Linecké cukroví je absolutní klasikou, která nesmí chybět na žádném vánočním stole, to je přece jasné! Jeho příprava je natolik jednoduchá, že se jí nemusí obávat ani úplný začátečník. Klíčem k dokonalému lineckému je kvalitní máslo a správná technika zpracování těsta, díky které je výsledný kousek křehký a rozplývající se na jazyku. Pak už jen namažete marmeládou dle vlastního výběru a máte hotovo.

Mnoho receptů se liší v detailech – někdo do těsta přidává oříšky, jiný vynechává vanilkový cukr. I samotný postup přípravy má své varianty. Zatímco někteří cukráři trvají na tření másla s cukrem, já preferuji jednodušší metodu, při níž se změklé máslo nakrájené na kousíčky zapracovává přímo do moučné směsi. Tato technika zajišťuje, že se máslo nepřehřeje a těsto zůstane krásně křehké. Můj tip zní: Pokud jde o pečení, je důležité linecké nepéct příliš dlouho. Jakmile okraje chytnou světle růžový nádech, je čas je vytáhnout z trouby. Cukroví je pak potřeba správně uskladnit. Já jej mažu a ukládám do krabic vyložených papírovými ubrousky zhruba 14 dnů před Štědrým dnem, aby mělo dostatek času krásně změknout.

Recept na klasické křehké linecké cukroví

Celková délka přípravy lineckého cukroví je přibližně 2 hodiny a 40 minut, z čehož podstatnou část tvoří chlazení těsta. Výsledkem je velké množství křehkého cukroví, ideální pro sváteční stůl.

  • Příprava těsta a hnětení: 15 minut
  • Chlazení těsta v lednici: 60 minut (minimálně)
  • Vykrajování a pečení: 45 minut (záleží na počtu plechů)
  • Chlazení upečeného cukroví: 30 minut
  • Mazání a slepování: 10 minut
  • Celkový čas (s dobou chlazení): přibližně 2 hodiny a 40 minut

Ingredience k přípravě lineckého cukroví

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 ČL citronové kůry (ideálně čerstvě nastrouhané)
  • vejce
  • 150 g másla (změklého)
  • špetka soli
  • kyselejší marmeláda (např. rybízová nebo ostružinová)
Obrázek k receptu na linecké cukroví
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na linecké cukroví

Postup při přípravě lineckého cukroví

1. Nejdříve se pověnujte přípravě sypkých surovin, což je základ pro hladké linecké těsto.

2. Vezměte si jemné sítko a prosejte jím do velké mísy 250 g hladké mouky a 80 g moučkového cukru. Prosívání je důležité, protože se tím provzdušní mouka a odstraní hrudky z moučkového cukru.

Obrázek k receptu na linecké cukroví
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na linecké cukroví

3. K této sypké směsi přidejte 1 sáček vanilkového cukru1 celou čajovou lžičku citronové kůry (použijte pouze chemicky neošetřený citron) a špetku soliSuché ingredience rukou promíchejte.

4. Nyní přichází na řadu máslo a vejce. Ve středu sypké směsi vytvořte prstem důlek a do něj vložte celé vejce.

Obrázek k receptu na linecké cukroví
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na linecké cukroví

5. Kolem dokola, na okraje směsi, rovnoměrně rozprostřete 150 g másla, které by mělo být změklé a nakrájené na malé kousky. Tyto malé kousky másla se budou snáze a rychleji zapracovávat do mouky.

6. Nyní začněte rychle a efektivně vypracovávat těsto. Můžete začít nožem nebo cukrářskou stěrkou a postupně zpracovávat máslo s moukou.

7. Jakmile je směs dostatečně propojenápokračujte rukama. Těsto se nesmí přehřát, protože by bylo po upečení tvrdé, proto pracujte rychle, ale důkladně. Výsledkem by mělo být hladké, kompaktní a nelepivé těsto.

8. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie. Je to velmi důležitý krok, protože fólie zabrání vysychání.

Obrázek k receptu na linecké cukroví
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na linecké cukroví

9. Těsto dejte odležet do ledniceMinimální doba chlazení je 1 hodina, ale neváhejte ho tam nechat i přes noc nebo dokonce celý den.

10. Odpočaté a vychlazené těsto bude při vyvalování mnohem méně lepit a udrží si lépe tvar.

11. Když je těsto dostatečně odleželévyjměte ho z lednice. Není dobré hned s ním začít pracovat, proto ho nechte chvíli povolit při pokojové teplotě.

Obrázek k receptu na linecké cukroví
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na linecké cukroví

12. Na pomoučeném válu (použijte menší množství mouky, aby se těsto nevysušilo) vyválejte plát.

14. Tloušťka by měla být přibližně 3 mm. Použijte vykrajovátka na kolečka, srdíčka nebo kytičky. Nezapomeňte, že se linecké cukroví slepuje po dvou kusech, takže do druhé poloviny vykrojených tvarů nezapomeňte vykrojit menším vykrajovátkem dírku – uprostřed.

15. Předehřejte si troubu na teplotu 180 stupňů. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Vykrojené tvary opatrně přeneste na plech.

Obrázek k receptu na linecké cukroví
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na linecké cukroví

16. Pečte dorůžova, což obvykle trvá přibližně 10 minut. Linecké se peče rychle, proto troubu neopouštějte a cukroví kontrolujte. Okraje by měly být jen lehce světlejší než zbytek cukroví.

17. Upečené linecké cukroví nechte zcela vychladnout. Teprve poté můžete začít se slepením.

18. Vezměte si marmeládunatřete ji na spodní, plný kousek cukroví. Navrch přilepte kousek s dírkou.

Obrázek k receptu na linecké cukroví
Foto: Se souhlasem Dvě v troubě, recept na linecké cukroví

19. Slepené linecké cukroví ukládejte do krabice, kterou vyložíte papírovými ubrousky nebo pečicím papírem. Marmeláda zajistí, že linecké cukroví změkne.

20. Pokud se rozhodnete linecké pocukrovat, udělejte to až po slepení – moučkový cukr urychluje proces měknutí.

21. Linecké je nejlepší nechat odležet minimálně 14 dnů před konzumací.

Obrázek k receptu na sádlovky

Světlé sádlovky: Sádlové koláčky s vepřovým sádlem a naplněným důlkem uprostřed. Jemné, chutné, prostě se rozplývají na jazyku

Tipy redakce:

  • Konzistence másla: Změklé máslo je pro linecké zásadní, ale nesmí být roztavené. V ideálním případě by mělo mít pokojovou teplotu, aby se lehce zapracovalo do mouky.
  • Čas na rozležení: Odleželé těsto v lednici je základem úspěchu. Doba chlazení minimálně 1 hodina je nutná pro ztuhnutí másla, což usnadní vyvalování.
  • Správná tloušťka: Snažte se těsto vyválet na tloušťku přesně 3 mm. Příliš tenké pláty by se mohly lámat, silné by nebyly dostatečně křehké.
  • Rychlejší měknutí: Pokud potřebujete, aby linecké změklo rychleji, pocukrujte ho moučkovým cukrem hned po slepení. Moučkový cukr nasává vlhkost z okolí.
  • Alternativní marmelády: Místo tradiční rybízové marmelády vyzkoušejte i jiné kyselejší varianty, jako je višňová nebo ostružinová, které dodají cukroví svěží kontrast.
Obrázek k receptu na linecké cukroví

Linecké cukroví: Křehká máslová klasika na sto způsobů, bez které nejsou Vánoce

Foto a recept Dvě v troubě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest