Víte co je srdcem české domácnosti? Právě tato klasická univerzální buchta na plech. Je to jeden z nejoblíbenějších pečených koláčů, i když si nehraje na dort ani nepotřebuje šlehačku. Je jednoduchá, rychlá a vláčná a hlavně variabilní, protože jí můžeme upéct a pak jí polít, či naplnit a nazdobit, čím nás jen napadne.
Může být i jen tak vanilková anebo kakaová, tvarohová, kokosová, jablečná anebo ve formě bublaniny s bobulovitým ovocem. Přitom na ní potřebujeme pouze pár základních surovin a hotová je dříve než stihneme říct, že bychom si dali něco dobrého.
Recept na českou univerzální buchtu na plech
Ingredience potřebné na buchty z plechu
- 5 vajec
- 150 g cukru
- špetka soli
- 1 lžíce vanilkové esence
- 150 g hladké mouky
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce oleje
Postup přípravy buchty
1. Troubu si vyhřejeme na 170 stupňů a plech nebo formu o průměru 20 cm celou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
2. V šlehači vyšleháme bílky se špetkou soli a postupně přidáváme cukr, než dosáhneme tuhý sníh.
3. Postupně přidáme žloutky a šleháme dokud se směs nespojí.
4. Jemně vmícháme prosetou mouku.
5. V malé misce vyšleháme olej, mléko a vanilkovou esenci, vmícháme do těsta a mícháme, dokud se směs nespojí.

Vláčná kefírová buchta – takový kefírový sen třeba na 1. máje
6. Těsto. nalijeme do připravené formy, poklepeme s ní o stůl, kvůli vzduchovým bublinám a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut.
7. Upečenou buchtu necháme vychladit.
Servírování
Upečenou buchtu necháme vychladit a nezdobíme tím, na co zrovna máme chuť, může to být třeba čerstvé ovoce a zakysanou anebo šlehačka. Dobrou chuť!

Dvoubarevná olejová litá retro buchta

Měkká a chutná vláčná buchta na plech, plná čokolády
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz