
- Rozpálíme troubu na 180 stupňů Celsia.
- Jahody překrojte napůl
Zdroj: reteta-video, Jahodový koláč s mascarpone
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a čtvrt lžičky soli, dobře promícháme
Příprava mascarpone směsi
- Do velké mísy dejte sýr mascarpone
- Přidejte cukr a míchejte při nízké rychlosti 2 minuty, dokud směs nebude krémová
Zdroj: reteta-video, Jahodový koláč s mascarpone
- Přidejte olej a míchejte při nízké rychlosti, dokud není směs homogenní
- Přidejte vejce, jedno po druhém. Po každém přidaném vejci šlehejte při nízké rychlosti, dokud se nezapracují.
- Přidejte vanilkový extrakt a míchejte ještě několik vteřin
Kombinace suchých a mokrých surovin
- Třetinu suchých surovin prosejte do směsi s mascarpone a jemně promíchejte metličkou
- Postupně přidávejte zbytek suchých surovin ve dvou vlnách. Po každém přidání jemně promíchejte metličkou pohybem zdola nahoru, dokud není směs kompletně propojená
Zdroj: reteta-video, Krémová směs na Jahodový koláč
Pečení
- Směs na koláč nalijte do formy (24×24 cm) vyložené pečicím papírem a vymazané máslem a hezky zarovnejte
Zdroj: reteta-video, Směs hezky zarovnáme
- Navrch naaranžujte půlky jahod řeznou stranou nahoru
Zdroj: reteta-video, Zarovnáme jahody řeznou plochu nahoru
- Formu nebo plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte 30-35 minut, dokud koláč lehce nezhnědne. Proveďte párátkový test.
- Jahodový koláč nechte 10 minut vychladnout, poté jej vyjměte a nechte zcela vychladnout na kuchyňské mřížce
Poznámky
- Pokud se povrch peče příliš rychle a mohl by se připalovat, přikryjte formu alobalovou fólií. Zabráníte tak přílišnému ztmavnutí, zatímco vnitřek ještě zůstává neupečený.