Jestliže máte rádi citrónové koláče nebo dorty, určitě jste už slyšeli něco málo o tomto základním citrónovém krému.
Lemon Curd, známý také jako citrónový krém, je jemný lahodný krém, který má všestranné využití. Má velmi jemnou až máslovou chuť s intenzivní kyselostí, kterou dodávají citróny. Připravujeme jej na sporáku a hotový je během pár minut. Může sloužit jako náplň do dortů, ale také jako poleva na cheesecake. Dnes se bavíme sice o krému z citrónu, ale tento recept lze modifikovat na jakýkoliv citrusový plod – není vůbec problém stejným způsobem připravit například pomerančový krém.
Přo přípravu krému budete potřebovat 5 ingrediencí. Jedná se o vaječné žloutky, čerstvé citróny, cukr, sůl a máslo. Doporučuji nezkoušet nahrazovat jednotlivé složky. Každá má svůj význam pro správné zahuštění krému. Vaječné žloutky krásně krém zahustí, stejně jako to dělají například v Creme Brulee nebo v máslovém pudinku. Používejte čerstvé citróny, jelikož z nich využijeme kůru i šťávu. Cukr krému dodá sladkost a strukturu, zatímco sůl vyváží chuť. Krémovost dodává máslo. Doporučuji používat dvouplášťový hrnec, předejdete připálení. Jestliže nemáte, můžete lehce improvizovat a umístit větší skleněnou mísu z žáruvzdorného skla nad menší hrnec s vodou. Vaříme pomalu a mísa se nedotýká vody.
Kde je vhodné použít Lemon Curd?
Využití je široké. Například jako poleva na koláče, dorty, bábovky, tvarohový koláč, vafle. Skvělé využití má v receptech na cheesecaky, polevu na dort Pavlova a mnoho dalších receptů.
Recept na Lemon Curd neboli citrónový krém
Ingredience:
- 4 velké žloutky
- 2/3 šálku cukru – což je zhruba 120 g cukru krystal
- 1/3 šálku – zhruba 110 g, čerstvé citrónové šťávy (2-3 citrónu)
- 1 lžíce citrónové kůry (kůra zhruba z 1 citrónu)
- 100 g másla (změklého na pokojovou teplotu a nakrájeného na kostičky)
- špetku soli
Postup přípravy:
- Připravíme si mísu pro parní lázeň (nebo dvojitý hrnec, pokud máte). Vodu přivedeme k varu a následně ztlumíme na mírný plamen.
- Do mísy dáme žloutky, cukr a špetku soli. Dobře promícháme metličkou dokud nebude vše propojené. Dále přidáme citrónovou kůru a šťávu a opět mícháme metličkou.
- Mísu umístíme nad parní lázeň a nepřetržitě mícháme po dobu 15 minut – nebo dokud směs nezhoustne. Neustálé míchání zabrání sražení žloutků. Kdyby náhodou směs neměla tendenci houstnout, lehce zvýšíme teplotu.
- Odstraníme mísu z vodní lázně. Přidáme máslo a mícháme. Máslo se rozpustí a dodá krémovou strukturu.
- Nyní můžeme krém přelít do nádoby ve které budeme krém uchovávat. Překryjeme před uzavřením fólií do úplného vychladnutí. Fólie se může krému dotýkat, zabráníme tak vytvoření krusty na povrchu.
Volitelné: krém můžeme propasírovat přes síto. Záleží, jak jste přesvědčeni o kvalitě použité citrónové kůry, osobních preferencích a chutích.
Skladovat citrónový krém můžeme v chladu lednice 10 dní. Jestliže neplánujeme krém v následujícím týdnu využít, raději ho rovnou zmrazme. Vydrží i několik měsíců.