Když se retro sladkost jmenuje brambora a přitom chutná po rumu a čokoládě, napadne nás, že cukráři měli kdysi opravdu smysl pro humor a poctivost. Byla malá sladká a její jednoduchost dělala radost. Vy starší si na tento zákusek určitě pamatujete. Taky jste jej považovali za oblíbený a chodili na něj po škole, nebo přes školu, do blízké cukrárny? My měly na střední super “mléčný bufet”, kde jsme chodili na všechny retro pochoutky, které se v té době nabízely.

Pro vás, kteří nevíte, o jaké bramboře tady mluvím, si jí pokusím přiblížit. Plněná brambora je na pohled obyčejná, ale chuťově nečekaně luxusní sladkost. To si upečete buflery, malé kulaté piškotové korpusy, které si nastříkáte cukrářským sáčkem na plech, kolečka mají průměr kolem 4-6 cm, po upečení mají zlatavou barvu a měkkou, pružnou konzistenci. Ty poté slepujete a obalujete, ale podrobný postup v receptu, tak pojďme na ně.

Recept na sladkou plněnou retro bramboru

Ingredience potřebné na přípravu piškotové brambory vonící čokoládou a rumem, obalené v marcipánu a v kakau

Piškotové buflery

  • 6 vajec
  • 140 g cukru krystal
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 140 g hladké mouky

Krém

  • 250 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • 100 g lísko oříškového krému

Na obalení

  • hořké holandské kakao
  • marcipán (mandlové těsto) –

Mandlové těsto (volitelné)

  • 130 g sušeného mléka
  • 130 g másla
  • 130 g cukru moučky
  • 1 bílek
  • pár kapek mandlové esence

Postup přípravy dezertu brambora

Retro dezert brambora
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na dezert Koulela se ze dvora velikánská brambora…tak zní začátek dětské básničky o bramboře, ale naše brambory jsou malé a sladké, vonící čokoládou a rumem

1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme 170 ml bílků se 140 g krystalového cukru do hustého sněhu.

2. 6 žloutků smícháme s balíčkem vanilkového pudinku v prášku a směs smícháme s vyšlehaným sněhem.

3. Opatrně přidáme mouku a lehce promícháme.

4. Pomocí cukrářského sáčku formujeme na plech s pečícím papírem kolečka, nebo spíše pusinky, o průměru 4-6 cm, které se upečou do tvaru dětských piškot na 170 stupních asi 10-15 minut. Necháme vychladnout.

5. Máslo, moučkový cukr a lísko oříškový krém pořádně vyšleháme a krémem slepujeme po dvě piškoty rovnou plochou k sobě, čím vznikne koule.

6. Koule obalujeme v marcipánu (můžete použít koupený) a hořkém kakau. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.

Retro dezert brambora
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na dezert Koulela se ze dvora velikánská brambora…tak zní začátek dětské básničky o bramboře, ale naše brambory jsou malé a sladké, vonící čokoládou a rumem

Tip na obalování

Klasické koule se namáčely do rumu a obalovaly v mandlovém těstě, které vzniklo smícháním výše popsaných ingrediencí, poté se obalily v kakau.

Obrázek k receptu na žloutkové šátečky

Žloutkové šátečky z listového těsta vypadají skvostně a ještě lépe chutnají

Obrázek receptu na Nanukové řezy jako chuťový výlet do dětství

Nanukové řezy jako z obrázku: Chuťový výlet do dětství

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest