Parmazánové pečivo patří mezi slané chuťovky, do kterých je snadné se rychle zamilovat. Recept je plný sofistikovaných chutí a pečivo se hodí k večernímu posezení. Vzhledem k použitým ingrediencím si lze odvodit, že parmazánové slané pečivo s olivami bude skvělým doplňkem k vínu.
Parmazán je ikonický zástupce italských sýrů. Jeho intenzivní, lehce oříšková chuť a specifická vůně, dodává těmto křupavým slaným jednohubkám nezaměnitelný charakter. Sýr v tomto případě obohacuje těsto a pomáhá vytvořit křehčí konzistenci. Olivy zase zajistí typickou středomořskou chuť. Kombinace parmazánu a oliv připomíná prosluněné pobřeží Itálie nebo Řecka.
Recept na slané parmazánové pečivo s olivami
Ingredience pro přípravu
- 250 g tvarohu v kostce
- 250 g změklého másla nebo hery
- 250 g hladké mouky
- 40 g jemně nastrouhaného parmazánu
- sůl
- špetka pepře
- 1 vejce na potření
- olivy
Postup přípravy
1. V míse smícháme tvaroh, změklé máslo, mouku, parmazán, osolíme a opepříme.
2. Na mírně pomoučeném vále vytvoříme tvary dle libosti a poté do nich přidáme okapané olivy.
3. Vyskládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
4. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C – 190°C a pečeme dozlatova.
Věděli jste?
Olivy patří k nejstarším plodinám pěstovaným lidmi, jejich historie sahá více než 6 000 let zpět. Ať už preferujete černé nebo zelené olivy, jejich chuť dodává pokrmům nádech luxusu.
Čerstvé domácí pečivo: Motance s fetou a mozzarellou
Parmazán má bohatou historii sahající až do 13. století. Je vyráběn tradičním způsobem z kravského mléka v Itálii, konkrétně v regionech jako Emilia-Romagna. Na výrobu jednoho kilogramu parmazánu je potřeba až 16 litrů mléka!
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI