Tohle není jen obyčejná sladkost, je to cukrářská elegance s kapkou odvahy. Je to noblesní dezert pro chvíle, když chceme servírovat něco výjimečného. Jsou to bohaté řezy z několika vrstev s bohatou krémovou náplní s jemnou chutí koňaku nebo rumu. Tak výjimečnými je dělá spojení světlého nebo kakaového piškotového korpusu s máslovým nebo pudinkovým krémem s kapkou alkoholu, navrchu s čokoládou v podobě polevy nebo pouze nastrouhaných čokoládových hoblinek, či kakaového prášku.
Pro hlubší chuť řezů někdo přidává do krému ořechy nebo kávu, koňak můžeme nahradit kvalitním rumem mandlovým likérem nebo amarettem. Verze pro děti může místo alkoholu obsahovat vanilkovou příchuť. Na slavnostním stole budou řezy působit luxusně a elegantně. Krásně drží tvar, skvěle se krájí a přitom jsou jemné a vláčné. Posuďte sami!
Recept na koňakové řezy – krémovou rozkoš s kapkou noblesy
Ingredience potřebné na přípravu Krémových koňakových řezů¨
Těsto
- 5 vajec
- 210 g krupicového cukru
- 210 g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 10 lžic horké vody
- 2 lžíce kakaa
Koňakový krém
- 1/2 l mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
- 150 g cukr moučky
- 250 g másla
- 200 ml vaječného koňaku
Šlehačkový krém
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 balíčky ztužovače šlehačky
- 400 ml zakysané smetany
- trocha Moučkového cukru
Postup přípravy řezů
1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme hustý bílkový sníh.
2. Žloutky s cukrem a horkou vodou vyšleháme do světlé pěny, vmícháme moukou smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
3. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech o velikosti 42×30 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 25 minut. Korpus necháme vychladnout a připravíme krém.

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy
4. Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink.
5. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme vychladlý pudink a nakonec přidáme vaječný likér.
6. Tímto krémem potřeme vychladlý korpus.

Nadýchané vrstvené pusinkové řezy na plech s krémem, sypané kokosem
7. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem, přidáme moučkový cukr a zakysanou smetanu a vyšleháme hladký krém, který naneseme na koňakový krém. Nakonec posypeme postrouhanou čokoládou.
Tipy
Navrch Moučníku můžete nastrouhat čokoládu jakou máte rádi, někdo používá Ledové kaštany, Někdo zase Hořkou čokoládu, je to je na vás. Vždycky budou řezy skvělé. Nejlepší jsou řádně vychlazené.

Nadýchané mraky na plech – Legendární lehký a vzdušný dezert
pozn.: částečně upraveno AI