Raffaello pralinky určitě znáte – alespoň milovníci sladkého a také kokosu. No a tyto řezy jsou inspirované právě touto sladkou a jemnou pralinkou. Tak proč ba jsme si je neupekli jen tak ke kávičce, jako sladkou tečku za obědem? Vždyť tato kombinace kokosu, krému a piškotového těsta se nám bude rozplývat na jazyku a možná ještě více než oblíbené kokosové pralinky. Jsou prostě pohádkově dobré!
Raffaello pralinky vyrábí italská firma Ferrero, ale samotný recept na rafaelo řezy nemá žádný historický původ ani spojitost. Recept byl vyvinutý pravděpodobně v některé české nebo slovenské kuchyni ve snaze napodobit právě chuť oblíbených kokosových pralinek v domácím prostředí jako dort nebo zákusek. I tak se řezy staly oblíbeným dezertem i na slavnostních stolech díky krásnému vzhledu, ale i jednoduchosti a lahodné chuti. Zkusíte je?
Recept na řezy inspirované Raffaello pralinkami
Ingredience na přípravu Kokosový sen na plechu nazývaný i Rafaelo řezy
- 1 hrnek = cca 300 ml, recept je dávkovaný na plech velikosti 20×30 cm s vyšším okrajem
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka nebo smetany
- 4 lžíce kakaa
- 1/2 hrnku oleje
- citrónová kůra dle chuti
- 1 šlehačková smetana – na zalití
- 1 hrnek kokosu a 1/2 hrnku krupicového cukru – na posyp
Postup přípravy originálních a luxusních rafaelo řezů
1. V misce si smícháme suché ingredience a postupně přidáváme vejce, smetanu (20%) a olej. Vyšleháme hladké těsto.
2. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 10-15 minut.
3. Zatím si připravíme posyp smícháním kokosu s cukrem a předpečený korpus posypeme. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 15 minut až do zrůžovění kokosového posypu.

Domácí Raffaello kuličky s kokosem, mandlemi a kondenzovaným mlékem

Krémový a křehký domácí Raffaello dort
4. Ihned po upečení korpusu, ještě do horkého uděláme vidličkou hodně vpichů po celé ploše až ke dnu a dostatečně polijeme 33% smetanou ke šlehání. Necháme vychladnout v lednici. Povrch můžeme posypat kokosem a dozdobit Grankem.
Servírování
Opravdu nejlepší je dezert teprve druhý den, krájíme jej na čtverečky nebo obdélníčky a vychlazený podáváme. S dobrou kávou nebo studeným mlékem je to lahůdka.

Slavnostní kokosové Raffaello řezy – plné krémové chuti a kokosu
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI