Podzimní ovocné košíčky mám moc ráda – jsou pro mě doslova sladkým pohlazením pro duši a ideálním dezertem do chladnějších dnů. Křehké linecké těsto se v nich krásně snoubí s jemným pudinkovým krémem a vůní vanilky, a na povrchu se leskne čerstvé ovoce, které dodá dezertu svěžest i trochu barevného podzimu. Linecké košíčky jsou takové malé kousky radosti, které potěší nejen oko, ale i chuťové buňky. Nejčastěji je připravuji, když čekám návštěvu nebo si chci zpříjemnit odpoledne s kávou. A přitom jsou překvapivě jednoduché – zvládne je i ten, kdo s pečením teprve začíná.

Linecké těsto, které tvoří základ těchto košíčků, pochází z rakouského města Linec. A i když je nejznámější linecký koláč, brzy se z něj stala oblíbená surovina i pro jiné sladké pečivo. Díky vysokému obsahu másla a žloutků je těsto krásně jemné, voňavé a snadno se s ním pracuje. Já ho mám nejraději právě v kombinaci s ovocem – ať už podzimním, nebo letním. Vždycky se snažím těsto zpracovat rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, a pak ho nechávám pořádně vychladit. Právě to je podle mě klíč k tomu, aby byly ovocné linecké košíčky křehké, jemné a doslova se rozplývaly na jazyku.

Recept na podzimní ovocné košíčky z lineckého těsta

Délka přípravy 45 minut, doba pečení 15 až 20 minut, počet porcí zhruba 10 kusů.

Ingredience na těsto

  • 375 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Suroviny na krém

  • 1/2 l mléka
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 2 kostky másla
  • cukr podle chuti

Suroviny na zdobení

  • sezónní ovoce (hroznové víno, švestky, ostružiny, maliny)
  • lístky máty

Postup přípravy lineckých košíčků s ovocem

1. Nejprve si připravte linecké těsto, které potřebuje čas na odpočinek v lednici. Do velké mísy nasypte mouku a moučkový cukr.

2. Přidejte na menší kostky nakrájené studené máslo. Máslo musí být opravdu studené, nejlépe přímo z lednice, protože právě to zajistí křehkost těsta.

3. Prsty začněte máslo s moukou a cukrem zpracovávat na drobenku. Až když je těsto podobné drobence, přidejte dva žloutky, které těsto krásně spojí.

4. Rychle vypracujte hladké těsto, aniž byste ho příliš dlouho hnětli, aby se máslo neohřálo. Zabalte těsto do fólie a nechte ho v lednici chladit alespoň 30 až 60 minut.

5. Mezitím si připravte krém. V 1/2 litru mléka uvařte dva vanilkové pudinky přesně podle návodu na obalu. Vznikne tak hustý vanilkový základ.

6. Nechte pudink vychladnout, ale přitom ho občas promíchejte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.

7. Do ještě vlažného pudinku vmíchejte dvě kostky másla a cukr podle chuti. Pokud je pudink příliš horký, máslo se rozpustí a krém nebude držet tvar.

8. Šlehejte elektrickým mixérem, dokud se krém nespojí a není hladký a nadýchaný.

9. Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku zhruba 3 až 4 milimetry.

10. Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru asi 10 centimetrů vykrojte kolečka, která pak vtlačte do vymazaných a vysypaných formiček na košíčky.

11. Dno košíčků propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.

12. Troubu předehřejte na 170 °C. Pečte košíčky 15 až 20 minut, dokud nejsou na okrajích zlatavé.

Obrázek k receptu na linecké košíčky

Linecké košíčky s čokoládovým ganachem a sametovým mascarponovým krémem

13. Vytáhněte je z trouby a nechte je ve formičkách chladnout na mřížce. Až poté je opatrně vyjměte z formiček, aby se nezlomily.

14. Vychladlé korpusy naplňte připraveným krémem a ozdobte čerstvým sezónním ovocem a lístky máty.

Tipy redakce

  • Pro křehké těsto: Aby bylo těsto opravdu křehké, pracujte s ním rychle a použijte studené máslo přímo z lednice. Rychlé zpracování zabrání, aby se máslo rozehřálo.
  • Pro hustý krém: Ujistěte se, že pudink je dostatečně vychladlý, než do něj vmícháte máslo. Příliš horký pudink máslo rozpustí a krém se srazí.
  • Pro dokonalé korpusy: Dno košíčků propíchejte vidličkou, abyste předešli nafouknutí těsta během pečení. Tím si košíčky udrží svůj tvar.
  • Pro svěží dojem: Použijte sezónní ovoce, které dodá dezertu kyselost a lehkost. Ideální jsou například hrozny, švestky, maliny, ostružiny nebo borůvky. Ovoce vyvažuje sladkost pudinkového krému.
Obrázek k receptu na linecký koláč s borůvkami a tvarohem

Výborný klasický linecký koláč s ovocem a drobenkou: Hodí se skvěla na sváteční stůl i k nedělní kávě

Obrázek k receptu na linecká kolečka s ořechovým sněhem

Linecká kolečka s ořechovým sněhem: Dopřejte si stylové linecké cukroví nejen o Vánocích

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest