Kuchaři či pekaři znají pojem odpalované těsto, ale pro někoho, kdo neví, co tento pojem znamená, se budu snažit to malinko vysvětlit. Název odpalované pochází z techniky přípravy. Jeho historie sahá do francouzské a italské kuchyně. Těsto se krátce povaří v hrnci, aby se odpařila jeho přebytečná vlhkost a těsto získalo tu správnou konzistenci. Proces vaření je nejdůležitější pro přípravu těsta, protože umožňuje jeho nafouknutí během pečení.
Právě odpalované těsto se stalo základem mnoha světově proslulých dezertů. Například Větrníky – česká varianta plněná vanilkovým a karamelovým krémem, Profiterolky – malé kuličky plněné šlehačkou nebo zmrzlinou, Éclairs – podlouhlé dezerty plněné krémem a polité čokoládovou polevou, Croquembouche – vysoká věž Profiterolek spojená karamelem, oblíbená, jako svatební dezert ve Francii. No a my si upečeme něco podobné plněné pudinkovým krémem a šlehačkou.
TIP: rozsáhlý článek o historii odpalovaného těsta
Recept na Odpalované buchtičky s krémem a šlehačkou
Ingredience na přípravu
Odpalované těsto
- 75 g hladké mouky
- 130 ml vody
- špetka soli
- 50 g másla
- 2 vejce
Pudinkový krém
- 2 žloutky
- 200 ml mléka
- 3/4 šálku cukru
- 20 g hladké mouky
Šlehačka
- 150 ml smetany na šlehání (33%)
- 15 g cukru
Postup
1. Do kastrolu dáme vodu, máslo a špetku soli a zahříváme na středním plameni dokud nezačne vařit.
2. Když směs začne vařit, přisypeme najednou všechnu mouku a za stálého rychlého míchání těsto spojíme v jednu hmotu. Pokračujeme v míchání na mírném plameni cca 2 minuty, dokud se těsto neodlepuje od stěn kastrolu.
3. Poté těsto odstavíme z ohně a necháme asi 10 minut vychladnout.
4. Do vychladlého těsta zamícháme vejce jedno po druhém a vždycky pořádně rozmícháme buď ručně anebo hnětacím mixérem.
5. Vajíčka se musí do těsta řádně zapracovat. Těsto by mělo být hladké, lesklé a mělo by se táhnout, aniž by bylo příliš řídké.
6. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný pečícím papírem stříkáme kopečky. velikosti 2-3 cm. Mezi jednotlivými kopečky necháme dostatek místa, jelikož těsto při pečení výrazně nabyde.
7.Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 15 minut, dokud těsto nenabyde a nezíská zlatavou barvu. Troubu během pečení neotvíráme, aby těsto nespadlo.
8. Po upečení necháme vychladit nejlépe na mřížce.
9. Zatím si uvaříme pudinkový krém. Polovinu mléka dáme vařit s cukrem a v druhé polovině rozmícháme žloutky a mouku. Do vařícího mléka vlejeme vaječnou směs a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Přendáme do misky, zakryjeme folií a dáme do chladu.
10. Teď si připravíme šlehačku. Vyšleháme vychlazenou smetanu s cukrem. Opatrně smícháme s úplně vychlazeným pudinkovým krémem.
11. Vychlazené odpalované buchtičky cukrářským sáčkem naplníme. Pak buchtičky slepíme a uložíme do chladu.
Tip na závěr
Pokud chcete dutější těsto, po upečení udělejte do každého kousku malý otvor (např. špejlí), aby mohla unikat pára.
Další recepty z odpalovaného těsta
- Výborný recept na Koblížky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a čokoládovým krémem
- Lahodné odpalované domácí větrníky
- Recept na Křupavé větrníčky z odpalovaného těsta