Velká reklama, velký hit, Coca-Cola mě niky nepřitahovala a nelákala. Nevím, asi nás to rodiče nenaučili pít, protože to samotní tehdy moc nepili? Asi tomu tak bude, protože dnešní děti jí mají moc rády a je pro ně velkým pokušením, i když…mám na to svůj názor. Ale co tento nápoj zkusit použít do koláče? To je pak o něčem jiném, svoje tam udělá ta nezvyklá chuť a určitě i bublinky. Myslíte, že by stálou to ho vyzkoušet? Já myslím, že ano.

Tak proč tedy Coca-Colu do buchty? No přeci proto, že to bude buchta nezvyklá a trochu jiná, než běžné koláče a my přece chceme vyzkoušet všechno nové a zajímavé nebo snad ne? Sycená voda s kyselinou citrónovou těsto krásně nadýchá, kořeněné a karamelové tóny přidají buchtě při kombinaci s kakaem a čokoládou výjimečnou chuť. V kombinaci s kakaem přidá buchtě zajímavý tmavý vzhled a těsto bude nadýchané i bez droždí, protože její kombinace se sodou nebo práškem do pečiva bude jako „Hrnečku vař“.

Recept na kolovou buchtu

Ingredience nezbytné k přípravě kakaové buchty s bublinkovým tajemstvím

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 230 g moučkového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 120 ml podmáslí
  • 250 g másla
  • 4 lžíce hořkého kakaa
  • 250 ml Coca-coly

Poleva

  • 200 g másla
  • 50 ml Coca-coly
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 200 g moučkového cukru
  • želatinové bonbóny Cola-lahvičky (volitelné ke zdobení)

Postup přípravy limonádové coca-cola buchty

Obrázek receptu na Colovou buchtu aneb kakaovou buchtu s bublinkovým tajemstvím
Foto: cooky.cz, Recept na Colovou buchtu aneb kakaovou buchtu s bublinkovým tajemstvím

1. V kastrolu smícháme máslo, Colu, kakao a přivedeme k bodu varu. Mícháme na ohni až je směs jednolitá a odstavíme, Necháme mírně vychladnout.

2. V misce smícháme hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a špetku soli.

3. V jiné misce šlehačem vyšleháme dvě vajíčka a přidáme podmáslí, spolu vyšleháme.

4. Do suché směsi v misce šlehačem vmícháme vaječnou směs a uvařenou colovou směs a těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny. Upečené necháme vychladnout.

5. Připravíme si polevu smícháním všech surovin kromě cukru a jejich ohříváním na ohni až do rozpuštění všeho. Nakonec vmícháme moučkový cukr.

6. Do těsta uděláme opačným koncem vařečky díry, do který lžící naléváme polevu, která se ihned vsákne. Tuto naléváme do děr na 2x a zbytek polevy si necháme na povrch buchty. Povrch buchty pomažeme zbytkem polevy.

Obrázek receptu na Colovou buchtu aneb kakaovou buchtu s bublinkovým tajemstvím
Foto: cooky.cz, Recept na Colovou buchtu aneb kakaovou buchtu s bublinkovým tajemstvím

Tipy

Do děr naaranžujeme právě ony colové lahvičky a naše děti budou koukat s úžasem.

Buchtu můžeme také podélně rozkrojit a naplnit libovolným krémem a polít čokoládovou polevou.

Obrázek receptu na Fanta dort - osvěžující spojení kakaa, tvarohu a pomeranče

Úžasně pomerančový a osvěžující fanta dort. Retro tvarohový dezert s želatinou

Obrázek receptu na Bublinkovou vzpomínku: Hrnkovou Fanta buchtu s polevou

Hrnková fanta buchta s polevou: Bublinková vzpomínka

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest