Mazanec patří mezi nejstarší velikonoční pečivo v české kuchyni. První zmínky o něm sahají až do středověku, kdy se pekl v klášterech a bohatých domácnostech. Na rozdíl od běžného chleba byl mazanec výrazně sladší a tučnější. Byl velmi bohatý na máslo a vejce, což na tehdejší dobu znamenalo, že si ho běžní lidé dopřávali pouze při zvláštních příležitostech.
Velikonoční svátky jsou obdobím radosti i tradičních pochoutek. V české kuchyni máme hned několik takových, které se připravují již mnoho generací. Mazanec není jen obyčejná buchta, ale symbol hojnosti. Pojďme se společně ponořit do jeho přípravy a vychutnejme si ho v té nejvoňavější podobě!
Recept na tradiční velikonoční mazanec
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 400 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 kostky droždí
- 1 lžička soli
- 250 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 120 g rozpuštěného másla
- rozinky v rumu
- citronová kůra
- plátky mandlí
Postup přípravy mazance
1. Vypracujeme i s kváskem těsto a necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí 2x promísíme.
2. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a obě vytvarujeme do tvaru mazance.
3. Mazance necháme vykynout další 2 hodiny, poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 10 minut.
5. Snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 30 minut.
Závěr

Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta a s mandlovými plátky
Kulatý tvar mazance má v podstatě symbolizovat slunce. Souvisí to s jarní rovnodenností a oslavami nového života. Chudší rodiny v dřívějších dobách pekly mazanec ze základních surovin a bohatší do něj přidávaly právě mandle, rozinky nebo kandované ovoce.
pozn.: částečně upraveno AI