5 hvězdiček od 3 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Už jste někdy ochutnali kotlíkový guláš? Pokud ne, přinášíme Vám zajímavou obměnu tohoto chalupářského nebo spíše trampského pokrmu. Příprava vám zabere 30 minut, samotná doba vaření na ohni cca 4 hodiny. Hovězí maso doporučujeme předem naložit a nechat odpočinout. Budete potřebovat sůl, pepř, bylinky, česnek, červené víno.

Co vařit v kotlíku na ohni? No přeci kotlíkový gulášek 🙂

Pokud tedy máte rádi vaření venku, v přírodě a říkáte si, jak na kotlíkový guláš, prohlédněte si náš recept. Samotné uvaření kotlíkového guláše zabere delší čas, je tedy docela vhodné spojit vaření s nějakou příjemnou událostí – oslava, setkání s rodinou nebo kamarády apod. Vaříme na ohni, takže se z přípravy Kotlíkového guláše stane i zajímavá událost pro děti.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Vaříme kotlíkový guláš

Recept na kotlíkový guláš

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 3 kuchařů
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 4 hodiny
Celkový čas 4 hodiny 30 minut
Porcí 10 osob

Potřebné vybavení

  • Kotlík
  • Trojnožka
  • Ohniště

Suroviny

  • 2 kg hovězího masa na guláš
  • 8 ks snítek tymiánu
  • 10 ks stroužků česneku (nakrájíme na plátky)
  • 1 kg cibule (na jemno nakrájenou)
  • olej na smažení (ideálně použijeme ale sádlo, 100g)
  • 4 lžíce sladké papriky
  • 1 láhev kvalitního červeného vína
  • 0,5 l vývaru
  • sůl, pepř

Postup 

  • Nejprve si naložíme maso – ideálně den předem
  • Maso si nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přendáme do hluboké mísy
  • Nyní očistíme česnek a nakrájíme na plátky
  • Česnek přidáme k masu, dále přidáme snítky tymiánu a vše zalijeme červeným vínem
  • Druhý den připravíme oheň a jdeme na vaření guláše
  • V kotlíku necháme rozpustit sádlo, na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou cibuli
  • Cibuli orestujeme dokud nezezlátne, tento proces trvá min. 15 – 35 minut, podle ohně
  • Poté cibuli zaprášíme sladkou paprikou, chvíli orestujeme a pak přidáme naložené maso vč. vína a tymiánu
  • Vaříme do změknutí masa a za postupného přilévání vývaru (přidávejte podle potřeby)
  • Jakmile je maso měkké vyndáme snítky tymiánu, dochutíme solí a pepřem, pokud máte rádi sladší guláš můžeme přidat kečup
  • Po doladění chutí můžeme podávat
  • Jako přílohu můžeme servírovat chléb či vařené brambory
  • Dobrou chuť!
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • doporučujeme den předem naložit maso
  • ze začátku je třeba dávat pozor, aby se nepřipálila cibulka – s rozmyslem regulovat oheň 🙂
Cena: 500 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: guláš, kotlíkový guláš


5 hvězdiček od 3 kuchařů (3 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest