Tahle bábovka je přesně ten typ pečení, které voní po dětství, pohodových víkendových ránech a odpolední kávě. Žádná váha, žádné složité suroviny – jen obyčejný hrnek, forma a chuť na něco sladkého. Pamatuju si, jak jsem jako malá stála u linky a sledovala, jak se střídá světlé a kakaové těsto, a pak se kouzelně protahovalo vidličkou, aby vznikly ty krásné mramorové vlnky. Ne pokaždé to vypadalo jako z časopisu, ale vždycky to chutnalo tak, jako má chutnat domácí bábovka.

Mramorový vzor je taková malá radost navíc – potěší oko a trochu pohladí kuchařské ego. A co je nejlepší? Tuhle bábovku zvládne opravdu každý. Je rychlá, nadýchaná a vydrží klidně i několik dní vláčná. Většinou se ale sní hned ten první, takže pokud máte čas a chuť, upečte radši rovnou dvě!

Recept na jednoduchou mramorovou bábovku bez vážení

Délka pečení v troubě 50 minut.

Ingredience pro přípravu bábovky

  • 5 vajec
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • holandské kakao
  • rum

Postup přípravy bábovky

1. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny a poté postupně během šlehání přidáváme mléko, olej, mouku, prášek do pečiva a rum dle chuti.

2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich přidáme trochu mléka s kakaem.

3. Do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy vkládáme na střídačku obě těsta.

4. Vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme asi 50 minut.

Obrázek receptu na hrnkovou mramorovou bábovku.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na hrnkovou mramorovou bábovku.

Historie a původ bábovky

Ve střední Evropě se historicky pečení často soustředilo na jednoduché a rychlé recepty. Šlo o to, aby je zvládly pohodlně hospodyně, které neměly moc času a musely se věnovat jiným povinnostem. Dříve byly bábovky považovány za zvláštní dezert k svátečním příležitostem. I dnes mají bábovky svůj jedinečný šarm.

Obrázek receptu na bábovku plněnou broskvovým krémem.

Bábovka jako dort: bábovka plněná broskvovým krémem je vlastně dokonalá

Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest