Mazanec patří mezi nejstarší velikonoční pečivo v české kuchyni. První zmínky o něm sahají až do středověku, kdy se pekl v klášterech a bohatých domácnostech. Na rozdíl od běžného chleba byl mazanec výrazně sladší a tučnější. Byl velmi bohatý na máslo a vejce, což na tehdejší dobu znamenalo, že si ho běžní lidé dopřávali pouze při zvláštních příležitostech.

Velikonoční svátky jsou obdobím radosti i tradičních pochoutek. V české kuchyni máme hned několik takových, které se připravují již mnoho generací. Mazanec není jen obyčejná buchta, ale symbol hojnosti. Pojďme se společně ponořit do jeho přípravy a vychutnejme si ho v té nejvoňavější podobě!

Recept na tradiční velikonoční mazanec

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 120 g rozpuštěného másla
  • rozinky v rumu
  • citronová kůra
  • plátky mandlí

Postup přípravy mazance

1. Vypracujeme i s kváskem těsto a necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí 2x promísíme.

2. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a obě vytvarujeme do tvaru mazance.

3. Mazance necháme vykynout další 2 hodiny, poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

4. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 10 minut.

5. Snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 30 minut.

Velikonoční mazanec
Foto: cooky.cz, Velikonoční mazanec

Závěr

Hlavní obrázek na recept na mazanec z kynutého těsta

Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta a s mandlovými plátky

Kulatý tvar mazance má v podstatě symbolizovat slunce. Souvisí to s jarní rovnodenností a oslavami nového života. Chudší rodiny v dřívějších dobách pekly mazanec ze základních surovin a bohatší do něj přidávaly právě mandle, rozinky nebo kandované ovoce.

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest