S každým soustem tohoto telecího milánského řízku objevíte úžasnou a vyváženou chuť, díky kombinaci použitých ingrediencí. Zlatavá a křupavá kůrka s nádechem citronu a petržele. Po jednom soustu budete souhlasit, že toto je jeden z nejlepších receptů na telecí řízky.
Vhodné telecí maso na řízky a jak dlouho řízky smažit
Podle mého názoru je pro přípravu dokonalých telecích řízků ideální volbou telecí kýta. Je to jemné maso, které obsahuje málo tuku. Plátky je potřeba pořádně naklepat, aby byly tenké a měkké. Dále je obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance, tak jako když připravujete běžné řízky. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje nebo přepuštěného másla a smažte na středně vysoké teplotě zhruba 3 – 4 minuty z každé strany. Dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Hotové řízky položte na papírové ubrousky, aby se odsál nadbytečný olej a podávejte s plátkem citronu a tradiční přílohou – což mohou být brambory, bramborová kaše nebo vídeňský bramborový salát podle mého receptu.
Veškeré informace naleznete v receptu níže. Recept Vám zabere na přípravě 15 minut a samotné smažení dalších 15 minut. K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat paličku na maso a pánev na smažení.
Recept na telecí řízky na milánský způsob
Potřebné vybavení
- Pánev
Suroviny
- 5 plátků telecích řízků
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 ks velká vejce lehce rozšlehaná
- 1 hrnek strouhanky
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/8 lžičky černého pepře
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička citronové kůry z jednoho citronu
- olej na smažení
Postup
- Pomocí paličky telecí maso naklepeme. Maso osolíme a opepříme
- Rozšleháme si vajíčka do hlubokého talíře, dále dáme do dalšího talíře mouku
- Dále do větší mísy nasypeme strouhanku, parmazán, petržel, sušený česnek, citronovou kůru, vše promícháme
- Telecí řízky nyní obalíme mouce
- Poté je vložíme do rozšlehaných vajec a nakonec do směsi strouhanky
- Dbáme na to, abychom na telecí maso dostali dobrou vrstvu každé ingredience a zcela je obalili
Smažení řízků:
- Nalijeme 1/2 hrnku rostlinného oleje do velké pánve
- Olej pořádně rozehřejeme, dáme na střední stupeň ohně
- Když je olej rozpálený, opatrně vložíme do pánve obalené telecí řízky a smažíme do zlatova (asi 2 minuty z každé strany)
- Hotové smažené telecí řízky vyjmeme z pánve a položíme je na mřížku, na dobu cca jedné minuty, aby okapaly
Video recept
Poznámky
- Vhodná příloha k pokrmu: vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše. My jsme si ještě navíc připravili rajčatový salát s cibulkou.
Nechte si chutnat.