Med používaný v dortech je nejen sladidlo, ale surovina dodávající vůni, barvu a sladkost. Už v dávných dobách byl med pokladem, který se přidával do svátečních dezertů. Je to nejen vynikající ochucovadlo, ale v pečení se také chová jako přírodní konzervant a zároveň zvlhčuje a zjemňuje těsto. Navíc má svou unikátní kořenitou chuť přírody, kterou cukr vykouzlit neumí.
Medová těsta jsou po upečení tvrdá jako deska, ale po vychladnutí a naplnění krásně změknou. Ve spojení s jemným krémem a čokoládovou nebo karamelovou polevou vytvoří dezert jako žádný jiný, který bychom poznali i se zavázanýma očima. Ta chuť je prostě jedinečná a rádi bychom se o ni podělili dnes s vámi.
Recept na medové řezy s čokoládovou polevou
Ingredience na těsto
- 800 g hladké mouky (special)
- 4 vejce
- 4 lžíce medu
- 100 g rozpuštěného másla
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžičky sody bicarbony
- 2 lžičky perníkového koření
Suroviny na náplň
- 400 ml mléka
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- švestková povidla
Postup přípravy medových řezů s náplní a polevou
1. Všechny ingredience určené pro těsto kromě mouky šleháme nad párou. Po vyšlehání smícháme s moukou, vypracujeme těsto, které uložíme do druhého dne do lednice.
2. Druhý den si těsto rozdělíme na 4 stejné části a vyválíme na pomoučeném válu 4 platy.
3. Každý plat umístíme na dobře promazanému opačnou stranu plechu a popícháme vidličkou.
4. 4 platy upečeme v troubě na 180 stupňů cca 6 minut každý.

Poctivý domácí medovník z medových plátů a karamelového krému: Sladká legenda mezi dorty, kterou Češi milují
5. Z mléka, mouky a cukru uvaříme hustou kaši, kterou řádně vychladíme a vyšleháme s máslem.
6. Začneme si sestavovat řezy, na první plat naneseme náplň, na druhý plat namažeme švestková povidla a na třetí opět náplň. Trochu krému si necháme v lednici na povrch řezů.
7. Dezert zatížíme a necháme v lednici do druhého dne. Poté potřeme povrch tenkou vrstvou zbylého krému a polijeme čokoládovou polevou.
Rada na závěr
Těsto je dobré před válením chvilku ohřát v mikrovlnce, bude se vám lépe válet.

Máte rádi med a vanilku? Recept na male medové dortíky s vanilkovým krémem ve stylu Kremeš

Medové řezy s jemným krémem a rybízovou náplní: Dokonale vrstvená pochoutka
pozn.: částečně upraveno AI