5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Klíčovou složkou tohoto receptu je mascarpone, které zajišťuje, že bude koláč krásně hustý a dlouho vláčný. Mascarpone je luxusní italský krémový sýr vyrobený ze smetany z kravského mléka, charakteristický svou bohatou krémovou texturou a vysokým obsahem tuku, okolo 70 %. Tento sýr je ideální pro pečení, protože dodává koláčům a dezertům mimořádnou jemnost a vlhkost.

Jahodový koláč s mascarpone je příliš dobrý na to, abyste si ho nevyzkoušeli! Jeho vláčný a nadýchaný vršek skvěle doplňuje voňavé ovoce. Takže už teď lituji, že jsem si nevybrala při přípravě větší plech. Pustila jsem se tedy do přípravy jednoho z nejjednodušších a nejrychlejších ovocných koláčů, který byl za 15 minut v troubě. Nejvíc času mi zabralo krásně naaranžovat jahody. Původně jsem chtěla udělat jednoduchý piškotový dort, rozhodla jsem se ale pro tento a nakonec to byla výborná volba. Měla jsem v lednici připravenou krabičku jahod a mascarpone, takže volba byla jasná. Výsledek byl nadýchaný a lehce vláčný koláč, ideální ke snídani o víkendu nebo jako odpolední dezert. Skutečně se jedná o snadný a v poměru cena, výkon, chuť a vizuální stránka, ideální koláč. Určitě stojí za to vyzkoušet.

8 užitečných tipů, rad a alternativ při pečení tohoto koláče

  1. Dort z mascarpone lze připravit s jakýmkoli sezónním ovocem: třešně, meruňky, borůvky, maliny, broskve, švestky. U většího ovoce, jako jsou broskve, jablka nebo hrušky, je nakrájejte na tenké plátky. Ovoce, které rychle oxiduje, ponořte do studené vody a přelijte šťávou z půlky citronu.
  2. Mascarpone by mělo mít pokojovou teplotu. Nepoužívejte ho přímo z lednice.
  3. Použijte neutrální olej, například slunečnicový. Oleje s výraznou chutí, jako je olivový olej, změní chuť dortu!
  4. Vejce by měla mít pokojovou teplotu, aby se snadněji rozšlehala. Každé vejce rozklepněte nad sklenicí, abyste se ujistili, že není zkažené.
  5. Pro zlepšení chuti můžete do směsi na jahodový koláč přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru (ideálně bio).
  6. Směs na koláč s mascarpone a ovocem by měla být mnohem hutnější než na běžný piškot.
  7. Jahodový koláč můžete připravit také ve formě dortu nebo ovocných muffinů.
  8. Během prvních 15 minut pečení neotvírejte dvířka trouby, aby nedošlo k tepelnému šoku a propadnutí vršku koláče – velmi důležité! 🙂
Zdroj: reteta-video, Recept na Jahodový koláč s mascarpone

Recept na jahodový koláč s mascarpone

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 55 minut
Porcí 12 porcí
Použití mascarpone v receptu na jahodový koláč zajišťuje, že je koláč bohatě vláčný

Potřebné vybavení

  • Forma nebo plech na pečení
  • Miska

Suroviny

  • 300 gramů mouky
  • 0,5 sáčku prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 200 gramů hnědého cukru
  • 250 gramů mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g jahod
  • sůl
  • 100 ml oleje

Postup 

Příprava jahod a suchých surovin

  • Rozpálíme troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Jahody překrojte napůl

    Zdroj: reteta-video, Jahodový koláč s mascarpone

  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a čtvrt lžičky soli, dobře promícháme

Příprava mascarpone směsi

  • Do velké mísy dejte sýr mascarpone
  • Přidejte cukr a míchejte při nízké rychlosti 2 minuty, dokud směs nebude krémová
    Mícháme, dokud směs nebude krémová

    Zdroj: reteta-video, Jahodový koláč s mascarpone

  • Přidejte olej a míchejte při nízké rychlosti, dokud není směs homogenní
  • Přidejte vejce, jedno po druhém. Po každém přidaném vejci šlehejte při nízké rychlosti, dokud se nezapracují.
  • Přidejte vanilkový extrakt a míchejte ještě několik vteřin

Kombinace suchých a mokrých surovin

  • Třetinu suchých surovin prosejte do směsi s mascarpone a jemně promíchejte metličkou
  • Postupně přidávejte zbytek suchých surovin ve dvou vlnách. Po každém přidání jemně promíchejte metličkou pohybem zdola nahoru, dokud není směs kompletně propojená

    Zdroj: reteta-video, Krémová směs na Jahodový koláč

Pečení

  • Směs na koláč nalijte do formy (24×24 cm) vyložené pečicím papírem a vymazané máslem a hezky zarovnejte

    Zdroj: reteta-video, Směs hezky zarovnáme

  • Navrch naaranžujte půlky jahod řeznou stranou nahoru

    Zdroj: reteta-video, Zarovnáme jahody řeznou plochu nahoru

  • Formu nebo plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte 30-35 minut, dokud koláč lehce nezhnědne. Proveďte párátkový test.
  • Jahodový koláč nechte 10 minut vychladnout, poté jej vyjměte a nechte zcela vychladnout na kuchyňské mřížce
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Pokud se povrch peče příliš rychle a mohl by se připalovat, přikryjte formu alobalovou fólií. Zabráníte tak přílišnému ztmavnutí, zatímco vnitřek ještě zůstává neupečený.
Cena: do 120 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: jahodový koláč, jahody, mascarpone, piškotový koláč


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest