Kokosové laskonky mají své nezastupitelné místo mezi českými tradičními dezerty. Jsou součástí vánočního cukroví, ale mnoho z nás je miluje natolik, že je pečeme i během roku. Ten křehký základ z bílků a kokosu se dokonale snoubí s jemným máslovým krémem, což je kombinace, která vždycky boduje. Při přípravě tohoto dezertu se člověk vrátí do dětství, kdy jsme s babičkami trávili čas v kuchyni a pomáhali s tvarováním těsta.

Na první pohled vypadají složitě, ale jejich příprava je překvapivě snadná. Jsou křehké, sladké a jemně kokosové, což je kombinace, které nelze odolat. Laskonky jsou výborné na jakoukoli příležitost – od rodinných oslav až po sváteční stůl. A co je nejlepší? Laskonky můžete skladovat i několik dní, takže jsou ideální na přípravu předem.

Recept na kokosové laskonky

Ingredience pro přípravu

Kokosové těsto:

  • 6 bílků
  • 330 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 170 g strouhaného kokosu

Žloutkový krém:

  • 6 žloutků
  • 80 ml vody
  • 200 g cukru
  • 360 g másla
  • 3 lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy sněhu

1. V míse smícháme bílky, cukr a špetku soli.

2. Tuto mísu s ingrediencemi vložíme do horké vodní lázně a za občasného míchání necháme rozpustit cukr. Teplota by neměla přesáhnout 76°C.

Bílkovou směs zahřejeme ve vodní lázni.
Zdroj: youtube/LiViera Desserts, Bílkovou směs zahřejeme ve vodní lázni.

3. Přibližně po 8 minutách odstavíme a bílkovou směs šleháme mixérem na nejvyšší otáčky asi 10 minut.

4. Poté si samostatně smícháme moučkový cukr s nastrouhaným kokosem a tuto suchou směs nasypeme ve dvou fázích do bílkového sněhu.

Do sněhu zapracujeme moučkový cukr s kokosem.
Zdroj: youtube/LiViera Desserts, Do sněhu zapracujeme moučkový cukr s kokosem.

5. Stěrkou propracujeme a formu na laskonky si potřeme olejem.

6. Plech si vyložíme pečícím papírem a položíme na něj formu na laskonky.

Bílkové těsto naneseme do formy na laskonky.
Zdroj: youtube/LiViera Desserts, Bílkové těsto naneseme do formy na laskonky.

7. Z bílkového těsta nyní tvoříme laskonky po celém plechu, resp. z celého objemu těsta.

Z celého těsta vytvoříme laskonky.
Zdroj: youtube/LiViera Desserts, Z celého těsta vytvoříme laskonky.

Příprava francouzského žloutkového krému

1. V hrnci smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu.

2. Mezitím si samostatně vyšleháme žloutky.

3. Jakmile se cukr ve vodě všechen rozpustí tak tento sirup nalejeme během šlehání ke žloutkům.

4. Takto šleháme dalších 10 minut a poté přidáme nakrájené máslo pokojové teploty.

Přidáme máslo pokojové teploty.
Zdroj: youtube/LiViera Desserts, Přidáme máslo pokojové teploty.

5. Šleháme dalších 5 minut a nakonec přidáme vanilkový extrakt.

6. Ještě promícháme a krém postupně naneseme pomocí cukrářského sáčku na polovinu zatvrdlých laskonek.

Cukrářským sáčkem naneseme krém na laskonky.
Zdroj: youtube/LiViera Desserts, Cukrářským sáčkem naneseme krém na laskonky.

7. Druhou polovinou laskonky uzavřeme a můžeme si začít pochutnávat.

Klidně experimentujte

Pokud chcete do laskonek přidat něco navíc, můžete experimentovat. Namísto klasického krému zkuste přidat ořechovou náplň nebo i čokoládový krém – výsledkem bude nová chuťová varianta, která potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše hosty. Laskonky můžete také obalit v kokosových hoblinkách pro extra křupavost.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest