Jablka v županu, jsou jedním ze sladkých pokušení, která překvapují svou jednoduchostí přípravy a dokonalou chuťovou kombinací. Představte si to křupavé těsto, které při každém zakousnutí praskne a uvolní vůni skořice a pečených jablek. Tento dezert má hluboké kořeny v tradičních evropských kuchyních, kde se jablka hojně využívala v různých dezertech a sladkých pokrmech. My jsme doma říkali jablkům v županu i verzi, kdy se jablka nakrájená na plátky obalovala a smažila v těstíčku. Ano – často zaznívají námitky, že pravá jablka v županu jsou jen ta jedna – celá, bez jadřince. S náplní například z naložených rozinek v rumu nebo domácí zavařeniny a celá zabalená v županu. Na zabalení můžete použít listové těsto kupované, ale samozřejmě i to vlastní.
Jablka v županu jsou nejlepší ještě teplá
Jablko v županu je ideální sladkostí pro chladné, deštivé či větrné dny, protože je nejlepší, když se konzumuje ještě teplé. Toto sladké pokušení je také skvělým způsobem, jak využít jablka, která nejsou už v nejlepší kondici. Tento dezert je úžasný ve své variabilitě – můžete přidat ořechy nebo rozinky namočené v rumu, pro chuťový zážitek. A co teprve, když k tomu přidáme ještě kopeček vanilkové zmrzliny se lžící domácí šlehačky nebo vanilkového krému.
Jablka v županu by mohla skvěle posloužit také jako dezert pro rodinná setkání a oslavy – myslím, že takový dezert nikdo moc neočekává a může poměrně příjemně překvapit – já jsem je takto připravila na oslavu narozenin mého syna. Byla to i vizuální pecka a všichni koukali 🙂 – vypadají prostě skvěle.

Recept na pravá jablka v županu
Potřebné vybavení
- Plech
- Váleček
- vykrajovač jadřinců
Suroviny
- 500 g listového těsta
- 8 ks menších jablek (vcelku, zbavených jadřinců)
- 1 ks vejce (na potření)
Doplňující suroviny:
- 10 ks piškotů (pokrájené)
- vaše oblíbená zavařenina
- rozinky naložené v rumu
- vlašské ořechy (pokrájené)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Rozválíme listové těsto na rozdělíme ho na 8 stejných čtverců.
- Připravíme si celá jablka, zbavená jadřinců.
- Do každého čtverce dáme jedno jablko.
- Do středu jablka dáme náplň buď v podobě namočených rozinek a ořechů, nebo rozdrcených piškotů a zavařeniny.
- Po naplnění jablka zabalíme jablko do listového těsta.
- Jakmile máme pořádně jablko zabalené, potřeme listové těsto rozšlehaným vajíčkem.
- Zvenku můžeme případně jablka posypat skořicovým cukrem, vanilkovým cukrem nebo pokrájenými mandlemi. Záleží na vaší fantazii.
- Zabalená jablka na plechu vyloženým pečícím papírem dáme péct na 25-30 minut.
- Pečeme dozlatova. Podávat můžeme jablka ještě teplá s vanilkovou zmrzlinou či vanilkovým krémem.
zdroj: foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Lahodné jablkové sušenky ve tvaru květů známé jako jablka v županu na plechu
