Ve chvíli, kdy se léto rozjede do plné své krásy a vzduch provoní sladkost čerstvých jahod, nastává ideální čas na šlehačkovou jahodovou bublaninu. Lehká, nadýchaná a jemná, přitom díky jahodám nádherně šťavnatá. Zmizí z plechu dřív, než si stihnete říct o druhý kousek. Ovocná bublanina je typická pro letní prázdniny, slunce a voňavé čerstvé ovoce, které všichni tak rádi sbíráme a ochutnáváme.
Šlehačková bublanina s jahodami je doslova kousek léta na talíři. Přidaná šlehačka udělá těsto velmi jemné a vláčné, v kombinaci se sladkými jahodami vytváří chuťový zážitek, který připomíná letní polibek. I vzhledově je neodolatelná – světlé křehké těsto poseté červenými jahodami vypadá lákavě a přímo vybízí, abychom ochutnali a vzali si ještě jeden kousek.
Recept na rychlou šlehačkovou bublaninu s jahodami
Ingredience potřebné na přípravu bublaniny se šlehačkou a jahodami
- 3 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 smetana ke šlehání
- máslo a mouka na vymazání plechu
- jahody (nebo jiné bobulovité ovoce)
- cukr moučka a vanilka na posypání po upečení
Postup přípravy jahodového obláčku
1. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a plech vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2. Vejce vyšleháme s cukrem do husté světlé pěny.
3. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a promícháme.
4. Nakonec vlijeme smetanu a znovu promícháme.
5. Hotové těsto nalijeme na plech a hustě poklademe jahodami nebo jiným ovocem.
6. Ve vyhřáté troubě pečeme cca 20 minut. Propečení zkoušíme špejlí.
7. Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
S čím podávat?
Bublanina plná šlehačky a jahod je výborná s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany, ale chutná je i samotná.

Domácí bublanina bez ovoce: s kefírem a domácím džemem je lehká jako obláček, chutná úžasně a vydrží dlouho čerstvá

Čokoládová bublanina plněná čokoládou: zákusek opravdu plný čokolády
pozn.: částečně upraveno AI, fotky: cooky.cz, Ilona Mikulecká