Karlovarské rohlíky, tradiční české pečivo, jsou spojovány s Karlovými Vary, kde se jejich příprava stala známou mezi elitními kuchaři po celém světě. Jejich charakteristická máslová chuť a vláčná textura z nich dělají ideálního společníka k snídani či lehkému obědu. I když se jedná o historický recept, dnes si je můžete snadno připravit doma.

Díky jejich jednoduchosti a univerzálnosti se hodí k mnoha pokrmům. Vyzkoušejte je třeba s domácí marmeládou, čerstvým sýrem nebo je servírujte jako přílohu k polévce.

Recept na Karlovarské rohlíky

Délka přípravy včetně kynutí 2 h 20 minut, délka pečení 15 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g hladké mouky
  • 130 g vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • olej na potření

Postup přípravy

1. V míse smícháme všechny ingredience kromě oleje a vypracujeme hladké těsto.

Vypracujeme hladké těsto.
Vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto přesuneme na mírně pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme do kuličky.

3. Posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

4. Vykynuté těsto vytvarujeme do válečku a rozdělíme ho na 6 stejných dílů.

5. Z každého dílku vytvoříme kuličku a následně placku silnou asi 4 mm.

6. Placky srolujeme v rohlíky a konce vyválíme do špičky.

7. Mírně ohnuté rohlíky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Vytvarujeme rohlíky.
Vytvarujeme rohlíky.

8. Nyní vytvoříme tradiční vzhled Karlovarských rohlíků – nožem na vnější straně rohlíků uděláme na každém kousku 6 zářezů.

9. Nyní rohlíky na plechu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě 40 minut kynout.

10. Po vykynutí je potřeme rostlinným olejem a vložíme do předehřáté trouby na 240°C.

Potřeme olejem.
Potřeme olejem.

11. Pečeme 15 minut dozlatova tak, že ve spodní části trouby pod plechem budeme mít nádobu s vodou, kvůli zapaření.

Obrázek receptu na Karlovarské rohlíky.
Recept na Karlovarské rohlíky.

Co s nimi?

Karlovarské rohlíky si můžete snadno přizpůsobit. Zkuste je naplnit sýrem, šunkou nebo je posypat bylinkami – pokaždé získáte nový chuťový zážitek. A pokud vám nějaké zbydou, stačí je rozkrojit a připravit z nich výtečné sendviče.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest