Stalo se vám někdy, že vás přepadla neuvěřitelná chuť na čerstvé a šťavnaté ovoce? Zejména během léta jsou takovéto stavy velmi běžné. Proto si dnes připravíme naprostou exkluzivitu mezi ovocnými dorty. Nepečený dort z agaru, což je vlastně “ne želatina”, nebo také veganská želatina. Toto želé z mořské řasy Gelidium nám drží pohromadě velkou spoustu ovoce, které si vybereme dle vlastních chutí a možností. Tento dort vypadá jako jeden velký ovocný gumový bonbón, do kterého se hned s chutí zakousnete.

Recept na ovocný nepečený želé dort

Příprava dortu 5 minut.

Ingredience potřebné k přípravě

Na želé s ovoce:

  • 3 hrnky vody
  • 1 hrnek cukru
  • 20 g agaru v prášku
  • ovoce dle vlastního výběru (např. hrušky, pomeranče, granátová jablka, kiwi, hroznové víno, banány atd.)

Jahodové želé jako podklad:

  • 1/2 hrnku vody
  • 1 hrnku rozmixovaných jahod
  • 1,5 lžíce cukru
  • 10 g agaru v prášku

Postup přípravy

1. Do hrnce si dáme vodu, agar a cukr.

2. Pořádně promícháme a necháme 20 minut odpočinout.

3. Mezitím si oloupeme a nakrájíme veškeré ovoce, které chceme použít.

Mezitím si oloupeme a nakrájíme veškeré ovoce, které chceme použít.
Zdroj obrázku: Leckere Minute, Mezitím si oloupeme a nakrájíme veškeré ovoce, které chceme použít.

4. Po 20 minutách dáme hrnec s agarem a vodou vařit.

5. Chvíli za stálého míchání povaříme a odstavíme.

6. Nyní sestavíme dort. Jednu naběračku uvařené želatiny nalejeme do většího čistého hrnce.

Jednu naběračku uvařené želatiny nalejeme do většího čistého hrnce.
Zdroj obrázku: Leckere Minute, Jednu naběračku uvařené želatiny nalejeme do většího čistého hrnce.

7. Začneme aranžovat a pokládat ovoce na dno hrnce podle vzoru, aby vypadal dobře.

8. Po každé vrstvě prolejeme naběračkou sirupu.

Po každé vrstvě prolejeme naběračkou sirupu.
Zdroj obrázku: Leckere Minute, Po každé vrstvě prolejeme naběračkou sirupu.

9. Jakmile uložíme všechno ovoce, dolejeme zbytek sirupu.

10. Dáme na 10 minut do lednice a mezitím si připravíme jahodový podklad.

11. Rozmixované jahody v konzistenci pyré dáme do hrnce s vodou, cukrem a agarem.

12. Pořádně promícháme a přivedeme k varu za stálého míchání.

Pořádně promícháme a přivedeme k varu za stálého míchání.
Zdroj obrázku: Leckere Minute, Pořádně promícháme a přivedeme k varu za stálého míchání.

13. Jahodový sirup nalejeme na ztuhlý dort v hrnci a dáme na 15 minut do lednice.

14. Jakmile je dort i s jahodami dobře tuhý, otočíme hrnec na talíř a vyklopíme.

Dort podáváme kompletně ztuhlý.
Zdroj obrázku: Leckere Minute, Dort podáváme kompletně ztuhlý.

Proč právě ovoce?

Věděli jste, že ovoce významně posiluje náš imunitní systém, pomáchá předcházet srdečním chorobám, podporuje trávení, zlepšuje naši paměť a celkově nás zkrášluje? Obsahuje totiž vitamíny všech druhů, proto je dobré ovoce kombinovat. Zároveň je ovoce bohaté na minerály, vlákninu a spoustu dalších, pro život nezbytných látek. Podobnými vlastnostmi disponuje také agar, neboli řasa vhodná také pro vegany, ve které je ovoce zalité.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest