Stalo se vám někdy, že vás přepadla neuvěřitelná chuť na čerstvé a šťavnaté ovoce? Zejména během léta jsou takovéto stavy velmi běžné. Proto si dnes připravíme naprostou exkluzivitu mezi ovocnými dorty. Nepečený dort z agaru, což je vlastně “ne želatina”, nebo také veganská želatina. Toto želé z mořské řasy Gelidium nám drží pohromadě velkou spoustu ovoce, které si vybereme dle vlastních chutí a možností. Tento dort vypadá jako jeden velký ovocný gumový bonbón, do kterého se hned s chutí zakousnete.
Recept na ovocný nepečený želé dort
Příprava dortu 5 minut.
Ingredience potřebné k přípravě
Na želé s ovoce:
- 3 hrnky vody
- 1 hrnek cukru
- 20 g agaru v prášku
- ovoce dle vlastního výběru (např. hrušky, pomeranče, granátová jablka, kiwi, hroznové víno, banány atd.)
Jahodové želé jako podklad:
- 1/2 hrnku vody
- 1 hrnku rozmixovaných jahod
- 1,5 lžíce cukru
- 10 g agaru v prášku
Postup přípravy
1. Do hrnce si dáme vodu, agar a cukr.
2. Pořádně promícháme a necháme 20 minut odpočinout.
3. Mezitím si oloupeme a nakrájíme veškeré ovoce, které chceme použít.
4. Po 20 minutách dáme hrnec s agarem a vodou vařit.
5. Chvíli za stálého míchání povaříme a odstavíme.
6. Nyní sestavíme dort. Jednu naběračku uvařené želatiny nalejeme do většího čistého hrnce.
7. Začneme aranžovat a pokládat ovoce na dno hrnce podle vzoru, aby vypadal dobře.
8. Po každé vrstvě prolejeme naběračkou sirupu.
9. Jakmile uložíme všechno ovoce, dolejeme zbytek sirupu.
10. Dáme na 10 minut do lednice a mezitím si připravíme jahodový podklad.
11. Rozmixované jahody v konzistenci pyré dáme do hrnce s vodou, cukrem a agarem.
12. Pořádně promícháme a přivedeme k varu za stálého míchání.
13. Jahodový sirup nalejeme na ztuhlý dort v hrnci a dáme na 15 minut do lednice.
14. Jakmile je dort i s jahodami dobře tuhý, otočíme hrnec na talíř a vyklopíme.
Proč právě ovoce?
Věděli jste, že ovoce významně posiluje náš imunitní systém, pomáchá předcházet srdečním chorobám, podporuje trávení, zlepšuje naši paměť a celkově nás zkrášluje? Obsahuje totiž vitamíny všech druhů, proto je dobré ovoce kombinovat. Zároveň je ovoce bohaté na minerály, vlákninu a spoustu dalších, pro život nezbytných látek. Podobnými vlastnostmi disponuje také agar, neboli řasa vhodná také pro vegany, ve které je ovoce zalité.