Už jste někdy ochutnali kotlíkový guláš? Pokud ne, přinášíme Vám zajímavou obměnu tohoto chalupářského nebo spíše trampského pokrmu. Příprava vám zabere 30 minut, samotná doba vaření na ohni cca 4 hodiny. Hovězí maso doporučujeme předem naložit a nechat odpočinout. Budete potřebovat sůl, pepř, bylinky, česnek, červené víno.
Co vařit v kotlíku na ohni? No přeci kotlíkový gulášek 🙂
Pokud tedy máte rádi vaření venku, v přírodě a říkáte si, jak na kotlíkový guláš, prohlédněte si náš recept. Samotné uvaření kotlíkového guláše zabere delší čas, je tedy docela vhodné spojit vaření s nějakou příjemnou událostí – oslava, setkání s rodinou nebo kamarády apod. Vaříme na ohni, takže se z přípravy Kotlíkového guláše stane i zajímavá událost pro děti.
Recept na kotlíkový guláš
Potřebné vybavení
- Kotlík
- Trojnožka
- Ohniště
Suroviny
- 2 kg hovězího masa na guláš
- 8 ks snítek tymiánu
- 10 ks stroužků česneku (nakrájíme na plátky)
- 1 kg cibule (na jemno nakrájenou)
- olej na smažení (ideálně použijeme ale sádlo, 100g)
- 4 lžíce sladké papriky
- 1 láhev kvalitního červeného vína
- 0,5 l vývaru
- sůl, pepř
Postup
- Nejprve si naložíme maso – ideálně den předem
- Maso si nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přendáme do hluboké mísy
- Nyní očistíme česnek a nakrájíme na plátky
- Česnek přidáme k masu, dále přidáme snítky tymiánu a vše zalijeme červeným vínem
- Druhý den připravíme oheň a jdeme na vaření guláše
- V kotlíku necháme rozpustit sádlo, na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou cibuli
- Cibuli orestujeme dokud nezezlátne, tento proces trvá min. 15 – 35 minut, podle ohně
- Poté cibuli zaprášíme sladkou paprikou, chvíli orestujeme a pak přidáme naložené maso vč. vína a tymiánu
- Vaříme do změknutí masa a za postupného přilévání vývaru (přidávejte podle potřeby)
- Jakmile je maso měkké vyndáme snítky tymiánu, dochutíme solí a pepřem, pokud máte rádi sladší guláš můžeme přidat kečup
- Po doladění chutí můžeme podávat
- Jako přílohu můžeme servírovat chléb či vařené brambory
- Dobrou chuť!
Poznámky
- doporučujeme den předem naložit maso
- ze začátku je třeba dávat pozor, aby se nepřipálila cibulka – s rozmyslem regulovat oheň 🙂