V každé sámošce byla dřív k dostání pod názvem Ruská zmrzlina. Jako dítě jsem jí měla ráda a i dnes se ještě prodává, samozřejmě pod jiným názvem. Protože je oblíbená i u dětí, a je to vlastně jen vanilková zmrzlina v oplatce, v našem případě v bebe sušenkách, proč si ji nepřipravit doma – domácí zmrzlina. Z našeho pohledu retro záležitost, ale u dětí milovaná vanilková zmrzlina.

Jednoduchý, ale lahodný vanilkový krém, zamražený mezi dvěma oplatkami

Tento mražený dezert, známý jako Ruská zmrzlina, mě vždy vrací do sladkých vzpomínek na dětství, kdy to byla jedna z nejlepších zmrzlin. Pro mnoho z nás byla tato zmrzlina symbolem léta Abych si připomněla tu pravou chuť, rozhodla jsem se ji připravit doma. Po prozkoumání mnoha kuchařských webů jsem vybrala recept na bezvaječnou Ruskou zmrzlinu a místo klasických oplatek jsem se rozhodla použít máslové sušenky, které dodají dezertu příjemnou křupavost.

TIP: sladké recepty, dezerty, koláče, zmrzliny – inspirace na recepty

Recept na vanilkovou zmrzlinu v oplatce – dříve jako Ruská zmrzlina

Ruská zmrzlina z 5 ingrediencí - snadná příprava
Zdroj: cookslovak, Domácí vanilková zmrzlina v oplatce na způsob ruské zmrzliny

Ingredience na ruskou zmrzlinu

  • 200 g máslových sušenek (čtvercové nebo obdélníkové)
  • 500 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (300 ml)
  • 1 sáček vanilkového cukru (20 g nebo 2 polévkové lžíce)
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Příprava

Ruská zmrzlina z 5 ingrediencí - snadná příprava
Zdroj: cookslovak, Domácí vanilková zmrzlina v oplatce na způsob ruské zmrzliny

1. Připravte formu: Pekáč o rozměrech cca 35×27 cm vyložte pečicím papírem. Na dno rozložte vrstvu máslových sušenek.

2. Připravte krém: Vychlazenou smetanu ke šlehání nalijte do studené mísy a šlehejte, dokud se nevytvoří měkké vrcholy. Postupně přidávejte kondenzované mléko a pokračujte ve šlehání, dokud směs není jemná a krémová. Vmíchejte vanilkový cukr a dobře promíchejte.

3. Sestavení zmrzliny: Smetanovou směs rovnoměrně rozetřete na vrstvu sušenek v pekáči. Na krémovou vrstvu přidejte další vrstvu sušenek. Potřebujete vytvořit v podstatě takový sendvič.

4. Zmrazení zmrzliny: Pekáč vložte do mrazáku a nechte zmrazit alespoň na 5 hodin,

5. Podávání: Před podáváním vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji 10–15 minut povolit, aby se sušenky lépe krájely. Rozkrájejte na porce podél okrajů sušenek a ozdobte sezónním ovocem.

Tip závěrem

Pokud zmrzlina není ihned spotřebována, vraťte ji zpět do mrazáku, kde vydrží až týden. Tak si můžete tuto nostalgickou pochoutku vychutnávat opakovaně.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest