Karlovarské rohlíky, tradiční české pečivo, jsou spojovány s Karlovými Vary, kde se jejich příprava stala známou mezi elitními kuchaři po celém světě. Jejich charakteristická máslová chuť a vláčná textura z nich dělají ideálního společníka k snídani či lehkému obědu. I když se jedná o historický recept, dnes si je můžete snadno připravit doma.
Díky jejich jednoduchosti a univerzálnosti se hodí k mnoha pokrmům. Vyzkoušejte je třeba s domácí marmeládou, čerstvým sýrem nebo je servírujte jako přílohu k polévce.
Recept na Karlovarské rohlíky
Délka přípravy včetně kynutí 2 h 20 minut, délka pečení 15 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 g hladké mouky
- 130 g vlažného mléka
- 50 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 5 g soli
- 5 g cukru
- olej na potření
Postup přípravy
1. V míse smícháme všechny ingredience kromě oleje a vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto přesuneme na mírně pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme do kuličky.
3. Posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
4. Vykynuté těsto vytvarujeme do válečku a rozdělíme ho na 6 stejných dílů.
5. Z každého dílku vytvoříme kuličku a následně placku silnou asi 4 mm.
6. Placky srolujeme v rohlíky a konce vyválíme do špičky.
7. Mírně ohnuté rohlíky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
8. Nyní vytvoříme tradiční vzhled Karlovarských rohlíků – nožem na vnější straně rohlíků uděláme na každém kousku 6 zářezů.
9. Nyní rohlíky na plechu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě 40 minut kynout.
10. Po vykynutí je potřeme rostlinným olejem a vložíme do předehřáté trouby na 240°C.
11. Pečeme 15 minut dozlatova tak, že ve spodní části trouby pod plechem budeme mít nádobu s vodou, kvůli zapaření.
Co s nimi?
Karlovarské rohlíky si můžete snadno přizpůsobit. Zkuste je naplnit sýrem, šunkou nebo je posypat bylinkami – pokaždé získáte nový chuťový zážitek. A pokud vám nějaké zbydou, stačí je rozkrojit a připravit z nich výtečné sendviče.