Parmazánové pečivo patří mezi slané chuťovky, do kterých je snadné se rychle zamilovat. Recept je plný sofistikovaných chutí a pečivo se hodí k večernímu posezení. Vzhledem k použitým ingrediencím si lze odvodit, že parmazánové slané pečivo s olivami bude skvělým doplňkem k vínu.

Parmazán je ikonický zástupce italských sýrů. Jeho intenzivní, lehce oříšková chuť a specifická vůně, dodává těmto křupavým slaným jednohubkám nezaměnitelný charakter. Sýr v tomto případě obohacuje těsto a pomáhá vytvořit křehčí konzistenci. Olivy zase zajistí typickou středomořskou chuť. Kombinace parmazánu a oliv připomíná prosluněné pobřeží Itálie nebo Řecka.

Recept na slané parmazánové pečivo s olivami

Ingredience pro přípravu

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 250 g změklého másla nebo hery
  • 250 g hladké mouky
  • 40 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • sůl
  • špetka pepře
  • 1 vejce na potření
  • olivy

Postup přípravy

Obrázek receptu na parmazánové pečivo s olivami.
Foto: Romana Rubášová, Recept na parmazánové pečivo s olivami

1. V míse smícháme tvaroh, změklé máslo, mouku, parmazán, osolíme a opepříme.

2. Na mírně pomoučeném vále vytvoříme tvary dle libosti a poté do nich přidáme okapané olivy.

3. Vyskládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

4. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C – 190°C a pečeme dozlatova. 

Foto: Romana Rubášová, Parmazánové pečivo

Věděli jste?

Olivy patří k nejstarším plodinám pěstovaným lidmi, jejich historie sahá více než 6 000 let zpět. Ať už preferujete černé nebo zelené olivy, jejich chuť dodává pokrmům nádech luxusu.

houstičky z kynutého těsta, recept na Čerstvé pečivo z kynutého těsta, recept na Motance s fetou a mozzarellou

Čerstvé domácí pečivo: Motance s fetou a mozzarellou

Parmazán má bohatou historii sahající až do 13. století. Je vyráběn tradičním způsobem z kravského mléka v Itálii, konkrétně v regionech jako Emilia-Romagna. Na výrobu jednoho kilogramu parmazánu je potřeba až 16 litrů mléka!

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest