Když se retro sladkost jmenuje brambora a přitom chutná po rumu a čokoládě, napadne nás, že cukráři měli kdysi opravdu smysl pro humor a poctivost. Byla malá sladká a její jednoduchost dělala radost. Vy starší si na tento zákusek určitě pamatujete. Taky jste jej považovali za oblíbený a chodili na něj po škole, nebo přes školu, do blízké cukrárny? My měly na střední super “mléčný bufet”, kde jsme chodili na všechny retro pochoutky, které se v té době nabízely.
Pro vás, kteří nevíte, o jaké bramboře tady mluvím, si jí pokusím přiblížit. Plněná brambora je na pohled obyčejná, ale chuťově nečekaně luxusní sladkost. To si upečete buflery, malé kulaté piškotové korpusy, které si nastříkáte cukrářským sáčkem na plech, kolečka mají průměr kolem 4-6 cm, po upečení mají zlatavou barvu a měkkou, pružnou konzistenci. Ty poté slepujete a obalujete, ale podrobný postup v receptu, tak pojďme na ně.
Recept na sladkou plněnou retro bramboru
Ingredience potřebné na přípravu piškotové brambory vonící čokoládou a rumem, obalené v marcipánu a v kakau
Piškotové buflery
- 6 vajec
- 140 g cukru krystal
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 140 g hladké mouky
Krém
- 250 g másla
- 50 g cukru moučky
- 100 g lísko oříškového krému
Na obalení
- hořké holandské kakao
- marcipán (mandlové těsto) –
Mandlové těsto (volitelné)
- 130 g sušeného mléka
- 130 g másla
- 130 g cukru moučky
- 1 bílek
- pár kapek mandlové esence
Postup přípravy dezertu brambora

1. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme 170 ml bílků se 140 g krystalového cukru do hustého sněhu.
2. 6 žloutků smícháme s balíčkem vanilkového pudinku v prášku a směs smícháme s vyšlehaným sněhem.
3. Opatrně přidáme mouku a lehce promícháme.
4. Pomocí cukrářského sáčku formujeme na plech s pečícím papírem kolečka, nebo spíše pusinky, o průměru 4-6 cm, které se upečou do tvaru dětských piškot na 170 stupních asi 10-15 minut. Necháme vychladnout.
5. Máslo, moučkový cukr a lísko oříškový krém pořádně vyšleháme a krémem slepujeme po dvě piškoty rovnou plochou k sobě, čím vznikne koule.
6. Koule obalujeme v marcipánu (můžete použít koupený) a hořkém kakau. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.

Tip na obalování
Klasické koule se namáčely do rumu a obalovaly v mandlovém těstě, které vzniklo smícháním výše popsaných ingrediencí, poté se obalily v kakau.
Žloutkové šátečky z listového těsta vypadají skvostně a ještě lépe chutnají