Med používaný v dortech je nejen sladidlo, ale surovina dodávající vůni, barvu a sladkost. Už v dávných dobách byl med pokladem, který se přidával do svátečních dezertů. Je to nejen vynikající ochucovadlo, ale v pečení se také chová jako přírodní konzervant a zároveň zvlhčuje a zjemňuje těsto. Navíc má svou unikátní kořenitou chuť přírody, kterou cukr vykouzlit neumí.

Medová těsta jsou po upečení tvrdá jako deska, ale po vychladnutí a naplnění krásně změknou. Ve spojení s jemným krémem a čokoládovou nebo karamelovou polevou vytvoří dezert jako žádný jiný, který bychom poznali i se zavázanýma očima. Ta chuť je prostě jedinečná a rádi bychom se o ni podělili dnes s vámi.

Recept na medové řezy s čokoládovou polevou

Ingredience na těsto

  • 800 g hladké mouky (special)
  • 4 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžičky sody bicarbony
  • 2 lžičky perníkového koření

Suroviny na náplň

  • 400 ml mléka
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • švestková povidla

Postup přípravy medových řezů s náplní a polevou

1. Všechny ingredience určené pro těsto kromě mouky šleháme nad párou. Po vyšlehání smícháme s moukou, vypracujeme těsto, které uložíme do druhého dne do lednice.

2. Druhý den si těsto rozdělíme na 4 stejné části a vyválíme na pomoučeném válu 4 platy.

3. Každý plat umístíme na dobře promazanému opačnou stranu plechu a popícháme vidličkou.

4. 4 platy upečeme v troubě na 180 stupňů cca 6 minut každý.

Obrázek receptu na Medové pohlazení Řezy s medem a čokoládovou polevou
Foto: cooky.cz, Z těsta upečeme 4 pláty
Obrázek receptu na medovník.

Poctivý domácí medovník z medových plátů a karamelového krému: Sladká legenda mezi dorty, kterou Češi milují

5. Z mléka, mouky a cukru uvaříme hustou kaši, kterou řádně vychladíme a vyšleháme s máslem.

6. Začneme si sestavovat řezy, na první plat naneseme náplň, na druhý plat namažeme švestková povidla a na třetí opět náplň. Trochu krému si necháme v lednici na povrch řezů.

Obrázek receptu na Medové pohlazení Řezy s medem a čokoládovou polevou
Foto: cooky.cz, Platy naplníme naplní a do středu povidly.

7. Dezert zatížíme a necháme v lednici do druhého dne. Poté potřeme povrch tenkou vrstvou zbylého krému a polijeme čokoládovou polevou.

Rada na závěr

Těsto je dobré před válením chvilku ohřát v mikrovlnce, bude se vám lépe válet.

Obrázek receptu na Mini krémové dortíky z medového těsta

Máte rádi med a vanilku? Recept na male medové dortíky s vanilkovým krémem ve stylu Kremeš

Obrázek receptu na medové řezy s krémem a rybízovou náplní.

Medové řezy s jemným krémem a rybízovou náplní: Dokonale vrstvená pochoutka

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest