5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

U nás doma jsou polévky velmi oblíbené – a to i u dětí. Máme rádi italskou kuchyni a rajčatová polévka je prostě top v oblíbenosti.

Variací na rajčatovou polévku existuje opravdu hodně. Teplá, studená nebo s hladkou krémovou texturou. Někdo ji dělá s kusy rajčat, těstovinami, kyselejší nebo naopak sladkou. My Vám přinášíme náš recept, který stojí za vyzkoušení – možná konečně objevíte tu, která Vás bude bavit a budete se k ní vracet pro její skvělou chuť. Tuto rajčatovou polévku doporučujeme podávat spíše v chladném období. Zvláštností této polévky je to, že se jenom nevaří, ale také se peče v troubě. Zároveň polévku podáváme se sýrovým sendvičem, na který taky najdete recept níže. Takže bez problému zvládne tato polévka zastoupit hlavní chod. Pojďme se podrobněji podívat na recept. Příprava pokrmu Vám zabere 20minut, délka vaření cca 1 hodina a níže v receptu najdete i video, s postupem krok za krokem.

Mohlo by Vás zajímat k polévce:

Obrázek: cooky.cz, Rajčatová polévka se sýrovým sendvičem

Recept na jednoduchou rajčatovou polévku

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 8 porcí
K naší tomatové polévce připravujeme sýrový sendvič. Můžete i zvolit sýrový sendvič s česnekem, který jsme připravovali v minulosti. Odkaz na recept je výše v textu.

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • sporák
  • Trouba

Suroviny

  • 1,5 kg zralých rajčat (nebo konzervovaná rajčata)
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 ks červené cibule (šalotky)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku bazalkových listů (pokud nemáte můžete nahradit tymiánem nebo oreganem, všechny se hodí k rajčatům)
  • 1,5 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce rajčatového pyré (rajčatový protlak)
  • špetka chilli (volitelné – pokud máte rádi pikantnější pokrmy)

Ingredience na sýrový sendvič na 1 porci

  • 2 plátky chleba
  • 2 hrnky nastrouhaného čedaru
  • 2 hrnky nastrouhané mozzarelly
  • máslo

Postup 

  • Předehřejeme si troubu na 200°C
  • Rajčata nakrájíme na velké kusy, když máte malá račata nechte vcelku a (pokud máte rajčata z konzervy, přidejte i všechnu šťávu z konzervy) vložíme do pekáčku a přidejte balzamikový ocet, olivový olej, cukr a sůl
  • Promícháme, aby se vše spojilo a vložíme do trouby na 25–30 minut, dokud se rajčata nezačnou karamelizovat
  • Ve velkém hrnci orestujeme cibuli na olivovém oleji, dokud nezesklovatí
  • Přidejte nakrájený česnek a bazalku a restujeme další minutu
  • Přidáme pečená rajčata z trouby, rajčatový protlak a cukr
  • Promícháme, aby se všechny ingredience spojily a zalijeme vývarem
  • Snížíme teplotu a hrnec přikryjeme. Necháme cca 10 minut vařit
  • Hrnec odstavíme z plotny a polévku rozmixujeme
  • Přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem

Nyní si připravíme sendviče s grilovaným sýrem

  • Smícháme strouhané sýry (mozzarellu s čedarem)
  • Na jeden plátek chleba dáme ½ šálku sýra
  • Druhý plátek chleba vydatně namažeme máslem z obou stran
  • Rozpálíme si nepřilnavou pánev a na středním plameni opékáme chléb z obou stran, dokud se sýr nerozpustí a sendvič nebude dozlatova opečený z obou stran. Pokud máte rádi česnek, doporučujeme si udělat k polévce Grilovaný sýrový sendvič s česnekem, recept na něj najdete výše v textu.
  • Rajčatovou polévku podávejte s lístky čerstvé bazalky a grilovaným sýrovým sendvičem.
    Nechte si chutnat!

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Uvařili jste si rajčatovou polévku podle našeho receptu? Dejte nám vědět, jak Vám chutnala. Jestliže máte vlastní recept, který byste chtěli ostatní inspirovat, vložte ho na cooky.cz.
Cena: 130 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: polévka, řajčata, rajčatová polévka, tomatová polévka


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest