Ano, tuto jablečnou buchtu si pamatuji už z dětství a myslím, že nebylo nic klasičtějšího než dva pláty hněteného těsta a mezi nimi jablečná náplň. Ale chuť této buchty si budu pamatovat asi navždy – jak byla skvělá, měkoučká a voňavá. A když se dopekla a nakrájela na plechu, mizela snad ještě teplá rychlostí blesku.
Možná proto se její recept dědí z generace na generaci a jen tak se na ni nezapomíná. Jablka jsou dostupná celoročně a křehké těsto na její přípravu je hotové taky během chvilky. Jablka se navíc i dobře skladují, takže je často máte i doma ve sklepě. Hodí se na pečení, protože drží tvar a zjemní i zvláční těsto, navíc se přirozeně doplňují s pudinkem, skořicí či vanilkou.
Recept na klasickou jablečnou retro buchtu
Ingredience potřebné k přípravě jablečné buchty našich babiček
- 500 g polohrubé mouky
- 1 máslo nebo Hera (250 g)
- 3 lžíce cukru
- 3 a víc lžic mléka (dle hustoty těsta)
- 1 prášek do pečiva
- sůl
- jablka
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 8 lžic cukru
- citrónová šťáva
- nasekané vlašské ořechy
Postup přípravy buchty z jablek
1. Všechny ingredience na těsto zpracujeme a necháme jej odpočívat, než si připravíme jablečnou náplň.
2. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrolu, přidáme cukr a citronovou šťávu a začneme vařit. Když jsou jablka měkká přidáme v troše vody rozmíchaný pudink a vlijeme do směsi jablek, Za stálého míchání převaříme. Necháme vychladnout.
3. Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a vyválíme dva platy. Jeden plat naneseme na vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme na něj vychladlou jablečnou náplň.
4. Přikryjeme druhým platem, který potřeme mlékem nebo smetanou a posypeme nasekanými ořechy.
5. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Servírování
Buchta se nejčastěji krájí na čtverce a popráší moučkovým cukrem. Můžete podávat s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

Jak upéct jablečný koláč s vanilkovým krémem během chvilky – dvě rozdílné chutě v dokonalé symbióze

Plněný jablečný koláč se skořicí v kulaté formě: Zapomenete na štrúdl
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková