Ano, tuto jablečnou buchtu si pamatuji už z dětství a myslím, že nebylo nic klasičtějšího než dva pláty hněteného těsta a mezi nimi jablečná náplň. Ale chuť této buchty si budu pamatovat asi navždy – jak byla skvělá, měkoučká a voňavá. A když se dopekla a nakrájela na plechu, mizela snad ještě teplá rychlostí blesku.

Možná proto se její recept dědí z generace na generaci a jen tak se na ni nezapomíná. Jablka jsou dostupná celoročně a křehké těsto na její přípravu je hotové taky během chvilky. Jablka se navíc i dobře skladují, takže je často máte i doma ve sklepě. Hodí se na pečení, protože drží tvar a zjemní i zvláční těsto, navíc se přirozeně doplňují s pudinkem, skořicí či vanilkou.

Recept na klasickou jablečnou retro buchtu

Ingredience potřebné k přípravě jablečné buchty našich babiček

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 máslo nebo Hera (250 g)
  • 3 lžíce cukru
  • 3 a víc lžic mléka (dle hustoty těsta)
  • 1 prášek do pečiva
  • sůl
  • jablka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 8 lžic cukru
  • citrónová šťáva
  • nasekané vlašské ořechy

Postup přípravy buchty z jablek

1. Všechny ingredience na těsto zpracujeme a necháme jej odpočívat, než si připravíme jablečnou náplň.

2. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrolu, přidáme cukr a citronovou šťávu a začneme vařit. Když jsou jablka měkká přidáme v troše vody rozmíchaný pudink a vlijeme do směsi jablek, Za stálého míchání převaříme. Necháme vychladnout.

3. Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a vyválíme dva platy. Jeden plat naneseme na vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme na něj vychladlou jablečnou náplň.

4. Přikryjeme druhým platem, který potřeme mlékem nebo smetanou a posypeme nasekanými ořechy.

5. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

Hotovou buchtu upečeme do zlatova, vychladíme a krájíme.
Foto: Cooky.cz, Hotovou buchtu upečeme do zlatova, vychladíme a krájíme.

Servírování

Buchta se nejčastěji krájí na čtverce a popráší moučkovým cukrem. Můžete podávat s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

Obrázek receptu na rychlý jablečný koláč s vanilkovým krémem.

Jak upéct jablečný koláč s vanilkovým krémem během chvilky – dvě rozdílné chutě v dokonalé symbióze

Obrázek k receptu na koláč plněný jablky

Plněný jablečný koláč se skořicí v kulaté formě: Zapomenete na štrúdl

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest