Kuchaři či pekaři znají pojem odpalované těsto, ale pro někoho, kdo neví, co tento pojem znamená, se budu snažit to malinko vysvětlit. Název odpalované pochází z techniky přípravy. Jeho historie sahá do francouzské a italské kuchyně. Těsto se krátce povaří v hrnci, aby se odpařila jeho přebytečná vlhkost a těsto získalo tu správnou konzistenci. Proces vaření je nejdůležitější pro přípravu těsta, protože umožňuje jeho nafouknutí během pečení.

Právě odpalované těsto se stalo základem mnoha světově proslulých dezertů. Například Větrníky – česká varianta plněná vanilkovým a karamelovým krémem, Profiterolky – malé kuličky plněné šlehačkou nebo zmrzlinou, Éclairs – podlouhlé dezerty plněné krémem a polité čokoládovou polevou, Croquembouche – vysoká věž Profiterolek spojená karamelem, oblíbená, jako svatební dezert ve Francii. No a my si upečeme něco podobné plněné pudinkovým krémem a šlehačkou.

TIP: rozsáhlý článek o historii odpalovaného těsta

Recept na Odpalované buchtičky s krémem a šlehačkou

Ingredience na přípravu

Odpalované těsto

  • 75 g hladké mouky
  • 130 ml vody
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 2 vejce

Pudinkový krém

  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 3/4 šálku cukru
  • 20 g hladké mouky

Šlehačka

  • 150 ml smetany na šlehání (33%)
  • 15 g cukru

Postup

1. Do kastrolu dáme vodu, máslo a špetku soli a zahříváme na středním plameni dokud nezačne vařit.

2. Když směs začne vařit, přisypeme najednou všechnu mouku a za stálého rychlého míchání těsto spojíme v jednu hmotu. Pokračujeme v míchání na mírném plameni cca 2 minuty, dokud se těsto neodlepuje od stěn kastrolu.

3. Poté těsto odstavíme z ohně a necháme asi 10 minut vychladnout.

4. Do vychladlého těsta zamícháme vejce jedno po druhém a vždycky pořádně rozmícháme buď ručně anebo hnětacím mixérem.

5. Vajíčka se musí do těsta řádně zapracovat. Těsto by mělo být hladké, lesklé a mělo by se táhnout, aniž by bylo příliš řídké.

Uvaříme odpalované těsto.
Zdroj: lukatastesthis, Uvaříme odpalované těsto.

6. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný pečícím papírem stříkáme kopečky. velikosti 2-3 cm. Mezi jednotlivými kopečky necháme dostatek místa, jelikož těsto při pečení výrazně nabyde.

Cukrářským sáčkem nastříkáme  těsto na plech.
Zdroj: lukatastesthis, Cukrářským saákem nastříkáme těsto na plech.

7.Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 15 minut, dokud těsto nenabyde a nezíská zlatavou barvu. Troubu během pečení neotvíráme, aby těsto nespadlo.

8. Po upečení necháme vychladit nejlépe na mřížce.

9. Zatím si uvaříme pudinkový krém. Polovinu mléka dáme vařit s cukrem a v druhé polovině rozmícháme žloutky a mouku. Do vařícího mléka vlejeme vaječnou směs a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Přendáme do misky, zakryjeme folií a dáme do chladu.

Uvaříme pudink.
Zdroj: lukatastesthis, Uvaříme pudink.

10. Teď si připravíme šlehačku. Vyšleháme vychlazenou smetanu s cukrem. Opatrně smícháme s úplně vychlazeným pudinkovým krémem.

Vyšleháme šlehačku.
Zdroj: lukatastesthis, Vyšleháme šlehačku.

11. Vychlazené odpalované buchtičky cukrářským sáčkem naplníme. Pak buchtičky slepíme a uložíme do chladu.

Buchtičky plníme.
Zdroj: lukatastesthis, Buchtičky plníme.
Tak vypadají po rozkrojení.
Zdroj: lukatastesthis, Tak vypadají po rozkrojení.

Tip na závěr

Pokud chcete dutější těsto, po upečení udělejte do každého kousku malý otvor (např. špejlí), aby mohla unikat pára.

Další recepty z odpalovaného těsta

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest